İş aramaya başlarken dikkat edilmesi gerekenler

İş aramaya başlarken dikkat edilmesi gerekenler

İş aramaya başlamadan önce bu süreçte yardımcı olacak detayları bilmek önemli. Bir iş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli detayları senin için paylaştık.

İş arama süreci, oldukça yoğun geçen bir dönemdir. Bu süreci kolaylaştırmak için dikkat edilmesi gereken hususları bilmek önem taşır. Kendi özelliklerine ve kriterlerine uygun mesleği icra edebilmek adına bu süreci doğru bir şekilde geçirmen gerekir.

İş ararken nelere dikkat edilmeli?

Hayatını idame ettirmek için doğru işi bulmak oldukça önemlidir. Bu nedenle, iş bulma sürecinde titiz davranmak önem kazanır. Öncelikle, seçtiğin meslekle kendi niteliklerin arasındaki uyumu gözden geçirmelisin. “İş ararken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun yanıtlarını maddeler halinde sıralamak süreci hızlandırır. Yapman gerekenleri düzenli bir liste halinde incelemek, detayları gözden kaçırmanı engeller. Bu adımın ardından iş arama sürecine yoğunlaşabilir, kendine en uygun işi kolaylıkla bulabilirsin.

İş ararken neler yapmak gerekir?

İş ararken daima kendine en doğru soruları sorarak ilerlemelisin. Benim öne çıkan özelliklerim neler? Nasıl bir iş ortamı hayal ediyorum? soruları ile işe başlayabilirsin. Ayrıntıları netleştirmek en doğru kararı vermene yardımcı olur. Ayrıntıları belirlemenin ardından, iş ararken yapılması gerekenler konusunda aşağıdaki maddelerden yararlanabilirsin.

  • İlgini çeken alanlar hakkında bilgi sahibi olmalısın. Kendine uygun bulduğun sektörler ile ilgili araştırma yaparak daha doğru karar alabilirsin. 
  • İcra etmeyi düşündüğün mesleği yapan kişilerden bilgi almalısın. İlgilendiğin meslekle ilgili araştırma yapmak iş ortamı hakkında sana fikir verir.
  • Dijital profiline önem vermelisin. Örneğin; İşin Olsun’u etkin kullanmak doğru iş ilanlarına ulaşmanı kolaylaştırır. Bu sırada seni temsil eden profili güncel tutmalı ve kendin hakkında doğru bilgi vermelisin.
  • Umutsuzluğa kapılmamalısın. İş arama süreci herkes için farklı deneyimler barındırır. Belirlediğin sürede aradığın işi bulmak için elinden geleni yapmalı ve her yeni iş ilanına özveri ile yaklaşmalısın.
  • Bağlantılara önem vermelisin. Potansiyel işin için ilgili kişilerle bağlantıda kalmak önem arz eder. Ayrıca, açık pozisyonlardan haberdar olmak için de bağlantılar yararlı olur. İletişim becerilerini geliştirmeli ve nezaketli olmalısın.
  • Bir iş başvurusunda özenli bir özgeçmiş büyük rol oynar. Özgeçmişini oluştururken başvuracağın ilana uygun düzenlemeleri yaptığından emin olmalısın. İş ilanında aranan nitelikleri taşıyor olman ve bu bilgileri öne çıkarman sana avantaj sağlar.

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İş arama sürecini doğru şekilde yönetmenin ardından iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenleri merak ediyor olabilirsin. İş görüşmesi, işe alım süreci için oldukça önemli bir yer tutar. İş başvurunu tamamladıktan sonra görüşmenin iyi geçmesi için şunlara dikkat edebilirsin:

  • Görüşme öncesinde pratik yapmalısın. Potansiyel soruları cevaplamayı denemek, görüşme sırasında daha iyi bir performans sergilemene yardımcı olur.
  • Kendine güvenmeli ve özgüvenini yüksek tutmaya çalışmalısın. İş görüşmesinde ilk izlenim oldukça önem arz eder. Görüşmeye enerjik bir şekilde gitmen ve bu enerjiyi etkili bir biçimde karşı tarafa yansıtman olumlu bir izlenim bırakır.
  • İş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de görüşmeyi önemsemektir. Bunu belirtmek için giyimine ve beden diline özen göstermelisin. İlk izlenimde samimiyet oldukça etkin bir rol oynar.
  • Güçlü yönlerini öne çıkarırken zayıf yönlerinden de bahsetmeli, çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemelisin. Zayıf yönlerin olduğunu kabul ettiğini fakat onlara yönelik çözümler üretmeye istekli olduğunu belirtmelisin.
  • Son olarak, maaş beklentini de net bir şekilde dile getirmelisin. Bunun için görüşme öncesinde araştırma yapmalısın. Böylece, teklifi daha doğru bir biçimde değerlendirerek niteliklerine gereken değerin verilmesini sağlayabilirsin.

Kaynak: 12