JCB operatörü ne iş yapar? Nasıl olunur?

JCB operatörü ne iş yapar? Nasıl olunur?

Mesleğinin hakkında bilginin olması çalışma hayatın süresince avantajlı olman için önemlidir. Yapacağın iş hakkında bilgi sahibi olman iş haklarını daha kolay öğrenmene de yardımcı olur. İnşaat sektöründe tercih JCB operatörü nasıl olunur, çalışma şartları nedir merak ediyorsan İşin Olsun’a göz atabilirsin!

Malzeme yükleme, kazma işlemi yapma gibi görevleri olan JCB, bir iş makinesidir. “JCB operatörü nedir? sorusunun cevabı en kısa haliyle bu makineyi kullanan kişilere verilen addır. JCB operatörleri paletli ve lastik tekerlekli yükleyicileri kullanarak taşıma ya da tünel kazma gibi işleri güvenli bir şekilde yapabilirler. 

JCB operatörü nedir?

Bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin merak ettiği hususlardan biri de “JCB operatörü nasıl olunur? sorusudur. Daha çok inşaat sektöründe tercih edilse de tünel kazma gibi işlemlerde de kullanılır. Kamu kurumlarında da iş bulabilen JCB operatörleri, iş makinesi kullanan kişilerdir. O sebeple JCB operatörü olmak istiyorsan yapman gereken ilk şey iş makinesi ehliyeti almak olmalıdır. İş makineleri G sınıfı ehliyeti olanların kullanabileceği araçlar arasında yer aldığından ona özel bir ehliyet alman gerekir. JCB operatörü ehliyeti nasıl alınır, belli bir şart var mı gibi soruların cevabı aslında basittir.

Öncelikle MEB onaylı bir ehliyet kursuna yazılman daha sonra da mesleki eğitim alman gerekir. JCB operatörü iş ilanlarında da bu detaylar genellikle belirtilir. Kurs sonunda önce yazılı, yazılı sınavı geçersen direksiyon sınavına girersin. İki sınavın sonucu da olumlu ise MEB onaylı iş makinesi operatörü ehliyetini alabilirsin. G sınıfı ehliyet almak için de bazı şartları yerine getirmen gerekir. Bunlar;

  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  •  İş makinesi kullanımına engel olacak bir sağlık sorunun olmadığına dair sağlık raporu almak,
  • TCK’nın 41. Maddesi E bendinde bulunan maddelerden mahkumiyetinin olmaması,

olarak sıralanabilir. Bu bilgiler ışığında JCB operatörü olmak için gerekenler arasında şunlar bulunur:

  • G sınıfı ehliyete sahip olmak,
  • Milli Eğitim Bakanlığı onaylı iş makinesi operatörü sertifikası edinmek,
  • El, göz ve ayak koordinasyonunun sağlam olması,
  •  İş makinesi kullanımına engel sağlık sıkıntının olmaması,
  • Motor, makine, elektrik gibi konulara ilgili ve bilgili olmak,
  • Kriz ve stres yönetimi konusunda bilgili olmak.

JCB operatörü görev ve sorumlulukları nelerdir?

Mesleğinle alakalı görev ve sorumluluklar iş başvurusu yaparken dikkat etmen gereken ilk hususlar arasında yer alır. Görev ve sorumluluklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde yerine getirirsen hem işinde başarılı olursun hem de daha uzun süre boyunca çalışabilirsin. JBu çalışanların görevleri, çalıştıkları şirket veya kuruluşun politikalarına ve gereksinimlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. JCB operatörü çalışma alanları çalışılan kuruma etki ettiği için operatörün görevlerine de etki eder. Operatör iş ilanlarında bu detaylar çoğunlukla işveren tarafından paylaşılır. Bu sorumluluklar arasında başlıca şu kriterler mevcuttur:

  •  İş makinesinde oluşan her türlü hasarı ilgili birime rapor etme,
  • Kaza ve makinenin hasar görmesini önlemek için dikkatli kullanım, ayrıca çalıştığı iş yerinin prosedürlerine ve iş güvenliğine uygun iş makinesi kullanımı,
  • İş makinesini çalışmanın yapılacağı inşaat ya da alana götürme,
  • Aracın düzgün çalışması için gerekli olan periyodik bakımın yapılmasını kontrol edip güvenlik kontrollerinin yapılmasını da sağlama,
  • Makinede oluşacak ufak hasarların onarımını sağlama,
  • Aracın harcadığı akaryakıt, yağ kontörlü ve raporunun tutulması,
  • Çalışmalarını raporlama,
  •  İş bitince aracın temizlik ve bakımının yapılması,
  • En son aracı yerine bırakma.

Sen de bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan isinolsun.com’daki kapsamlı JCB operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin.

JCB operatörü maaşları nasıldır?

İnsanların iş başvurusu yaparken dikkate aldıkları konulardan birisi de maaş durumudur. Çalıştığın işin maaşının senin için tatmin edici olması gerekir. Özellikle de risk barındıran mesleklerde bu durum daha da belirgindir. İş makinesi kullanan JCB operatörü maaşları çalıştığın kuruma ve kullandığın iş makinesine göre değişkenlik gösterir. JCB iş makineleri kazma, taşıma amacıyla kullanıldığı için daha çok inşaat sektöründe tercih edilse de tünel açma, yol yapım çalışmalarında da kullanılır. Bu sebeple inşaat alanı dışındaki çalışma alanlarında da tercih edilir. Operatör yardımcı iş ilanlarında da bu doğrultuda maaşlarda farklılık gözlemlenebilir.

JCB operatörü maaşları, genellikle operatörün deneyimi, kullandığı iş makinesinin türü, çalıştığı sektör, işverenin büyüklüğü ve coğrafi konum gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca, JCB operatörlerinin inşaat sektöründen farklı alanlarda da çalışma olanağı bulmaları, sektöre özgü ihtiyaçlara ve taleplere bağlı olarak maaşlarını etkileyebilir. Örneğin, özel sektördeki bir inşaat projesinde çalışan bir JCB operatörü ile kamu projelerinde görev alan bir operatör arasındaki maaş farklılıkları, sektörel talepler ve projelerin büyüklüğüne göre değişebilir. İş makinesinin kamu ya da özel sektörde kullanımı da operatör maaşına yansır. 

JCB operatörü çalışma şartları nelerdir?

İş başvurusu yapacağın yerin çalışma koşullarının sana uygun olması hem işini iyi yapman hem de başarılı olman açısından çok önemlidir. Hem kamu hem de özel sektörde iş imkanı yakalayan JCB operatörü çalışma koşulları, çalıştığın iş yerine göre değişiklik gösterir. JCB operatörleri inşaat sahası dışında yol yapım çalışmalarında da görev alır. Bu iki alanın çalışma şartları aynı olmaz. İş saatlerinden vardiyalarına kadar esneme ve değişiklik olabilir. 

JCB operatörleri, genellikle açık hava çalışmalarında bulunduklarından mevsim koşulları da çalışma şartlarını etkileyebilir. Örneğin, kış aylarında yoğun kar yağışı veya soğuk hava operatörlerin çalışma ortamını değiştirebilir. Ayrıca, inşaat veya yol yapım projelerinin büyüklüğüne bağlı olarak, JCB operatörleri bazen uzun saatler ve vardiyalı çalışma düzenine tabi tutulabilirler.