İşsizlik maaşı şartları nelerdir? Kimler işsizlik maaşı alabilir?

İşsizlik maaşı şartları nelerdir? Kimler işsizlik maaşı alabilir?

İşsizlik maaşıyla ilgili pek çok detay, bu uygulamadan yararlanmak isteyen kişiler tarafından merak edilir. İşsizlik maaşı alma şartları ve hesaplama hakkında merak edilen tüm soruların cevabı İşin Olsun’da! 

İnsanlar, hayatını idame ettirmek için çeşitli meslek gruplarına ait işler yapar ve karşılığında da para kazanır. Herhangi bir sebeple işten ayrıldığında bu maaş kesilir. Devlet, çalışmadığın zamanlar için işsizlik maaşı öder. İşsizlik maaşı almanın birtakım koşulları bulunur. Bu koşulları sağlayan kişiler, işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Bu kanun, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de uygulanır. Herhangi bir meslek grubunda görev almayan pek çok insan da bu uygulamadan yararlanır. 

İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı uygulamasından yararlanmaya hak kazanabilmek için belirli kriterleri karşılamak gerekir. İşsizlik maaşı şartlarından biri bireyin sigorta ve primlerinin tam, eksiksiz ve düzenli bir şekilde ödenmesidir. İşsizlik maaşı alma şartlarından bir diğeri ise işten ayrılan kişinin işsizlik maaşı uygulamasından yararlanmak için başvuruda bulunmasıdır. İşten ayrılan kişi, eğer isterse 30 gün içerisinde başvuruda bulunur ve yaklaşık 300 gün olmak üzere işsizlik maaşı alır. 

Kimler işsizlik maaşı alır?

İşsizlik maaşı şartları nelerdir diye bakıldığında bu uygulamadan yararlanabilmek için pek çok kriterin bulunduğu görülür. İşsizlik maaşı almaya hak kazanmak için önemli hususlardan biri de kimlerin bu ödeneği almaya uygun olduğudur. İşsizlik maaşı alabilecek kişiler şu şekilde sıralanır:

  • Hizmet sektöründe çalışıp sigortalı olanlar,
  • Yarı zamanlı ya da kısmi süreli çalışıp sigortalı olan çalışanlar,
  • Banka sandıklarına bağlı sigortalılar.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır?

İşsizlik maaşı için şartlardan bir diğeri de ne kadar süre ödendiğidir. İşsizlik maaşı alabilmek için hizmet sözleşmesinin iptalinden önceki son üç yıl içerisinde;

  • 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primleri ödenmiş kişiye 180 gün, 
  • 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primleri ödenmiş kişiye 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primleri ödenmiş kişiye 300 gün olmak üzere işsizlik maaşı bağlanır. Bu şartları sağlayan işsiz bireyler, başvuruda bulunup bu haktan yararlanabilir.

İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir?

İşsizlik maaşının kesilmesine sebep bazı durumlar da vardır. Bu durumlardan ilki, işsizlik maaşı alan kişinin gelir getirici bir işte çalıştığının tespit edilmesidir. İşsizlik maaşının kesilmesine yol açan bir diğer unsur ise kişinin yetkili kurum ve kuruluşların önerdiği meslek geliştirme eğitim ve programlarından herhangi bir gerekçe göstermeden ayrılmasıdır. İşsizlik maaşı alan bireyler, bu hususlara dikkat etmediği takdirde maaşları bir daha verilmemek üzere kesilir. 

İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaşı hesaplamanın her ülkede çeşitli yöntemleri vardır. Türkiye’de günlük işsizlik maaşı, sigortalı kişinin son dört aylık primleri esas alınarak hesaplanır. Bu hesaplama yöntemi dikkate alınırsa işsizlik maaşı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez. Ayrıca işsizlik maaşı alındığı süre boyunca herhangi bir kesinti veya vergiye tabii tutulmaz. İşsizlik maaşı almaya hak kazanan bireylerin hesaplarına her ayın beşinde maaşları yatar. Ödeme tarihini öne çekmek mümkündür. İşsizlik maaşının daha önce ödenmesini isteyen bireyler ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iletişime geçerek bu taleplerini bildirebilirler.

Kaynakça : 12