Hamam kültürünün vazgeçilmezi keseci nedir? Ne iş yapar? 

Hamam kültürünün vazgeçilmezi keseci nedir? Ne iş yapar? 

Bir mesleği icra etmeden önce o meslek hakkında bilgi edinmek, iş başvurusu ve görüşmesi sırasında avantaj sağlar. Keseci ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir gibi merak ettiğin ve sana fayda sağlayacak pek çok sorunun cevabını İşin Olsun’da bulabilirsin!

Türk kültüründe geçmişten günümüze uzanan pek çok örf, adet ve gelenek bulunur. Hamam kültürü de geçmişten günümüze kadar ulaşan ve varlığını sürdüren geleneklerden biridir. Osmanlı döneminden bu yana keseciler, hamamda görev alan ve çalıştıkları alanda çeşitli görevleri yerine getiren kişiler olarak bilinir. Kesecilik hakkında daha fazla bilgi edinmek ve merak ettiğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan isinolsun.com’dan faydalanabilirsin.

Keseci nedir?

Keseci nedir sorusuna kısaca hamam, sauna ve benzeri alanlarda çalışan kişilere verilen isim şeklinde cevap verilebilir. Bu meslek dalında ilgili pozisyonda çalışan kişiler, kadın ve erkeklere ayrı ayrı hizmet verir. Genel adı keseci olan bu kişilerin erkek alanında çalışanlarına tellak, kadın alanında çalışanlarına ise natır ismi verilir. İlgili pozisyonda görev alan kişiler, çalıştıkları işletmelerin çalışma prensiplerine uygun şekilde görevlerini yerine getirir. Keseci iş ilanlarını inceleyerek daha fazla bilgiye sahip olabilir, mesleğin püf noktalarını öğrenebilirsin. 

Keseci görev ve sorumlulukları nelerdir?
Kesecilik mesleğini icra eden kişiler, sauna ve hamamlarda görev alabilir. Çalıştıkları işletmenin çalışma prosedürlerine uygun şekilde farklı görev ve sorumluluğu yerine getirir. Keseci ne iş yapar sorusuna şu şekilde cevap verilebilir:

  • Sauna, hamam, havuz, müşteri dolapları gibi genel kullanım alanlarını temizlemek, 
  • Havlu, terlik, peştemal gibi ihtiyaçları müşteriler için hazırlamak ve düzenlemek,
  • Kese işlemi talep eden müşterinin sağlığı hakkında bilgi almak ve kese yaptırmanın faydaları hakkında bilgi vermek,
  • Bu noktada kese yapmanın faydaları hakkında bilgi sahibi olmak,
  • İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uygun şekilde çalışmak,
  • Müşteri mahremiyetine dikkat etmek,
  • Hijyen ve temizlik kurallarına uymak, 
  • Sıcak ve buharlı alanlarda müşterinin bir süre beklemesi için yönlendirmek, terleyerek vücudun keseleme işlemine uygun şekilde yumuşamasını sağlamak,
  • Müşterilere ılık su ile duş aldırmak,
  • Müşterinin vücudunu sabunlayıp yıkamak, bunun için lif ve kese gibi araçlardan yardım almak,
  • Keseleme işleminin ardından müşterinin vücut temizliğini yapmak maksadıyla ılık su ile duş aldırmak,
  • Müşterinin vücudunda bulunan ağrı, sızı ve hassas bölgelere dikkat etmek, kese işleminin sertlik oranını buna göre ayarlamak,
  • Müşterinin kullandığı havlu, peştemal ve benzeri araçları toplayarak temizlenmek üzere ilgili birime göndermek,
  • Bir sonraki müşteri için alanı temizlemek ve hijyen sağlamak.

Keseci çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Geçmişten bugüne varlığını sürdüren ve geniş kitlelere hitap etmeyi başaran hamam kültürü, keseciler ile ünlüdür. Keseci olmak için gerekenler arasında ise deneyim ön plana çıkan bir husustur. İlgili pozisyonda çalışan bireyler, pek çok sektörde iş bulma imkanına sahiptir. Keseci çalışma alanları arasında; hamam, güzellik salonu, sauna, otel ve benzer işletmeler yer alır. Keseci çalışma koşulları ise görev alınan işletmenin bulunduğu sektör, çalışma prosedürleri ve müşteri talepleri doğrultusunda değişebilir. Keseciler, özel talepler doğrultusunda insanlara kese yapan, kese işlemi ile vücut temizliği oluşturan kişilerdir. Bu noktada kesecilerin çalışma koşulları fiziksel dayanıklılık ve güçlü bir irade gerektirir. Kese işleminin amacı vücut temizliği olarak nitelendirilse de Türk kültüründe masaj olarak da tercih edildiği görülür. Bu noktada keseciler, insanların vücut temizliğini yaparken aynı zamanda rahatlamalarına, vücutlarında eklem yerlerinin çalışmasına da yardımcı olur. Hamamda sıcak buhar ve terleme sonrası yapılan kesenin kan dolaşımını hızlandırdığı, eklem yerlerinde oluşan ağrıları azalttığı ve vücudu rahatlattığı bilinir. Buna bağlı olarak pek çok insan, periyodik aralıklar ile hamam veya saunalarda kese yaptırmayı tercih edebilir. Keseci olarak çalışan kişilerin işini profesyonel bir şekilde yapması oldukça önemlidir. Yapılan işlemler hakkında bilgi sahibi olmak ve müşteriye bilgi vermek profesyonel çalışma sisteminin temelidir. Antalya keseci iş ilanlarını inceleyebilir, başvuru yapabilirsin.

Keseci çalışma saatleri nasıldır?

İlgili meslek dalında görev alan kişilerin mesai saatleri, birden fazla faktöre bağlı olarak değişebilir. Çalışılan sektör, mesai saatlerinin değişmesi için geçerli olan en önemli etkenlerden biridir. Genel olarak keseci çalışma saatleri, haftalık 48 saatlik mesai saati düzenlemesine tabidir. Bazı işletmelerde sadece gündüz hizmet verilirken bazı işletmeler haftanın yedi günü ve yirmi dört saat hizmet verebilir. Bu noktada çalışanlar vardiya sistemi ile çalışabilir. Haftalık 48 saatlik mesai saati, çalışılan günlere bölünür ve kesecilerin çalışma saatleri bu şekilde belirlenir. Buna ek olarak bazı işletmelerde çalışma saatleri günlük 12 saat olabilir. Her sektör ve firmanın kendi çalışma prensipleri ve prosedürleri bulunur. Mesai saati düzenlemesi de işletmelerin çalışma prensipleri ve prosedürleri ile ilgili değişebilir. Buna bağlı olarak keseci mesleğini icra eden kişilerin çalışma saatleri hakkında kesin bir bilgi vermek doğru olmayabilir. Bu mesleğin senin için uygun olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com’da yayınlanan İstanbul keseci iş ilanlarını inceleyebilirsin. İlan detaylarında bulunan bilgiler ile konuyla alakalı daha fazla bilgi sahibi olabilir, bu bilgiler ışığında iş başvurusu yapabilirsin.