Hasta bakıcı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Hasta bakıcı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Hasta bakıcı nasıl olunur diye merak ediyorsan, bu meslekle ilgili tüm sorularının cevapları İşin Olsun’da!

Hasta bakıcılar, sağlık sorunları olan ya da yaşlılık nedeniyle bakım ihtiyaçlarını yerine getiremeyen bireylerin günlük yaşam aktivitelerine destek olan sağlık çalışanlarıdır. Hasta bakıcılar, çalıştıkları süre boyunca birçok farklı görev üstlenirler. Hastaların kişisel bakımlarını sağlamak için banyo yapma, giyinme, saç ve tırnak bakımı gibi aktivitelerde yardımcı olurlar. Hastaların hareketliliklerini desteklemek için fiziksel aktiviteleri yapmalarını sağlarlar. Bu fiziksel aktiviteler içerisinde kalkma, yürüme egzersizleri veya tekerlek sandalye kullanma yer alır. Hasta bakıcı olarak çalışan kişiler fiziksel yardımın yanı sıra duygusal destek de sağlarlar. Hastalarla empati yapar, onlarla sohbet eder, moral ve motivasyon sağlama konusunda yardımcı olurlar. Hasta bakıcıların temel görevi, bakıma ihtiyaç duyan bireylerin kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak ve yaşam kalitesini artırmaktır. 

Hasta bakıcı nerelerde çalışır?

Hasta bakıcıların çalışma alanı çeşitlilik gösterir. Hasta bakıcıların çalışmak için tercih edebileceği birçok kamu ve özel kuruluş bulunur. Hasta bakıcılar, hasta bireylerin evlerinde çalışabilir. Evde hasta bakıcı olarak çalışan kişiler genellikle uzun süre bakıma ihtiyaç duyanların bakım hizmetlerini yerine getirir. Yatalak hasta bakıcı fiyatları çalışma koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özel ve devlet hastanelerinde de hasta bakıcı istihdamı sağlanır. Her kurumda hasta bakıcı maaşı değişiklik gösterebilir. Hastanede hasta bakıcı olmak için Hasta Bakım ve Yaşlı Bakım gibi önlisans bölümlerini bitirmiş olmak ve sınavlarda belirli puanları almak gerekir. Hasta bakıcı taban puanları yıldan yıla değişiklik gösterir. Hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde, onkoloji veya kronik hastalıkların tedavi edildiği bölümlerde hasta bakıcılara ihtiyaç duyulur. Hasta bakıcıların çalışabileceği bir diğer ortam, yaşlı ve bakıma ihtiyaç duyan bireylerin yer aldığı huzurevleri ve bakım evleridir. Ayrıca, rehabilitasyon merkezleri, evde yaşlı bakımı şirketleri, rehabilitasyon merkezleri hasta bakıcıların çalışabileceği yerler arasında bulunur. Hasta bakıcı olma şartlarını yerine getirdiğini düşünüyorsan, hasta bakıcı iş ilanları sayfasında ilgili firmalara başvuruda bulunabilirsin. 

Hasta bakıcı görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

Hasta bakıcı olarak çalışmak isteyen kişilerin bu alanın görev ve sorumluluklarını bilmesi gerekir. Bu sektörde çalışan hasta bakıcı görevleri ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda hasta bakıcı görev tanımı çalışılan kurumlar ve işveren politikalarına bağlı olarak farklılaşabilir. Genel olarak hasta bakıcının üstlenmesi gereken görevler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Hastanın günlük bakım ve hijyen ihtiyaçlarında yardımcı olmak,
  • İlaçları zamanında ve doğru şekilde vermek,
  • Yemek hazırlamak ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak,
  • Hastanın yürümesi ve hareket etmesi için destek olmak,
  • Hasta için gerekli hastane randevuları düzenlemek ve doktora götürmek, 
  • Hasta için psikolojik destek sağlamak,
  • Hasta ile empati kurmak ve iletişim içerisinde olmak,
  • Hasta ve hasta yakınlarına sağlık durumları hakkında bilgilendirme yapmak

Hasta bakıcı ne kadar maaş alır?

Hasta bakıcı olmak için gerekenleri sağlayan adayların merak ettikleri detaylar bulunur. Bu ayrıntılar arasında hasta bakıcı aylığı ne kadar sorusu da yer alır. Hasta bakıcı maaşı birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Maaş miktarını belirleyen faktörler arasında çalışılan kurum ve firma, deneyim düzeyi, çalışma saatleri bulunur. Hasta bakıcı maaşları genellikle saatlik veya günlük olarak belirlenme özelliğine sahiptir. Hasta bakıcı ne kadar maaş alır diye merak ediyorsan, bazı çalışanların saatlik, bazılarının günlük ya da aylık ücret aldığını bilmelisin. Bu sebeple, ‘Hasta bakıcı maaşı ne kadar?’ sorusunun belirli bir cevabı yoktur. Hasta bakıcı olmak için gerekli özellikleri karşıladığını düşünüyorsan ve bu sektörde deneyim kazanmak istiyorsan ilgili ilanlara başvuru yapabilirsin. 

Hasta bakıcı çalışma saatleri nasıldır?

Hasta insanlara destek olan ve onların ihtiyaçlarını karşılama konusunda yardımcı olan hasta bakıcıları, genel olarak esnek çalışma saatlerine uygun olarak çalışırlar. Hasta bakıcıların çalışma saatleri hastaların ihtiyaçlarına, bakım sürecine ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilir. Hasta bakıcı olan kişiler, vardiya çalışma sisteminde görev alabilir. Sabah, öğle, akşam olarak düzenlenen vardiyalarda hastanın bakım görevlerini yerine getirirler. Bazı durumlarda gece nöbetleri de tutulması gerekebilir. Bu durumda hasta bakıcılar gece boyunca hastanın yanında kalarak ihtiyaçlarını gidermelerine yardımcı olurlar. Hastaların ihtiyaçlarını 7 gün 24 saat devam edebilir. Bu sebeple günlük hasta bakıcılar, hafta sonu da çalışma gerekliliğiyle karşılaşabilirler.