İçeceklerin hazırlanmasına yardımcı: Barboy ne iş yapar?

İçeceklerin hazırlanmasına yardımcı: Barboy ne iş yapar?

Bir mesleği icra etmekten önce o mesleğe dair bilgi edinmek oldukça önemlidir. Bu bilgileri edinmek pek çok açıdan avantaj sağlayabilir. İsin Olsun’un  Barboy mesleği için hazırlanmış bu içerikte merak ettiğin pek çok sorunun cevabını bulabilirsin!

Barboy; kafe, restoran, otel, pub, bar gibi mekânlarda çalışan, mesleki hiyerarşide kendinden üst kademede bulunan barmen veya barmaide yardımcı olan kişilerdir. Çalıştığı alanda çeşitli görev ve sorumluluğu yerine getiren barboylar, özellikle eğlence sektöründe geniş bir iş sahasına sahiptir. Sen de barboy olarak çalışmak, meslek hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsan bu içerik tam sana göre!

Barboy Nedir?

Her mesleğin çalışma alanı, çalışma koşulları ve iş yükü birbirinden farklıdır. Barboyluk, genel olarak eğlence sektöründe görev alan bir meslek dalı olarak bilinse de turizm sektöründe de iş bulma fırsatı oldukça fazladır. Peki barboy nedir ve bu unvan kimlere verilir? Barboylar, restoran, kafe, bar ve benzeri alanlarda bar ismi verilen ve genel olarak içecek, meze gibi gıdaların hazırlandığı bölümlerde çalışan kişilerdir. Barmen, barda yiyecek veya içeceği müşteri için hazırlayıp sunumu yaparken, barboylar bu ve genel işleyişte barmene yardımcı olmakla yükümlüdür. Mekân içerisinde çeşitli görevleri yerine getiren barboylar, barmen ve barmaid için işleri kolaylaştırma konusunda faaliyetler gerçekleştirir. 

Barboy görev ve sorumlulukları nelerdir?

Her meslekte olduğu gibi barboyluk mesleğinde de bir takım görev ve sorumluluklar bulunur. Barboy’un görevleri ve sorumlulukları, çalışılan sektör ve işveren firmanın belirlediği çalışma prosedürleri dahilinde değişkenlik gösterir. Barboy ne iş yapar sorusuna cevap olarak verilebilecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Servis öncesi ekip tarafından düzenlenen toplantılara katılarak organize çalışma sistemine hazır olmak, 
  • Bulundurulması zorunlu olan malzemeleri yanında taşımak, 
  • Barın temizlik ve düzenini sağlamak, 
  • Daima tesisinde temiz kül tablası ve masaları temizleme işlemini yaptığı temiz bez bulundurmak, 
  • Masalarda bulunan boş bardakları ve doku kül tablalarını toplamak, 
  • Topladığı bardak ve kül tablalarını yeniden kullanılmak üzere hazır hâle getirmek, temizliğini sağlamak, 
  • Sorumlu olduğu bölüme gelen misafiri güler yüzlü ve nezaketle karşılamak, 
  • Müşterilerden içecek ve meze siparişi almak, 
  • Almış olduğu siparişlerin zamanında müşteriye ulaşmasını sağlamak, 
  • Depoya yeni gelen ürünleri yerleştirmek, 
  • Depo düzeni ve temizliğine dikkat etmek, 
  • Alkollü ve alkolsüz içecekleri takip etmek, eksikleri belirleyerek temin edilmesini sağlamak, 
  • Barda müşteriye sunulan içecek konseptine hakim olmak, 
  • Sorumlu olduğu alanda bulunan masa ve sehpaları yeni gelen misafirler için hazır hâle getirmek, 
  • Kokteyl hazırlığı sırasında limon kesimi yapmak ve kokteyl çalkalamak gibi hafif işleri yürütmek, 
  • Gerektiği takdirde eğitim faaliyetlerine katılmak, 
  • İş sağlığı ve iş güvenliği yönergelerini bilmek, bu yönergelere uygun şekilde çalışmak, 
  • Amirinden izinsiz görev yerinden ayrılmamak, 
  • Servis sırasında kullandığı ekipmanların temizliğini takip etmek, 
  • Barın kapanış saatinde temizlik ve Düzen çalışmalarına katılmak, 
  • Bar hazırlık odalarının ve soğuk odaların temizlik, düzen ve tertibini sağlamak, 
  • Kendisine verilen görev ve talimatlara eksiksiz uyum sağlamak, 

Barboy görevi nedir sorusuna yukarıda verilen örneklere ek olarak işletmelerin talep ve hizmet kalitesi doğrultusunda farklı cevaplar verilebilir. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin iş ve sorumlulukları işletmelere göre artabilir. 

Barboy maaşları nasıldır? 

Barboyların maaş oranları, sektörel farklılıklar sebebiyle değişebilir. Bununla birlikte ilgili pozisyonda çalışan profesyonellerin maaşları, öncelikli olarak asgari ücret oranları üzerinden hesaplanarak ödenir. Buna ek olarak mesai saatinin uzunluğu, iş yükü gibi faktörler de maaş oranlarının değişmesi için geçerli sebepler arasında yer edinir. Ayrıca bahşiş ve prim gibi faktörlere dayalı barboy maaş oranları artış gösterebilir. Tüm bu detaylar ışığında barboy ne kadar maaş alır sorusuna net ve kesin bir rakam vermek doğru olmayabilir. İlgili pozisyonda göreve başlamadan önce çalışmayı düşündüğün işletmeden yapacağın iş hakkında bilgi aldıktan sonra maaş oranlarını da öğrenebilirsin. Böylece kesin ve net maaş ortalamasını bilerek mesleğin senin ideallerini karşılayıp karşılamadığına karar verebilirsin. isinolsun.com üzerinden İzmir barboy iş ilanlarını inceleyerek konuyla alakalı fikrini netleştirebilir, kariyer yolculuğuna sağlam adımlar ile başlayabilirsin. 

Barboy çalışma koşulları ve ortamı nasıldır? 

Barboylar, özellikle eğlence sektöründe yer alan pup, bar ve clup gibi işletmelerde çalışabilir. Bu alanda geniş bir iş sahası bulunurken turizm sektöründe de barboy olarak görev almak mümkün olabilir. Özellikle tatil beldelerinde bulunan otel ve restoranlar ilgili meslek dalı için sıklıkla istihdam oluşturur. Bunun yanı sıra genel olarak kafe, restoran, alkollü ve alkolsüz içecek Hizmeti sunan her türlü işletme, barboy çalışma alanları arasında yer edinir. Peki bu çalışma alanlarında barboy ne yapar? Barboyluk mesleğini yerine getiren kişilerin başlıca görevi barda çalışan barmen ve barmaide yardım etmek, mekân içinde düzen ve temizliği sağlamak, gelen müşterilerle ilgilenmek ve ihtiyaç duyulan hemen her alanda çalışabilir. Bu sebeple barboyluk mesleğini icra edecek kişilerin fiziksel dayanıklılığı ve yüksek tempolu çalışma koşullarına dayanıklı olması, ayak uydurması beklenir. Ayrıca hızlı hareket etme, taşıma işlemini dikkat ve özenle yapabilme kabiliyeti de aranan özelliklerdir. Tüm bu özelliklere sahip olduğunu ve ilgili meslek dalını yapabileceğini düşünüyorsan isinolsun.com’daki barboy iş ilanlarına göz atabilirsin. Dilersen İstanbul, Ankara, Adana barboy iş ilanları gibi farklı şehirler özeline araştırma gerçekleştirebilirsin.