Hibrit çalışma nedir, ne işe yarar, nasıl uygulanır? Tüm bu detaylar ve çok daha fazlası İşin Olsun’da!
Hibrit çalışma türü günümüzde sıklıkla tercih edilir. Uzaktan çalışmaya uygun mesleklerin öne çıkması ve her geçen gün gelişim göstermesi beraberinde hibrit çalışma nedir sorusunu gündeme getirir. Hibrit çalışma, haftanın belirli günlerinde ofise gitmeyi gerektiren, geriye kalan günlerde ise evden çalışma ile mesainin doldurulmasının mümkün olduğu bir çalışma sistemidir. Bu çalışma sisteminde genellikle haftada iki gün yüz yüze, kalan üç veya dört günde ise uzaktan çalışılır. Pek çok şirket tarafından tercih edilen bu çalışma şekli, günden güne yaygınlaşarak birçok meslekte tercih edilir hale gelmiştir.
İş arayışı içerisinde olan veya iş değişikliğine gitmek isteyen kişilerin hibrit çalışma ne demek aramasını sıklıkla yaptığı görülür. Hibrit çalışma, yolda geçen zamanın azalmasını ve iş veriminin artmasını sağlar. Bu nedenle pek çok firma, çalışanlarına bu imkanı sunar. Hibrit çalışma mantığı, pek çok açıdan hem işverenlere hem de çalışanlara avantaj sağlar. Araştırmalarla da desteklenmiş olan performans düşüklüğünün önüne geçebilmek için bu sistemin uygulanması önerilir. Haftanın belirli günlerini ofiste, belirli günlerini ise remote (uzaktan) çalışmaya uygun herhangi bir yerde tamamlamaya izin veren hibrit çalışma sistemi özgür bir çalışma türüdür.
Hibrit çalışma için neler gerekir?
Hibrit çalışma sisteminde işi sürdürebilmek için dijital tabanlı çalışma yöntemlerinden faydalanılır. Haftanın yüz yüze olan çalışma günlerinin haricinde kalan günler online sistemler üzerinden tamamlanır. Bu çalışma sistemi için bilgisayara ve aktif bir ağ bağlantısına sahip olmak yeterlidir.
Hibrit çalışma modelini benimseyen kurumların bazıları elektronik cihazları karşılarken, bazıları ise çalışanların kendi cihazlarını kullanmalarını isteyebilir.
Önemli olan aktif bir ağ bağlantısı ve meslek gereklerine uygun bir cihaza sahip olunmasıdır. Örnek vermek gerekirse; bir grafik tasarımcının hibrit çalışma modelinde çalışmasını rahatça sürdürebilmesi için aktif ağ bağlantısına, bir bilgisayara veya tablete sahip olması yeterli olabilir.
Hibrit çalışma hangi meslekler için geçerlidir?
Hibrit çalışma modeli günümüzde farklı pek çok alana uyumlanabilir şekildedir. Özellikle yeni medya, tasarım, içerik üretimi, yazılım, satış gibi alanlarda hibrit çalışma sistemi sıklıkla tercih edilir.
Bu çalışma sisteminin tercih edildiği meslek gruplarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Editörlük
- Grafik tasarımcılık
- Yazılım mühendisliği/bilişim
- Video kurgu
- Tele satış
- Eğitmenlik
- Terapistlik
Bu meslekler haricinde de hibrit çalışma sistemine uyarlanabilir alanlar bulunur. Hibrit çalışma sistemi için önemli olan, teknolojik altyapının doğru şekilde sağlanmış olmasıdır. Bu şekilde hem işveren hem de çalışan için rahatlık ve konfor alanı oluşturulabilir.
Hibrit çalışma modeli nasıl uygulanır?
Hibrit çalışma modelini uygulayabilmek için öncelikle farklı varyasyonları keşfetmek gerekir. En sık kullanılan hibrit çalışma modeli nedir sorusunun yanıtı ise şirketlerin beklentilerine göre değişim gösterir. Bu çalışma sistemi içerisinde remote first denilen yani uzaktan çalışmanın öncelikli tutulduğu model ilk sırada gelir. Bu seçenekte çalışanlar mümkün oldukça uzaktan çalışma yöntemi ile faaliyet gerçekleştirir. Şirket ve personele bağlı olarak fiziki ofis ortamına belirli aralıklar ile gidilir. İkinci seçenek office occasion sistemidir. Esnek çalışma olarak da öne çıkan bu modelde ofise düzenli olarak gitmek önemlidir. Bu sistemde işletme ve çalışanlar faaliyet planlarını birlikte yaparlar. Haftanın birkaç günü ofise gitmek gerekse de kalan süreci uzaktan çalışma ile yönetmek mümkündür. Hem ekip çalışmasını desteklemesi hem de birey motivasyonunu artırması açısından bu yöntem hibrit çalışma sisteminde sıklıkla tercih edilir.
