Her yerde duyulan vasıfsız eleman ne iş yapar?

Her yerde duyulan vasıfsız eleman ne iş yapar?

Çalışma hayatında avantaj kazanmak istiyorsan yapacağı iş hakkında bilgi sahibi olman gerekir. Mesleğin hakkında bilginin olması için de iş haklarının ne olduğu konusunda bilgilenmelisin. İş haklarını bilmen sana çalışma koşulların hakkında da fikir verebilir. İş hayatında herhangi bir alanda uzmanlığı bulunmayan vasıfsız eleman ne demek, görev ve sorumlulukları nelerdir, öğrenmek için İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içeriğe bakabilirsin!

Adı sıklıkla duyulsa da çoğu insan vasıfsız eleman ne demek, ne iş yapar tam olarak bilmez. En kısa tabirle bir iş hayatında herhangi bir uzmanlığa sahip olmayan elemana vasıfsız eleman denir. Bu kişiler herhangi bir iş dalında çalışabilir. Firmalar genelde yetiştirilmek üzere vasıfsız elemanları tercih ettiği için iş bulma imkânı fazladır. Örneğin, Ankara’nın iş fırsatları arasında kendine uygun bir yer arıyorsan isinolsun.com’daki Ankara vasıfsız eleman iş ilanları seni bekliyor!

Vasıfsız eleman nedir?

Vasıfsız eleman iş ilanlarında sıklıkla görülen vasıflı vasıfsız eleman nedir, ne iş yapar sorularının cevabı aslında oldukça basittir. Vasıflı eleman herhangi bir iş kolunda eğitimi ve deneyimi olan elemana denir. Vasıfsız elemanlar ise bunun tam tersidir. Eğitimi olmayan deneyimsiz kişilerin yanında ilkokul ya da lise mezuniyeti olmasına rağmen daha önce herhangi bir işte çalışmamış elemanlara da vasıfsız eleman denir. 

Bu bilgiler ışığında vasıfsız eleman kime denir sorusuna cevap verecek olursak eğitim durumu fark etmeksizin herhangi bir iş kolunda deneyimi olmayan kişilere bu ad verilir. Daha çok hizmet sektöründe çalışan vasıfsız elemanların işi öğrenmeye yatkın ve ekip çalışmasına uyumlu olması gerekir.

Vasıfsız elemanın görev ve sorumlulukları nelerdir?

Bir işte başarılı olmak ve uzun süre boyunca çalışmak istiyorsan o işin sizden istediği görev ve sorumlulukları yerine getirmen gerekir. Vasıfsız elemanların görev ve sorumlulukları çalışacağı iş yerine göre değişir.

Vasıfsız eleman ne yapar sorusu çalışacağı firmanın ona vereceği işe göre kesinlik kazanır. Pek çok işletme yetiştirmek üzere vasıfsız elemanları işe alır. Böylelikle ilgili işe uygun adayı yetiştirme imkânı yakalarlar. Bunun için de daha önce iş deneyimi olmayan, işi onun öğrettikleri çerçevesinde bilebilecek birini arar. Vasıfsız elemanlar hiç iş deneyimi olmadığı için bu arayışa uygundur.

Vasıfsız eleman işleri yetiştirilmek üzere kuaför, garson, tezgâhtar gibi daha çok hizmet sektöründe yer alan işlerdir. Bu sebepten de vasıfsız elemanlarda yaş sınırı mevcuttur. İşletmeler genellikle 18 yaş civarı eğitilmeye daha yatkın kişileri alıp yetiştirmeyi tercih ederler.

Tabi vasıfsız elemanların da diğer iş kollarında olduğu gibi yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları vardır. İşverenler vasıfsız elemanı kendisi yetiştirmek için tercih ettiğinden iş disiplini olan, görev ve sorumluluğunun bilincinde olan kişileri tercih eder. Vasıfsız elemanın görev ve sorumluluklarını sıralayacak olursak;

  • Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  •  İletişim becerisi yüksek olmak,
  •  Kendisine verilen her türlü işi eksiksiz olarak yerine getirmek,
  •  İşini sevmek,
  • Öğrenmeye açık olmak,
  • Çalışma isteğinin olması.

Bu genel vasıflar dışında bir de çalıştığı pozisyona uygun görev ve sorumluluklar vardır. Örneğin garson olarak eleman yetiştirecek olan bir işletme iletişim yeteneği kadar beden gücüne de önem verir. Ama inşaat sektörü için yetiştirilmek üzere eleman alımı varsa beden gücü daha çok öne çıkar. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak farklı bir iş kolunda, İstanbul’un enerjisiyle dolup taşan iş dünyasında parlamak istiyorsan, isinolsun.com’daki İstanbul vasıfsız eleman iş ilanları senin için uygun olabilir. 

Vasıfsız eleman maaşları nasıldır?

İş ararken dikkat edilen konulardan birisi de pozisyonun maaş durumudur. Pek çok sektörde iş bulabilme imkânı olan vasıfsız eleman maaşları da çalıştığı sektör pozisyona göre değişir. Vasıfsız elemanlar daha önce iş deneyimine sahip olmadığı için deneyim gibi faktörler onların maaş değişimine etki etmez.

Vasıfsız elemanların maaşında değişim iş koluna göre olur. Giyim mağazasında tezgâhtarlık yaparak alacağın vasıfsız elemana özel maaşla, garson olduğun zaman verilecek ücret aynı olmaz. Bu yüzden vasıfsız elemanlarının maaş değişkenliği genel olarak kişinin çalışmayı düşündüğü iş yerine bağlı olduğu söylenebilir. 

Vasıfsız elemanların çalışma şartları nelerdir?

Kendin için iş ararken maaşı, çalışma şartları gibi durumları göz önünde bulundurmalısın. Bu sayede hem işini iyi yapabilir hem de uzun süreli çalışabilirsin. Herhangi bir alanda uzmanlaşmadığı için kendi vizyonlarına uygun eleman yetiştirmek isteyen firma ve işletmelerin tercihi olan vasıfsız elemanların çalışma koşulları değişkenlik gösterir.

Vasıfsız elemanların çalışma şartları yapacağı işe göre değişir. Örneğin yetiştirilmek üzere kuaföre alınan bir vasıfsız elemansan çalışma şartların ve iş saatlerin esneklik gösterir. Yine yetiştirilmek üzere güzellik merkezinde çalışacaksan prim sistemi olduğu için ikna kabiliyeti ve iletişim becerin çalışma şartlarını etkiler.

Vasıfsız elemanların çalışma şartları çalıştığın iş yerine göre şekillenir. Bazı işletmeler elemanlarına yol ve yemek parası ödemesi yaparken bazı işletmelerde bu uygulama yoktur. Bu yüzden tam olarak vasıfsız elemanların nasıl hakları olduğu kesin olarak ifade edilemez. 

Bu bilgileri göz önünde bulundurup çalışmak istiyorsan öncelikle hangi sektörde çalışmak istediğini belirlemelisin. Daha sonra o sektörde senin çalışabileceğin pozisyonlara uygun ilan veren işletmelere siteden bakabilirsin. İşin Olsun’da yayınlanan vasıfsız eleman ilanları arasından maaşı ve çalışma şartları sana uygun olan birini bulup başvuru yapabilirsin.