Gemi elemanı nedir? Ne iş yapar?

Gemi elemanı nedir? Ne iş yapar?

Denizcilik ile ilgili çalışma koşullarından görev ve sorumluluklarına tüm detaylara hakim olman, mesleğini en iyi şekilde icra etmeni mümkün kılar. İşin hakkında bilgi sahibi olman çalışan haklarını daha rahat öğrenmene katkı sağlar. Gemi elemanı nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir diye merak ediyorsan İşin Olsun’u ziyaret edebilirsin!

Gemi elemanı nedir?

Yük gemilerinde çalışan gemi elemanı nasıl olunur, özel bir eğitim ya da belge gerekir mi gibi sorular, bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin merak ettiği konular arasındadır. Geminin rutin bakımından sorumlu olan gemi personeli geminin bakımına göre farklı pozisyonlarda çalışabilir. Tayfa, zabıt ya da kaptan gibi farklı pozisyonlarda çalışan gemi elemanlarının yapacağı işler farklılık gösterir. En genel tabiriyle geminin rutin bakım ve temizliğinden sorumlu oldukları söylenebilir. Gemi elemanı iş ilanlarına göz atabilir ve detaylı bilgi edinebilirsin.

Gemi elemanı olmak için sahip olunması gereken faktörler nelerdir?

Gemici olmak için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Gemi elemanı olmak için gerekenler;

  • Kas gücü gerektirdiği için bu mesleği icra etmek istiyorsan çalışmana engel olacak herhangi bir sağlık sıkıntının olmaması gerekir.
  • Herhangi bir seyahat engelinin olmaması da önemli noktalar arasında bulunur.
  • Denizde anakara ile iletişim zor olacağından sadece fiziki değil; psikolojik olarak da deniz yolculuğuna hazır olduğuna dair bir rapora sahip olmalısın.
  • Yurt dışıyla çalışan bir şirkete başvuracaksan yurt dışı çıkışına engel bir durumunun olmaması gerekir.
  • Pasaportunun mevcut olması, bu mesleği icra etmen için önemli faktörlerden biridir.
  • Tercihen en az bir yabancı dil bilmen, sana avantaj kazandırır.
  • Olası bir kaza durumuna karşı soğukkanlı olup kriz durumunda etkili çözümler üretebilmek gibi yeteneklere sahip olman da önemlidir.

Gemi elemanı olmak istiyorsan çalışacağın pozisyona göre bazı eğitimlerden geçmen gerekir. Tayfa statüsünde çalışacaksan daha çok kas gücü gerekeceğinden dolayı temel eğitimler senin için yeterli olabilir. Fakat zabıt ya da kaptan vasfında çalışacaksan bazı eğitim ve sertifikaları alman gerekir. Zabıt olarak çalışıyorsan denizcilikle alakalı lise, ön lisans ya da lisans eğitiminin olması gerekir. Hatta zorunlu staj yapman işe alımın için sana daha fazla avantaj sağlar. Bunun dışında gemici olmak için onaylı bir kurstan gemicilik sertifikası alman gerekir. Gemicilik, denizde geçen bir meslek hayatını kapsadığı için bu şartlara karşı alışık olmak da gemi personeli olmak isteyen kişide bulunması gereken bir özelliktir. İstanbul gemi elemanı iş ilanları gibi spesifik şehirler üzerinden aramalar yaparak sahip olunması gereken özellikler hakkında detaylı bilgi edinebilirsin.

Gemi elemanı nedir? Ne iş yapar?

Gemi elemanı görev ve sorumlulukları nelerdir?

Gemi elemanı ne iş yapar sorusu, denizcilik alanında kariyer yapmak isteyen kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Mesleğinle alakalı sorumluluklarından haberdar olursan işini eksiksiz ve düzgün bir şekilde yapabilirsin. Bu sebeple bir işe başvuracağın zaman dikkat etmen gereken hususların başında yerine getirmen gereken görev ve sorumluluklar gelir. Gemi personeli görev ve sorumlulukları hangi pozisyonda çalışacağına göre değişim gösterir. Gemi elemanı çalışma alanları sadece yük değil; yolcu gemilerini de kapsadığı için yolcuların hizmetini görmek de elemanın görev ve sorumlulukları arasına girer. Bazı yük gemilerinde taşıma için vinçler kullanıldığı için ambar boşaltma işlerinden gemi elemanları sorumlu tutulmaz. İşte gemi elemanının görev ve sorumluluklarından bazıları;

  • Geminin boyasının dökülmesi, demirlerinde paslanma ya da etrafın tozlanması gibi durumlarda onarım ve temizliğini gerçekleştirmek.
  • Gemi limanda beklerken kapı önünde nöbet tutup gemi güvenliğini sağlamak.
  • Tayfa ise kaptan ve zabıtın vereceği görevlere uymak.
  • Güvertede raspa yapma saymak. 

Sen de bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan isinolsun.com’u ziyaret ederek gemi personeli iş ilanlarını inceleyebilirsin.

Gemi elemanının maaşları nasıldır?

Gemi personeli olarak çalışmak istiyorsan çalışma şartları, görev ve sorumlulukları kadar maaşının ne kadar olduğuna da dikkat etmelisin. Gemi personeli maaşları, çalışacağın alanın yük ya da yolcu gemisi olmasına göre değişir. Yolcu gemilerinde çalışma şartları ile yük gemilerindeki aynı olmadığı için maaşının farklılık göstermesi de doğaldır. Yine çalışacağın işletme de alacağın maaşa etki eder. Büyük bir firma ile çalışıyorsan alacağın gemi elemanı maaşı ile orta ölçekli bir firmada alacağın ücret arasında belli bir fark olabilir. Meslekteki tecrüben ve eğitim durumun da gemici olarak alacağın maaşın değişiminde rol oynar. Gemi elemanı çalışma saatleri, vardiya durumu gibi faktörler de alacağın maaşın değişiminde etkili olur. Gemi elemanı maaş değişiminde etkili olan bir diğer faktör de hangi pozisyonda çalışacağındır. Tayfa olarak çalışırken alacağın ücretle kaptan ya da zabıt olarak çalışırken alacağın maaş aynı değildir. Gemi donatım sorumlusu iş ilanları gibi benzer alanlarda yayınlanan ilanlara da göz atabilir ve maaşlarla ilgili detaylı bilgi edinebilirsin.

Gemi elemanı çalışma şartları nelerdir?

İşini düzgün ve eksiksiz yapman için çalışacağın işletmenin sana sunduğu çalışma şartlarını bilmen gerekir. Gemi elemanı çalışma koşulları, görev süresi çoğunlukla denizde geçtiği için farklılık gösterir. Gemide çalıştığın pozisyon da çalışma koşullarına etki eder. Gemi kaptanı ve tayfanın çalışma koşulları aynı değildir. Tayfa güç gerektiren işlerin yanında gemi hijyeninden de sorumlu olurken kaptan geminin rotasında hareket etmesini sağlar. Gemi elemanlarının çalışma koşulları geminin yolcu ya da yük gemisi olmasına göre de farklılık gösterir. Sen de bu alanda kariyer oluşturmak istiyorsan sitenin gemi elemanı iş ilanlarını inceleyebilirsin. Çalışma şartları sana en uygun olana iş başvurusu yapabilirsin.