Garson nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Garson nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Mutfak ile müşteri arasındaki iletişimi sağlayan garsonluk mesleği, hizmet sektöründe en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerden bir tanesidir. Garson nedir, garsonun çalışma saatleri ve görev tanımı nedir gibi pek çok soruya İşin Olsun’da cevap bulabilirsin! 

Garson görev tanımı genel olarak işletmelerde müşterileri karşılamak ve müşterilerin verdiği siparişleri getirmek olarak açıklanabilir. Mesleğin yapıldığı işletmeye göre ‘’Garson ne iş yapar?’’ sorusuna verilecek cevaplar değişebilir. Müşterileri karşılayıp onları iyi bir şekilde ağırlama görevini üstlenen garsonların görevleri şunlardır:

  • Servis alanını sürekli kontrol eder ve servis kalitesinin artırılmasını sağlar.
  • Gerekli düzenlemeleri yaparak mekanı servise hazır hale getirir.
  • Gelen müşterileri, güler yüzlü bir şekilde karşılayıp boş bir masaya yönlendirir.
  • Müşterilere menü getirir ve menüdeki yiyecek ve içecekler hakkındaki soruları yanıtlar.
  • Gelen siparişleri mutfak bölümüne aktarır.
  • Siparişleri doğru şekilde masaya ulaştırmak da garsonun sorumlulukları arasında bulunur.

İşletmelerdeki garson görev ve sorumluluklarını bu şekilde sıralamak mümkündür. Ayrıca şef garson, alakart garson, runner garson gibi farklı pozisyonlarda faaliyet gerçekleştirilmesi durumunda ‘’Garson ne yapar?’’ sorusuna farklı cevaplar verilebilir. Runner garson, hem mutfak hem de servis alanında çalışır. Şef garson, gelen müşterileri karşılar ve iş arkadaşlarının düzenini sağlar. Alakart garson, müşterilerin verdiği siparişleri getirme görevini üstlenir.

Garson olmak için hangi eğitimleri almak gereklidir?

Garsonlar; otellerde, restoranlarda, kafelerde ve daha birçok işletmede çalışma imkanına sahip olur. Garson olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri, “Garson sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusudur. Garson olmak isteyen kişilerin resmi bir kurumdan eğitim görmelerine ve belge almalarına herhangi bir gereksinim duyulmaz. Fakat alanında tecrübeli bir garson olmak isteyen kişilerin üniversite sınavına girmeleri ve ilgili bölümleri okumaları gerekir. Herhangi bir üniversitenin ikram hizmetleri bölümünü veya yiyecek ve içecek işletmeciliği bölümünü okumaları, sektörde iş bulmaları açısından bir avantaj olur. Ayrıca garson olmak isteyenlere tavsiyelerden biri de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar tarafından düzenlenmekte olan Servis Hizmetleri ve Garsonluk Sertifika Programı’na katılmalarıdır. Garson eğitimi alan kişilerin sektörde daha kalıcı olma ve isimlerini duyurma şansları, mesleği icra eden diğer kişilere oranla daha fazladır.

Garson olmak için gereken şartlar nelerdir?

Garson alım şartları işletmeden işletmeye değişiklik göstermekte olup, yine de mesleğe başlamak isteyen her kişinin sahip olması gereken bazı koşullar bulunur. Garson alımı yapan işletmelerin adaylardan beklediği özellikler şu şekildedir:

  • Garson olmak için gerekenlerin başında kişilerin etkili iletişim becerilerine sahip olmaları gerekliliğidir. Garsonların bulundukları kurumlara gelen müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurmaları ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmaları gerekir.
  • Mesleği icra eden kişilerin temizlik kurallarına dikkat etmeleri ise garson olmak için gereken özelliklerden en önemlisi oluyor. Yiyecek sektöründe çalışan herkesin olduğu gibi garsonların da hijyen kurallarına özen göstermeleri gerekir.
  • Garson olma şartları arasında herhangi bir eğitim gerekliliği şart değildir. Fakat sektördeki işletmelerde garsonluk mesleğini yerine getirmek isteyen kişiler arasında meslek liselerinde ikram hizmetleri ve yiyecek hizmetleri ile alakalı bölümleri okuyan adaylar, avantajlı durumdadır. 
  • Kaç yaşında garson olunur? sorunun yanıtı nedir? Bir işletmede garson olmak için yaş sınırı hukuken 18’dir.
  • Ayrıca garson olmak isteyen kişilerin servis hizmetlerine ve yiyecek sektörüne ilgilerinin olması ve bu alanda gelişmeye açık olmaları gerekir. Garson olmanın şartları bu şekilde özetlenebilir.