Üçüncü seçenekte ise office first yani ofis merkezli çalışma modeli bulunur. Bu modelde gerek duymadıkça uzaktan çalışma tercih edilmez. Ancak uzaktan çalışma tümüyle çalışan inisiyatifine bırakılır. Dileyen çalışanlar bu şekilde faaliyet gerçekleştirebilir.
Doğru bir hibrit çalışma modeli uygulayabilmek için öncelikle bu seçenekler arasından birinin tercih edilmesi gerekir. İşverenler, bu sistemi oturttuktan sonra teknolojik altyapı ile ilgili olası sorunları çözebilir. Bu çözüm süreci sonunda personellerini bu çalışma sistemine geçirebilir. Hibrit çalışma sisteminin en önemli gereği teknolojik altyapıdır.
Hibrit çalışmanın avantajları nelerdir?
Hibrit çalışma sisteminin sağlamış olduğu pek çok avantaj bulunur. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hem çalışanlara hem de işverenlere daha fazla özgürlük alanını tanıması ile bu çalışma sistemi ön plana çıkar. Çalışana istediği alanda faaliyet gerçekleştirme fırsatını sunması ile çalışan üzerindeki olumsuz duyguları, stresi ve baskıyı kaldıran çalışma sistemi verimlilik açısından oldukça avantajlıdır.
- Çalışanın iş yerine giderken harcamış olduğu eforun kazandırılabilmesi ve işe odaklanabilmesi de bu sistemin sağladığı en önemli avantajlardandır. Bu model sayesinde kişi her gün aynı eforu sarf ederek bir iş yerine gitmektense doğrudan işine başlama fırsatı edinerek verimini doğru bir şekilde yönetebilir.
- Özellikle büyük şehirlerdeki en büyük problemlerden biri trafiktir. Hibrit çalışma sisteminin uzaktan sürdürüldüğü günlerde özellikle trafik probleminden, yolda geçirilen zaman ve hazırlanma gibi eforlardan uzaklaşılır. Buralarda kaybedilen zaman olumlu bir şekilde dönüştürülerek işe kanalize olunabilir.
- İşverenler için daha az maliyet gerektiren bir sistem olması da bu sistemin avantajları arasında yer alır. Yemek ve yol ücreti gibi ekstra ücretlerde tasarrufa gidilebilmesi maliyetleri azaltır. Ayrıca fatura, kira gibi masraflar da azalır. Bu durum, işverenler için avantaj sağlar.
- Hibrit çalışma sistemlerinde mesai saatini doldurup işi bırakmak yerine üretken bir şekilde verilen işleri zamanında bitirmek, geliştirmek ön plana çıkar. Bu da işveren açısından da çalışan açısından da verimliliği destekleyeceği için önemli bir artıdır.
Hibrit çalışmanın olası dezavantajları nelerdir?
Hibrit çalışma modeline geçen firmalar, organizasyon sürecinde köklü bir değişiklik yaparlar. Senin gibi çalışanların bu yeni sisteme uyum sağlamasına yardımcı olan adımlar ile geçiş süreci daha kolay hale getirilebilir. Çalışma sisteminde gerçekleşen büyük bir değişimin fayda sağlayabileceği gibi çeşitli dezavantajları da olabilir. Bireysel çalışma sürenin artmasıyla diğer çalışanlar ile ekip çalışmasına olan yatkınlığın azalır. Bu durumda çalışanlar arası ekip ruhu ve iletişim süreci zedelenebilir. Ekip ruhunun korunması ve iş birliğinin önünün açılması için uygun araçlar, teknolojiler ve etkinliklerin varlığı önemlidir. Uzaktan çalışma sürecinde bireysel bir iş yaptığın ve ofis ortamından uzakta olduğun için motivasyon kaybı yaşayabilirsin. Ofiste çalıştığın zaman dilimine göre çalışma veriminde ve işe bağlı kalma zamanında ciddi azalmalar olabilir. Teknoloji altyapının yeterli olmadığı bazı şirketlerde hibrit çalışma modeli dezavantajları ortaya çıkarır. Çalışanların ofis dışında da verimli çalışmasını gerektiren bu sistemde teknolojik yeterliliğin şirket tarafından sağlanması gerekir. Teknolojik yeterlilik sağlamadığı durumlarda verimli bir çalışma ortamı sağlanamayabilir. Müşteri temsilcisi iş ilanlarını ya da teknolojik yeterlilik gerektiren seçenekleri inceleyerek durumu daha iyi anlayabilirsin.
Bu çalışma türünün sağladığı pek çok avantaj bulunur. Bireyden bireye ve sektöre göre bu avantajlar değişim gösterir.
Hibrit çalışmanın şirketler ve çalışanlar için faydaları nelerdir?
