İş tanımı nedir, CV’ye iş tanımı nasıl eklenir?

İş tanımı nedir, CV’ye iş tanımı nasıl eklenir?

Bilgimiz olsun ya da olmasın, bir mesleğe başlamadan önce o meslekle ilgili belli araştırmalara gireriz. Bu araştırmalar arasında iş tanımı, o işin maaşı, genel çalışma ortamı ve çalışanlarda aradığı kriterler gibi hususları içerir. Sen de bir meslekle ilgili aklına takılanları ve merak ettiklerine bakmak istiyorsan İşin Olsun’a bakabilirsin.

Öncelikle bir iş tanımı nedir sorusu ile başlayalım. İş tanımı, çalışanların görev ve sorumluluklarını net bir şekilde belirten açıklama olarak bilinir. İş tanım sayesinde çalışanlar görevlerinin bilincinde olur, performanslarını ölçer ve genel bir şirket kültürüne uyum sağlayabilir. İş tanımı, iş ilanlarında yazan nitelikler ya da işe giren kişilerin yapacakları iş tanımı olarak da kabul edilebilir. İş tanımları insan kaynakları tarafından yazılır ve kişilere tebliğ edilir. Bir iş tanımı hazırlarken şirketin ihtiyacı olan çalışan profili tespit edilmeli, çalışandan beklenen görev, sorumluluk ve yetkinlikler belirtilmeli, çalışma koşulları da net bir şekilde açıklanmalıdır. 

Bir görev tanımı örneğinin nasıl olması gerektiği de özellikle önemli bir faktör. Görev tanımı bir çalışanın hangi işleri yapması ve nasıl yapması gerektiğini, hangi yetki ve sorumluluklara sahip olduğunu ve hangi yöneticiye ya da birime bağlı olduğunu belirten bir dokümandır. Dilediğin zaman iş ararken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtına isinolsun.com’dan yanıt bulabilirsin.

İş tanımı nedir?

İş tanımı; çalışanların yapacağı bir işin içerdiği görevlerin, sorumlulukların ve iş özelliklerinin bütününe denir. Genel olarak iş tanımı ne demek diye bakacak olursak; çalışanın işe alımı, oryantasyonu, performans değerlendirmesi ve kariyer planlaması gibi süreçlerde onlara rehberlik eden bir bilgilendirme yazısı olarak geçer. İş tanımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunur. Bu adımlar şu şekildedir:

  • Çalışandan belirlenecek görev ve sorumluluklar net bir şekilde belirtilmeli, çalışandan işe alındıktan sonra bu tanımda bir değişiklik olmamalı.
  • Kurum kültürüne uyumlu olmasına dikkat edilmesi ve uyumlu çalışanlarla buluşmayı kolaylaştırması. 
  • Tanımda belirtilecek sorumlulukların ölçülebilir olması ve performans değerlendirmesini kolaylaştırması.
  • Maaş, ofisten, uzaktan veya hibrit çalışma şekillerini net bir şekilde ifade etmeli.
  • İşe alınacak çalışandan beklenen nitelikler belirtilmeli. 

Belli bir iş tanımına bakmak isteyen kişilerin karşısına pek çok örnek iş tanımı çıkar. Örnek iş tanımı; bir işin içerdiği görev, sorumluluk, yetki, çalışma koşulları ve yetkinlikleri belirten bir yazıdır. Örnek iş tanımı yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur: İşin ünvanı, birimi, yöneticisi ve asistanları net olarak belirtilmeli. Ayrıca işin amacı, kapsamı ve sonuçları açık ve net bir şekilde ifade edilmeli. Ek olarak işin gerektirdiği görev ve sorumluluklar madde madde sıralanmalı, yetkiler ve yetki sınırları da belirtilmeli. Çalışma koşulları, maaş, çalışma saatleri, uzaktan veya yüz yüze çalışma gibi ayrıntılar da özellikle belirtilmeli. Son olarak işe alınacak kişiden beklenen eğitim, deneyim, beceri ve tutum ve davranışlar da tanımlanmalı. İş tanımı hakkında detaylı bilgi edindikten sonra özgeçmişte hakkımda alanına neler yazılır sorusuna isinolsun.com’dan yanıt bulabilirsin böylece işvereni etkileyecek detaylar öğrenebilirsin.

İş tanımı nasıl yazılır?

İş tanımı kısaca bir pozisyonun görev, sorumluluk, nitelik ve becerilerini belirten bir yazıdır. İş tanımını yazmak oldukça önemli ve dikkat gerektirir. İş tanımını yazmak için öncelikle CV nedir sorusunun cevabına hakim olmak gerekir. Daha sonra İş tanımı nasıl yazılır diye bakacak olursak şu ayrıntılara dikkat edilmesi gerekir: 

  • İşin ünvanı, işin konumunu ve seviyesini net bir şekilde yansıtmalı. 
  • Görev ve sorumluluklar, çalışanın düzenli olarak yapması gereken faaliyetleri ayrıntılı ve sıralı bir şekilde listelemeli. 
  • Nitelik ve beceriler bölümü pozisyon için gerekli olan eğitim, deneyim, sertifika ve yetkinlikleri belirtmeli. 
  • Yazıda kullanılan dil, sade ve anlaşılır olmalı, teknik terimler ve kısaltmalar açıklanmalı.
  • İş analizi sonucunda elde edilen bilgilere dayanmalı ve düzenli olarak güncellenmelidir. 

