Kamyon şoförü nedir? Ne iş yapar?

Kamyon şoförü nedir? Ne iş yapar?

Bir mesleği icra etmeden önce o mesleğe dair bilgi edinmek oldukça önemlidir. Kamyon şoförü olarak görev yapan kişilerin ne iş yaptığı, çalışma koşulları ve nasıl kamyon şoförü olunur gibi merak ettiğin pek çok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun’da! 

Kamyon şoförü nedir?

“Kamyon şoförü nedir?” sorusuna verilebilecek en net cevap, ağır vasıta sınıfında yer alan ve genel olarak yük taşımak için kullanılan motorlu taşıtları kullanan kişidir. Farklı sektörlerde pek çok yükü taşıma görevini üstlenen kamyon şoförleri, eşya, hafriyat, malzeme ve diğer sevkiyatı işlerinde çalışabilir. Şehirler arası ya da şehir içinde yük taşıma yapan kamyon şoförleri, özel sektörde bulunan bazı firmalarda ya da şahsi araçlarla çalışma imkânına sahiptir. Peki kamyon şoförü olmak için gerekli olan şartlar ve koşullar nelerdir? Kamyon şoförü olma şartları ilk sırasında C-sınıfı sürücü belgesine sahip olmak yer alır. C-sınıfı ehliyet alabilmek için öncelikli olarak 21 yaşını doldurmuş olman ve bir sürücü kursuna kayıt yaptırman gerekir. Kayıt sonrasında kursta Trafik Bilgisi, İlk Yardım Bilgisi ve Motor bilgisi eğitimleri verilir. Buna ek olarak direksiyon dersleri de kamyon şoförü adaylarına verilen dersler arasında yer edinir. Tüm alınan derslerin ardından öncelikle yazılı sınavdan, ardından ise direksiyon sınavından başarı ile geçmek gereklidir. Tüm bu işlemlerin ardından C-sınıfı ehliyete sahip olan bireyler, kamyon şoförü olarak çalışma fırsatı yakalayabilir. 

Kamyon şoförü görev ve sorumlulukları nelerdir?

İlgili pozisyonda çalışan kişilerin sektörel farklılıklara dayalı olarak yerine getirdiği görev ve sorumlulukları da farklılaşabilir. Bu nedenle her sektörde kamyon şoförü görev tanımı farklı içeriklere sahip olabilir. Buna ek olarak taşınacak olan yükün boyutu ve formu farklı olsa da yerine getireceği belli başlı görevler hemen hemen aynıdır. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin yerine getireceği başlıca görevler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Verilen yükü sağlam ve sorunsuz bir şekilde gideceği yere ulaştırmak, 
  • Trafik kurallarına uyarak kendi ve taşınan yükün güvenliğini sağlamak, 
  • İş güvenliği ve iş sağlığı yönergeleri bilgilerine sahip olmak, yaptığı işte bu yönergelere uymak, 
  • İşveren firmanın itibarını düşünerek faaliyet gerçekleştirmek, 
  • Kullandığı kamyonun bakımlarını yapmak ve gerekli belgelerin eksiksiz olduğundan emin olmak, 
  • Trafikte kullandığı aracın sürüş kurallarına uyarak diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye atacak hareketler yapmaktan kaçınmak, 
  • Araçta oluşan bir arızayı üst yönetime rapor etmek, 
  • Dinlenme ve çalışma sürelerini kendini ve trafiği tehlikeye sokmayacak şekilde ayarlamak, 
  • Zorunlu olmadıkça belirlenen rortanın dışına çıkmamak, 
  • Ürün sevkiyatı sonrasında sevk irsaliyesini alıcıya ulaştırmak,
  • Yerine ulaşan yükün sevk irsaliyesini imzalatmak, bu irsaliyenin bir nüshasını işveren firmaya teslim etmek, 

Kamyon şoförü görevi nedir sorusuna yukarıda verilen başlıklara ek olarak işveren firmanın çalışma prosedürü ve çalışma koşulları dahilinde farklı cevaplar vermek de mümkündür. Firmalar ve Ankara kamyon şoförü iş ilanları özelinde sorumluluklar değişim gösterebilir.

Kamyon şoförü çalışma saatleri nasıldır? 

Bilindiği üzere Kamyon şoförü çalışma saatleri esneklik gösterebilir. Özellikle şehirler arası ve yurt dışı yük taşıma görevi yapan kişiler, gündüz dinlenip gece yolculuk yaparlar. Kamyonlar ağır vasıta sınıfında bulunduğu için gündüz trafiğinin yoğunluğu, hem kamyon şoförü hem diğer sürücüler için zorluklar oluşturabilir. Bu sebeple kamyon şoförleri gece trafik daha sakin olduğu için geceleri yolculuk etmeyi tercih etmektedir. Buna ek olarak belediyeler veya şehir içi taşıma yapan firmalarda görev alan kişiler, haftalık 48 saatlik mesai saati düzenlemesi doğrultusunda görevlerini yerine getirir. Kamyon şoförü olmak isteyen kişilerin esnek mesai saatlerine ve gece çalışma şekline adapte olabilmeleri gerekir. Bu sebeple kamyon şoförü mülakat sorularında ilgili alan ile alakalı sorular sorulur. Bu doğrultuda kamyon şoförü, çalışma saatlerini kendi belirleyebilir. Taşınan yükün verilen zaman zarfında alıcıya ulaşması yeterlidir. İlgili pozisyonda çalışan kişiler sakin olan yollarda gündüz yolculuk yapılabilir iken daha yoğun trafiğin olduğu yollarda gece yola çıkabilir ve kendi güvenliği ve diğer sürücülerin güvenliğini riske atmadan yükün ulaşması için mesai saati dengesini kendisi ayarlayabilir. Damperli kamyon şoförü iş ilanlarını inceleyerek detaylı bilgiye ulaşabilirsin.

Kamyon şoförü çalışma ortamı ve koşulları nasıldır? 

Kamyon şoförü çalışma koşulları da merak edilen konulardan biridir. İlgili pozisyonda görev alan profesyoneller, genel olarak araç üzerinde yük taşıma işini yerine getirir. Bu sebeple sabit bir çalışma ortamı bilgisi vermek doğru olmayabilir. Buna ek olarak kamyon şoförleri, belediyeler, şehir içi veya şehir dışı ev taşıma işi yapan firmalar, inşaat gibi sektörlerde çalışabilir. Sektörel farklılıklara rağmen kamyon şoförleri, araç sürme, yükü alıcıya ulaştırma görevlerini üstlenir. Çalışma koşulları işveren firmanın çalışma prensipleri ve çalışma şartlarına bağlı olarak değişebilir. Kamyon şoförü arayan firmalar, çalışılacak sektöre bağlı olarak bazen araç şoförlüğünün yanı sıra yük taşıma görevini de ilgili pozisyonda çalışan kişilerden talep edebilir. Nasıl kamyon şoförü olunur, sorusuna cevap olarak işveren firmanın taleplerine bağlı değişen belge ve talepler olabilir cevabı da verilebilir. Bu noktada daha net bilgileri çalışmayı düşündüğünüz firmada görev almadan önce iş hakkında detaylı bilgi alarak öğrenebilirsin. İlgili pozisyonda çalışmadan önce İsinolsun.com üzerinden kamyon şoförü iş ilanlarını inceleyebilirsin, senin için uygun olduğunu düşündüğün ilanı bulduğunda başvuru yapabilirsin. İş başvurun olumlu sonuçlandığında işbaşı yapabilirsin.