Yiyecek sektöründe iyi garson nasıl olunur?

Garson olmak isteyen kişiler, “Nasıl garsonluk yapılır?” sorusuna yanıt aldıktan sonra kariyerlerinde başarılı bir şekilde ilerlemek için başka bir konuyu daha merak ederler. Garson olmak isteyen kişilerin merak ettikleri bu soru, “İyi garson nasıl olunur?” konusudur. Profesyonel bir garson olmak isteyen kişiler, Modern Usullerde Servis, Kahve Hazırlama ve Servisi gibi eğitimleri veren kurumlara başvurabilirler. Kişilerin bu eğitimleri almaları, kariyerleri için önemli bir adım olur. Aynı zamanda “Garson nasıl olunur?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap, tecrübe ve deneyim kazanımının gerekli olduğudur. Garson ile ilgili bilgilere sahip oldukça bu soruya verilen yanıt daha kapsamlı bir hal alır.  Mesleğe yeni başlamış olan garsonların farklı işletmelerde çalışmaya başlamaları onlar için avantajlıdır. Bu işletmelerde yaşadıkları olaylardan ve deneyimlerden ders almaya başladıkları zaman sektörde iyi bir garson olmak için adım adım yol alırlar. Garson iş ilanlarını inceleyerek nasıl garson olabileceğini, şartları ve senden beklenen sorumlulukları öğrenebilirsin.

Garson çalışma ortam ve koşulları nasıldır?

’’Garson nerede çalışır?’’ diye merak ediyorsan bu soru, yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda müşterilere hizmet eden kişi olarak cevaplanabilir. Garsonluk yapmak istiyorsan lokanta, restoran, kafe, pastane ve otel gibi konaklama tesislerinde iş imkanı bulabilirsin. Her dönemde iş imkanı bulunan garson çalışma şartları, mesleğin yapıldığı mekana göre değişiklik gösterebilir. İşletmenin kapsamına göre yapacağın görevler artış gösterebilir. Ayrıca hizmet verilen mekanlar genel olarak kalabalık olabilir. Hareketli bir ortamda çalışma kabiliyetine sahipsen, bu sektörde görev alabilirsin. Hizmet sektöründe önemli bir yeri olan garsonlar, insanlarla sürekli iletişim halinde olur. Mesai sırasında müşterilerin siparişlerini eksiksiz şekilde ve güler yüzle servis ettiğinden emin olman önemli bir detaydır. Ayrıca garsonların hijyen kurallarına önem vermesi da oldukça önemlidir. Hareketli çalışmaya uygun niteliklere sahipsen yaşadığın şehirde verilen garson ilanlarını değerlendirip çalışmaya başlayabilirsin.

Garson çalışma saatleri nasıldır?

Garson çalışma saatleri hizmet veren işletmeye göre farklılık gösterir. Ayrıca yarım gün ya da tam gün olarak da garsonluk yapılabilir. ’’Garson kaç saat çalışır?’’ diye merak ediyorsan bunun cevabı işletmeye ve çalışma türüne göre değişebilir. Çalışma saatlerinin yarım gün için genel olarak 4 ila 6 saat, tam gün için ise 8 ila 10 saat olduğu söylenebilir. Garsonların çalışma saatleri mekana göre değişebilen bir konudur. Bu gibi durumlarda garson haklarını gözeterek mesai ücreti verilir. Garson görevleri de bu haklar doğrultusunda belirlenir.

Garson maaşları ne kadardır?

Mesleğe başlamadan merak edilen konular arasında garson maaşları da yer alır. Maaş konusunda asgari ücret temel alınsa da işletmeye göre ‘’Garson maaşları ne kadar?’’ sorusuna farklı cevaplar verilir. Ayrıca yarım gün veya tam gün çalışma şekline göre de maaşlarda farklılıklar oluşabilir. Mesai saatlerinin uzamasına bağlı olarak garsonlara ek ücretler verilir. ‘’Garson ne kadar maaş alıyor?’’ sorusuna meslekteki pozisyona göre de farklı cevaplar vermek mümkündür. Bilgi ve becerilere, elde edilen sertifikalara göre maaşlarda değişiklik görülebilir. Garson iş ilanlarından merak ettiğin diğer detaylara dair ipuçlarını öğrenebilirsin.