Hibrit çalışma sistemlerinin şirketler ve çalışanlar için pek çok faydası bulunur. Bu sistem ile çalışanların ofis içerisindeki çalışma alanından çıkması sağlanır. Böylece daha özgür bir alan yaratılır. İşverenler açısından ise büyük ölçüde tasarruf elde edilmesi sağlanır. Daha az enerji tüketimi olur. Bu sayede faturalarda tasarrufa giderek gelir gider dengesinde kâra geçilebilir. Hibrit yani karma çalışma modellerinin çalışan için de pek çok faydası bulunur. Özellikle bir mekana bağlı kalmadan iş yapabilme ve iş – özel hayat dengesini rahatlıkla kurabilme noktasında bu çalışma türünün büyük bir artısı vardır. Yolda sabit bir vakit kaybı yaşanmaması, özel yaşama daha fazla vakit ayırılabilmesi çalışanı motive ederek işe daha rahat odaklanmasını sağlar. Ayrıca hibrit çalışma sistemi ile farklı şehirlerde ikamet eden çalışanlarla birlikte de iş sürdürebilmek mümkün hale gelir. Bu durum da şirketlerin yetenek pazarlarını güçlendirerek çok yönlü çalışmayı destekler. Temelde bu çalışma sisteminin hem çalışan hem de işveren için faydalı olduğu görülür.
Hibrit çalışma modelinde insan kaynaklarının üstüne düşen görevler
Şirketlerin hibrit sistemine geçişinde insan kaynakları departmanı önemli bir rol oynar. Bu geçiş sürecini kolaylaştırmak için çeşitli stratejiler izleyerek herkes için anlaşılır hale getirmeye uğraşırlar. Hibrit çalışma modeli ne demek sorusu çalışanlar ve işverenler arasında da tartışılan bir konudur. Bu süreçte her şeyin tam anlaşılması insan kaynakları tarafından sağlanır. Senin gibi çeşitli şirketlerdeki çalışanların “Hibrit çalışma nedir?” sorusuna cevap vermelerini insan kaynakları sağlar. Sistemi tam olarak öğrenmeni ve alışmanı sağlayan eğitimi vererek yol gösterirler. Gerekli bilgileri edinip sistemin nasıl işlediği ile alakalı bilgi sahibi olman uyum sürecini kısaltır. İnsan kaynakları departmanı, hibrit model çalışmaya geçilirken çalışanların ihtiyaç ve isteklerine yardımcı olmayı amaçlar. İzin politikaları, çalışma saatleri, genel çalışan hakları ve benzeri konularda bilgi sahibi olman insan kaynakları tarafından sağlanır. Aklında kalan sorular için danışman gereken birim insan kaynakları ve işverendir. İşverenin politikalarını ve prosedürlerini güncellemekle de görevli olan insan kaynakları hibrit çalışma sisteminde aklına takılan sorulara yanıt bulur. Sistemi daha iyi bir hale getirmek ve ofis ya da uzaktan çalışma sürecinde oluşabilecek tüm sorunlara karşı önlem almak insan kaynakları departmanının görevlerinden biridir.
Hibrit çalışma ortamları için insan kaynakları yönetimi stratejileri
Hibrit çalışma ortamlarında çalışanların verimliliklerini, motivasyonlarını ve iş birliğini sağlama amacıyla çeşitli stratejiler belirlenir. Bu ortamların sürdürülebilirliği için insan kaynaklarının belirleyebileceği stratejiler aşağıdaki gibi maddelenebilir:
Esnek çalışma saatleri: Hibrit çalışma saatleri ile kendine göre düzenleyebileceğin esnek çalışma düzenine sahip olabilirsin. İnsan kaynakları departmanı çalışanlara uygun çalışma saatleri ile ev yaşamı ve iş arasındaki çizgilerin belli olmasını sağlar. Ofis saatlerinde çalışılan süre ile uzaktan çalışılan süreçteki zamanın aynı olmasına dikkat edilir.
İletişimi desteklemek: Hibrit sisteminde çalışanlar arasında etkili iletişimi sağlamak oldukça önemlidir. Düzenli toplantılar, konferans görüşmeleri ile motivasyonun arttırılır. Böylece hibrit çalışmada iletişimden kopmamış, gerekli teknolojik aletleri de kullanarak etkili iletişim sağlamış olursun.
Ekip ruhunu desteklemek: Hibrit süreci boyunca tüm ekip üyeleri aynı zaman diliminde aynı yerde bulunamayabilir. Bu sebeple insan kaynakları departmanı çeşitli etkinlikler ve projeler destekleyebilir.
Performansı değerlendirmek: İnsan Kaynakları departmanı çalışanların hedeflerini belirlemelerine ve hibrit çalışmadaki verimliliklerini ölçmelerine yardımcı olur.
Ekip ruhunu desteklemek: Hibrit çalışma modeli içerisinde kişiler sürekli bir araya gelemez. Çalışma ortamını daha iyi bir hale getirmek ve ekip ruhunu perçinleme amacıyla insan kaynakları çeşitli etkinlikler düzenleyebilir.