Mesleği profesyonel olarak icra etmeden önce meslekle ilgili birtakım bilgilere önceden sahip olmak önemli. Döşemeci ne demek ve mesleğin görev tanımı ve maaş bilgilerine kadar merak ettiğin her detay İşin Olsun’da!
Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren meslekler arasında döşemecilik de yer alır. Peki, döşemeci nedir? İç mekân ve mobilyalarda kullanılan deri ve kumaş gibi çeşitli malzemeleri kesme, monte etme ve dikme gibi işlemlerle döşeyen kişiler döşemeci olarak tanımlanır. Dekorasyon ve iç mekânların tasarımında rol alan kişiler, belirli bir uzmanlık alanında faaliyet gösterir. İlk üretim, restorasyon, kaplama ve onarım gibi döşeme işlerinde kumaş, deri, sünger, metal ve ahşap gibi çeşitli malzemeleri kullanılır. Yatak, kanepe, koltuk ve sandalye gibi ev ve ofislerde kullanılan mobilya ürünleri döşemeciler tarafından üretilip restore edilir. İşletmelerin genel çalışma prensipleri doğrultusunda çalışan döşemeciler, iş sağlığı ve işçi güvenliği kriterlerine uyum sağlamak durumundadır. İç mekânları daha yaşanır kılmak için gerçekleştirilen kesme, dikme ve montaj işlemleri belirli bir el becerisi ve uzmanlık bilgisi gerektirir. Dolayısıyla döşemecilerin belirli niteliklere ve belgelere sahip olmalıdır. Sen de döşemeci görev tanımı ve çalışma koşullarıyla ilgili merak ettiğin her konuya İşin Olsun üzerinden ulaşabilirsin.
Döşemeci görev ve sorumlulukları nelerdir?
Firma ve işletmelerin çalışma prensipleri doğrultusunda ve mesleğin kalite gereksinimleriyle birlikte döşemecilerin iş tanımında yer alan birtakım görev ve sorumluluklar mevcuttur. Peki, döşemeci ne iş yapar? Döşemecilerin iş tanımında yer alan görev ve sorumluluklar şöyle sıralanabilir;
- Mobilyaların kumaşlarını sökmek
- Mobilyalardaki arızalı yayları yerinden çıkarmak
- Mobilya iskeletlerinin dolgu malzemesini sökmek
- Deri, sünger ve kumaş malzemeleri kesmek, dikmek ve monte etmek
- Yastık, sünger ve dolgu malzemelerini kesip yerleştirmek
- Mobilyalar için müşterilerin zevk ve tercihlerine uygun olarak renk ve kumaş seçiminde bulunmak
- Kumaş, deri ve sentetik malzemelerle mobilya döşemeleri yapmak
- Mobilyaların ihtiyacına göre kesim-dikim işlemlerinin yapılacağı ölçümleri gerçekleştirmek
- Geometrik çizimler yapmak
- Şilte ve döşeme kılıfları hazırlamak
- Eskiyen mobilya döşemelerini onarmak
- Mobilya üzerine yastık ve minder yapmak
Sıklıkla merak edilen döşemeci görevleri mobilya üretimi, onarımı ve restorasyonu için gerekli tüm ekipmanları kullanarak gerçekleştirilir. Döşeme projelerini ortaya çıkarmak için gerekli malzemelerin sipariş sürecini takip eder. Mesleği icra etmek için gerekli tüm nitelikleri taşıyan döşemeciler farklı çalışma alanlarına sahiptir. Döşemecilerin ne iş yaptığını merak ediyorsan İşin Olsun üzerinden mesleğe dair ön araştırma gerçekleştirebilir, iş ilanlarını inceleyebilirsin.
Döşemeci olmak için hangi eğitimi almak gerekir?
Döşemeci olmak için gerekenler listesinin başında uzmanlık eğitimi yer alır. Mobilya döşemesi gerçekleştiren kişiler birtakım mesleki bilgi birikimine sahip olması gerekir. Aynı zamanda bu alanda deneyim sahibi olmak için uzmanlık sertifikası almak büyük önem taşır. Koltuk, kanepe, yatak, minder ve yastık gibi mobilya ürünlerinin döşemesi için gerekli ekipmanları kullanarak iş tanımında yer alan sorumlulukları uygulamak için ortaöğretim ve lise düzeyinde bu alanda eğitim alabilirsin. Meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olan kişiler, döşemeci olarak işe başlayabilir. Aynı zamanda meslek lisesinde ilgili alanda öğrenim görmeyen kişiler, lise öğreniminden sonra mesleki kurs programlarına katılım ustalık belgesi alabilir. Böylece kişiler eğitimi başarıyla tamamlayıp aldıkları uzmanlık sertifikasıyla döşemeci olarak işe başlayabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çıraklık programları döşemecilik alanında eğitim veren başlıca programlardır. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü olarak faaliyet gösteren kurum, döşemeci adaylarına döşeme ustası eğitimi sunar. Eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar, döşeme ustası olarak adlandırılır. Mesleğin gerektirdiği teorik bilgi ve uygulamaları çıraklık programıyla ders olarak alan kişiler, sertifika sınavına girdikten sonra gerekli puanı alırsa döşeme ustası olarak işe başlayabilir. Sen de İstanbul döşemeci iş ilanları gibi farklı imkanları değerlendirerek kariyer hayatına atılabilirsin.
Döşemeci nerelerde çalışır?
Mobilya döşemeci çalışma alanları farklılık gösterir. Kumaş, deri söküm ve dikim işleri yapan ve mobilyaları döşeme işiyle uğraşan kişiler döşeme araç ve gereçlerini doğru bir şekilde kullanma yetisine sahiptir. Ustalık belgesiyle mesleğindeki profesyonelliğini kanıtlayan kişiler, gerekli niteliklere sahip olması hâlinde mobilya döşemesi için birtakım işyerlerinde çalışma fırsatı elde edebilir. Döşemecilerin başlıca çalışabileceği iş alanları şunlardır;
- Tersane
- Atölye
- Mağaza
- Fabrika
Döşemeciler gerekli bilgi birikimi ve deneyim sahibi oldukça kendi iş yerlerinde de çalışabilir. Sakarya döşemeci iş ilanlarını araştırarak görev alabileceğin yerleri öğrenebilirsin.
Döşemeci çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Döşemeciler atölye, tersane, mağaza ve fabrika gibi işyerlerinde çalışır. Mobilyaların dikimi ve sökümü temelinde döşemesini gerçekleştiren kişilerin çalışma koşulları bağlı bulundukları firmaya göre değişiklik gösterir. Döşemeci çalışma koşulları büyük iş alanları ve yoğun tempolu iş vakitlerini kapsar. Çalışma saatleri firmaların mesai saatlerine göre farklıdır. Fakat döşeme ustaları müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı cevap vermek ve müşteri memnuniyeti sağlamak adına esnek çalışma saatleriyle uyumlu bir şekilde çalışır. Sen de belirli bir uzmanlık bilgisi gerektiren meslek dalı olarak döşemecilerin çalışma alanları ve koşulları ile ilgili merak ettiğin her bilgiye İşin Olsun üzerinden döşemeci iş ilanları araması yaparak ulaşabilirsin.