Ayrıca bir işe başvururken CV’ye yazılan adayın daha önce yaptığı işleri yazdığı bilgi de oldukça önemli olur. CV’de iş tanımları, başvurduğunuz pozisyona uygun olarak geçmişte yaptığınız işleri, üstlendiğiniz görevleri ve sağladığınız başarıları anlatan bölümlerdir. Cv’ye iş tanımını yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir: 

  • İş tanımlarınızı maddeler halinde ve sonuç odaklı bir şekilde yazmalısınız. Örneğin “müşteri memnuniyetini %30 artırdım.” gibi.
  • İş tanımlarınızda başvurduğunuz işle ilgili anahtar kelimeler kullanmalısınız. Örneğin “sosyal medya yönetimi” veya  “teknik resim” gibi.
  • İş tanımlarınızda sayısal verilerden yararlanmalısınız. Örneğin “20 kişilik bir ekibe liderlik ettim.” veya  “Aylık 40 bin TL’lik satış hedefini aştım.” gibi.
  • İş tanımlarınızda görevlerinizden çok başarılarınızı vurgulamalısınız. Örneğin  “Yapmış olduğum pazarlama stratejilerim sayesinde yeni müşteri sayısını %25 artırdım.” gibi.

İş tanımı örnekleri

Çalışan arayan bir kurumun hazırlamış olduğu iş tanımı örnekleri, iş arayan kişilere daha kolay ulaşılması açısında oldukça önemlidir. İş tanımını yazarken şirketin ihtiyacı olan çalışan profili tespit edilmeli, rol alacağı görev ve sorumluluklar net bir şekilde ifade edilmeli, rapor vereceği kişi veya birim belirlenmeli, kurum kültürüne uyumlu olmasına dikkat edilmeli, sahip olması gereken yetkinlikler ve nitelikler belirtilmeli, çalışma koşulları, maaş, çalışma saatleri, uzaktan veya ofisten çalışma gibi bilgiler aktarılmalı, aynı zamanda da çalışanın performansının nasıl ölçüleceği ve değerlendirileceği açıklanmalıdır. 

Genel olarak iş tanımına örnek verecek olursak; bir işin içerdiği görev, sorumluluk ve özelliklerin bütünü diyebiliriz. İş tanımları, çalışanların ne yapacaklarını, kime rapor vereceklerini, performans olarak nasıl değerlendirileceklerini ve kurum kültürüne nasıl uyum sağlayacaklarını bilmelerini sağlar. CV hazırlamadan önce özgeçmiş türleri nelerdir sorusunun cevabını detaylı olarak öğrenmek gerekir. Bu sayede mesleğinle ilgili niteliklerini doğru bir şekilde göstermen mümkün olur.

İş tanımına neler yazılır?

İş tanımının oluşum süreci hem insan kaynakları hem de iş arayan kişilerin dikkat etmesi gereken bir nokta. Çünkü açıklanan işin karşı tarafa net ve anlaşılır bir şekilde aktarılması verimi artırır. İş tanımına ne yazılır diye bakacak olursak; öncelikle işin amacı, kapsamı ve konumu net bir şekilde ifade edilmeli. İşin gerektirdiği görev ve sorumluluklar detaylı bir şekilde listelenmeli. İşin bağlı olduğu birim, yönetici, iş birliği yaptığı departmanlar ve altında çalışanlar belirtilmeli. İşin istediği yetkinlik, beceri, eğitim, deneyim ve sertifika gibi nitelikler açıklanmalı. İşin çalışma şekli, saatleri, maaşı, yeri ve seyahat gerekliliği gibi ayrıntılar verilmeli. Son olarak ise işin performans ölçütleri, değerlendirme kriterleri ve gelişim olanakları sunulmalı. 

İş tanımıyla ilgili faydalı bilgiler

İş tanımı formu; bir işin görev, sorumluluk, nitelik, çalışma koşulları ve performans kriterlerini belirten bir belge olarak bilinir. İş tanımı formu, işe alım, eğitim, değerlendirme ve kariyer planlama gibi insan kaynakları süreçlerinde kullanılır. Bir iş tanımı formu örneğinde işin ünvanı, birimi, yöneticisi ve bağlı olduğu kişiler yer alması gerekir. İşin temel görev ve sorumlulukları madde madde sıralanmalı ve gerekli olan eğitim, deneyim, bilgi, beceri ve yetkinlikler belirtilmeli. İşin fiziksel gereklilikleri ve çalışma ortamı da tanımlanmalı. İşin performans kriterleri ve değerlendirme yöntemleri de net bir şekilde açıklanmalı. 

Sen de belirli bir işe başvuracaksan ve bununla ilgili iş tanımlarına bakmak istiyorsan İşin Olsun’a göz atabilirsin.