Güvenlik memuru ne iş yapar? Nasıl güvenlik memuru olunur?

Güvenlik memuru ne iş yapar? Nasıl güvenlik memuru olunur?

Bir mesleğe adıma atmadan önce o mesleğe dair bilgi edinmek önemli. Güvenlik memuru mesleğine dair hazırlanmış bu içerikte aradığın pek çok sorunun cevabını bulabilirsin. Güvenlik memuru nasıl olunur, alım şartları, çalışma alanları gibi pek çok detay şimdi İşin Olsun Blog’ta!

Güvenlik memurları; çalıştığı kurumda güvenliği sağlama ve korumakla görevlendirilmiş kişilere verilen bir ünvandır. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörde geniş bir iş sahası bulunan bu meslek dalında kişiler, çeşitli görev ve sorumluluğu yerine getirir. İlgili mesleğe dair daha fazla bilgi edinmek ve bu bilgiler ışığında mesleği icra etmek istiyorsan İşin Olsun’a göz atabilirsin!

Güvenlik memuru nedir?

Güvenlik memuru alımı, havaalanları, AVM’ler, üniversiteler, hastaneler, şirketler, fabrikalar, bankalar, oteller başta olmak üzere pek çok sektörde ve çalışma alanında yapılır. İlgili pozisyonda çalışan profesyoneller, kişiye özel koruma görevini de yapabilir. Güvenlik memurlarının fiziksel ve psikolojik olarak dayanıklı olması oldukça önemlidir. Genel amacı çalıştığı kurumun güvenliğini sağlamak olan profesyoneller, yüksek tempolu çalışma dinamizmine uyum sağlamalıdır.

Güvenlik memuru görev ve sorumlulukları nelerdir?

Güvenlik memurları çalıştıkları sektör ve işveren firmanın taleplerine bağlı çeşitli görevleri yerine getirir. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin yerine getireceği başlıca görevler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir fabrikada güvenlik memurluğu yapan kişiler, fabrika etrafını gözetlemek, güvenliği sağlamakla yükümlü olur. 
  • Havaalanındaki güvenlik memurları ise güvenliği sağlamak adına yolcuların çanta ve üst arama işlemini gerçekleştirir. Uçak içerisine girmesi yasak olan madde ve materyalleri tespit etmek, bulmak güvenlik memurlarının sorumlulukları arasında yer edinir. 
  • Alışveriş merkezinde güvenlik memurluğu yapan kişilerde yine girişi yasak olan silah, bıçak, biber gazı ve benzeri tehlikeli maddeleri belirlemek üzere üst araması ve genel güvenliği sağlama görevini yerine getirir. 
  • Çalıştığı alanda iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uygun hareket etmek, 
  • Canlıların yanı sıra eşyaların güvenliğini sağlamak, 
  • Çalıştığı kurumun çalışma prensiplerine uygun şekilde faaliyet gerçekleştirmek,

Yukarıda verilen bilgiler güvenlik memuru ünvanına sahip kişilerin başlıca görevleridir. Bu bilgilere ek olarak çalışılan sektöre bağlı iş yükümlülükleri artış gösterebilir. Peki, güvenlik memuru olmak için gerekenler nelerdir? Yetkin bir güvenlik memuru olabilmek için en önemli gereklilik elbette ki eğitimdir. Güvenlik memurları göreve başlamadan önce bir takım eğitimler almak zorundadır. Bu eğitimler, pozisyonda daha profesyonel çalışmalar yürütmek için gereklidir. Güvenlik memuru olmak için şartlar ile ilgili daha fazla ilanlardan ulaşabilirsin. isinolsun.com’u ziyaret ederek Antalya güvenlik memuru iş ilanlarını inceleyebilirsin.

Güvenlik memuru çalışma koşulları ve ortamı nasıldır? 

Güvenlik memurları, hemen her sektörde kolluk kuvveti olarak çalışan kişilerdir. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin çalışma koşulları ve çalışma alanları birbirinden farklıdır. Güvenlik memurunun çalışma alanları arasında genel olarak topluma açık işyerleri ve kurumlar yer alır. Hastane, üniversite, otel, alışveriş merkezleri ilgili çalışma alanlarından bazıları olarak gösterilebilir. Halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere ziyaret ettiği bu alanlarda güvenliği sağlamak oldukça önemlidir. Güvenlik memurunun çalışma koşulları, işveren firmanın belirlemiş olduğu alanlarına bağlı olarak belirlenir. İlgili pozisyonda çalışan profesyoneller, bazen giriş çıkış kapılarında, bazen kulubelerde bazen de bina genelinde kullanımı bulunan ortak alanlarında görev alabilir. Güvenlik memurları, ortak alanlarda olası kavga, gürültü ve benzeri olumsuzlukları engelleme, hırsızlık gibi suçları önleme, yaralama ve saldırı gibi eylemleri durdurma gibi işlerle meşgul olur. Giriş ve çıkış kapısında görevini ifa eden güvenlik memurları, içeriye suç teşkil edecek materyallerin girmesini engelleme, olası suçluların kaçışını durdurma görevinden sorumlu olur. Bu noktada alınan eğitim, pozisyonda çalışan kişiler için önem arz eden konudur. 

Güvenlik memuru maaşları nasıldır?

Güvenlik memurunun maaşları bu meslek dalına ilgi duyan kişilerce merak edilir ve araştırılır. İlgili pozisyonda çalışan kişilerin maaş oranları, çalışılan sektöre, mesai saati düzenine, deneyimine ve almış olduğu eğitime göre değişkenlik gösterir. Güvenlik memurları, silahlı ve silahsız olmak üzere iki gruba ayrılır. Bu noktada silahlı güvenlik memurlarının maaş oranlarında yükseliş görülebilir. Ayrıca kamu kurumları ve özel sektörde çalışan profesyonellerin maaş oranlarında da değişiklikler bulunur. Kamu kurumlarında görev alan güvenlik memurlarının maaş oranları en düşük memur maaşı oranından hesaplanır. Özel sektörde ise en düşük güvenlik memurlarının maaş oranları asgari ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. Akılları meşgul eden sorulardan birisi de güvenlik memuru nasıl olunur sorusudur. Güvenlik memuru olabilmek için alınması gereken bazı eğitimler mevcuttur. Üniversitelerin Özel Güvenlik ve Koruma önlisans programlarından alınmış diploma, ilgili pozisyonda görev almak için yeterlidir. Buna ek olarak özel güvenlik görevlisi sertifika programlarına katılarak da güvenlik memurluğu yapma imkanı vardır. Bu eğitimler Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenir ve adaylar verilen eğitimlerin ardından sınava tabii tutulur. 

Sınavdan başarılı bir şekilde geçen adaylar, güvenlik memurluğu yapmaya hak kazanır. Elde edilen eğitim belgeleri ve sertifikalar ile kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışabilmek mümkündür. İlgili pozisyon için kamu kurumlarında görevlendirilmek üzere istihdam oluştuğunda KPSS’den elde edilen başarı puanı gözetebilir. Mesleğin gerekliliklerini karşıladığını ve senin için uygun olduğunu düşünüyorsan, isinolsun.com üzerinden yayınlanmış güvenlik memuru iş ilanlarına göz atabilirsin. Senin için uygun çalışma koşullarına sahip ilanı bulduğunu düşündüğünde başvuru yaparak kariyerine giden yolda ilk adımı atma fırsatı yakalayabilirsin. Ankara, İstanbul güvenlik memuru iş ilanlarından olumlu dönüş alman halinde ilgili pozisyonda çalışmaya başlayabilirsin.