Hayvan bakıcısı ne iş yapar?

Hayvan bakıcısı ne iş yapar?

Bir mesleği icra etmeden önce mesleğe dair bilgi edinmek önemlidir. Hayvan bakıcısı olarak çalışmadan önce ne iş yapar, nasıl olunur ve görev ve sorumlulukları nelerdir gibi detayları öğrenebilirsin. İşin Olsun’un hazırladığı bu makalede bu mesleğe dair merak ettiğin pek çok sorunun cevabını bulabilirsin! 

Hayvan bakıcısı nedir? 

Hayvan bakıcısı olarak çalışan kişiler kamu kurumları ve özel sektörde pek çok alanda çalışma imkanına sahiptir. Hayvan bakıcısı görev tanımı gereği sahipli ve bakıma ihtiyacı olan hayvanlara bakan kişi cevabı verilebilir. İlgili pozisyonda çalışan kişiler, belediyelere ait hayvanat bahçelerinde veya özel sektörde hayvan sahibi kişilerin talepleri ile hayvanların bakımını üstlenir. En az insanlar kadar hayvanlarda bakıma ve ilgiye muhtaçtır. Bu alanda çalışan profesyonellerin ilgili alanda deneyimli ve yetenekli olması oldukça önemlidir. Bakıcılık mesleğini icra etmek istiyor, bu mesleğe dair yeteneğinin uygun olduğunu düşünüyorsan makalenin devamında yer alan bilgileri okuyabilirsin. Edindiğin bu bilgiler ışığında ilgili mesleğin senin için uygun olduğunu düşünüyorsan İşin Olsun’da yayınlanan hayvan bakıcısı iş ilanlarına göz atabilirsin. 

Hayvan bakıcısı görev ve sorumlulukları nelerdir? 

Hayvan bakıcısı; bakmaktan sorumlu olduğu hayvanların yeme, içme ihtiyaçlarını karşılamak ve onların yaşam alanlarını temizlemekle yükümlü olan kişilerdir. Farklı sektörlerde görev alabilen bu kişiler, baktığı hayvan cinsi, sayısı ve özelliklerine bağlı olarak çeşitli görevleri yerine getirir. Hayvan bakıcısı ne iş yapar sorusunun cevapları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Bakmakla yükümlü olduğu hayvanların beslenmesini sağlamak ve yaşam alanlarının temizlemek,  
  • Gözetiminde olan hayvan veya hayvanların varsa kürk ve tüy bakımını yapmak,
  • Hayvanları gözleyerek olası olumsuz durumların önüne geçmek,
  • Denek hayvanlarının bakıcılığı üstlenilmiş ise ilgili ilaçların zamanında ve istenilen dozda verilmesini sağlamak,
  • Hayvan veya hayvanların alışılmışın dışında hareketleri olduğu takdirde veteriner veya hayvandan sorumlu kişileri aramak,
  • Gerekli durumlarda hayvanlar hakkında rapor hazırlamak,
  • Hayvanat bahçesinde göre alınmış ise gelen ziyaretçilere bakılan hayvanlar hakkında bilgi vermek,
  • İş sağlığı ve iş güvenliği yönergelerine hakim olmak, bu yönergelere uygun şekilde faaliyetler gerçekleştirmek,
  • Hayvanların sağlık kontrollerinin yapılmasını sağlamak, gerekli durumlarda veterinerden konuyla ilgili randevu almak,
  • Bakılan hayvanı dışarı çıkarıp gezdirmek, 

Hayvan bakıcısı olmak için gerekenler listesinde ilk sırada hayvanları sevmek yer alır. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin psikolojik olarak ve fiziken bu çalışma alanına uygun olması beklenir. Zira hayvan bakımı yapacak kişilerin sabır ve yetenekli olması da kriterler arasında yer alır. Yukarıda verilen örnek başlıklara ek olarak bu pozisyonda çalışan kişilerin görev ve sorumlulukları baktığı hayvan ve çalıştığı alana bağlı olarak artabilir. 

Bakıcının çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?

Hayvan bakıcılığı son dönemde oldukça popülerleşen ve rağbet gören meslek dallarından biridir. Özellikle hayvan severler için oldukça eğlenceli olan bu meslekte çalışan kişiler, evcil hayvan beslemek isteyen fakat bunun için yeterli vakit bulamayan hayvanseverlere yardımcı olur. Onların evcil hayvanlarının bakımını ve gözetimini üstlenir. Hayvan bakıcısı çalışma alanları olarak evler, ilk sırada gösterilebilir. Buna ek olarak belediyelere ait hayvanat bahçeleri ve üniversitelerde de bakıcı olarak çalışabilmek mümkündür. Peki hayvan bakıcısı nasıl olunur? Bakıcısı olmak için gerekli olan koşullar, görev alınacak sektöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kamu kurumları olan belediye hayvanat bahçeleri ve üniversitelerde ilgili pozisyonda çalışmak için KPSS’den yeterli olacak taban puanı almak gerekir. Evlerde ve bazı özel firmalarda ise bu iş için en az ilkokul mezunu olma şartı bulunur. İlgili pozisyonda çalışmak için Üniversitelerin Biyoloji ya da Veterinerlik bölümlerinden mezun olmak, ilgili alanda daha avantajlı olmana olanak sağlayabilir. Son olarak hayvan bakıcısı çalışma koşulları arasında ilaç firmaları ve araştırma yapılan üniversitelerde yer alır. Sen de ilgili alanda çalışmak istiyorsan Bursa hayvan bakıcısı iş ilanları gibi şehir özelinde araştırmalar gerçekleştirerek koşullar hakkında fikir sahibi olabilirsin.

Hayvan bakıcısı maaşları nasıldır?

Hayvan bakıcısı maaşları, çalıştığı kurum veya sektöre göre değişkenlik gösterir. Her meslekte olduğu gibi bakıcısı mesleğinde de maaş oranlarının değişmesine sebebiyet veren bazı faktörler bulunur. Bu faktörler arasında ilk sırada çalışın sektör ve kurum yer alır. Kamu kurumlarında görev alan kişilerin maaş oranları, en düşük memur maaşı oranlarına tabi olarak hesaplanır. Özel sektörde ise bu oranlar en az asgari ücret maaş oranları üzerinden hesaplanır. Buna ek olarak ilgili pozisyonda görev alan profesyonellerin maaş oranları, meslekteki görev yılı, deneyimi ve kişisel özelliklere göre de değişkenlik gösterir. Bakılacak hayvan sayısı, bakılan hayvanın bakımında yer alan özel gereklilikler ve hayvanın tehlike seviyesi gibi faktörler de maaş ortalamasının artmasına sebebiyet veren faktörler olarak gösterilebilir. Yılan, aslan, timsah, kaplan, penguen gibi özel bakıma ihtiyaç duyan ve insanlara karşı tehlike seviyesi yüksek olan hayvanlara bakan kişilerin maaşları ortalamanın üzerinde olabilir. Ayrıca su hayvanlarının bakımını üstlenen bakıcılarında maaşları mesleğin zorluğu sebebiyle biraz daha yüksek olabilir. Tüm bu detaylar sebebiyle bakıcı maaş oranları hakkında net ve kesin bilgiler vermek doğru olmaz. Çalışmayı düşündüğün kurum, firma veya işverenlerin sunacağı maaşları şehir özelinde araştırmalar yaparak İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara hayvan bakıcısı iş ilanlarının açıklamalarından öğrenebilirsin. Böylece mesleğin gereklilikleri ve maaş ortalamasının senin için uygunluk derecesini net bir şekilde belirleyebilirsin.