Evlilik yardımı nedir ve nasıl alınır?

Evlilik yardımı nedir ve nasıl alınır?

Şirketler, çalışanların motivasyonunu artırmak ve daha verimli çalışmalarına yardımcı olmak adına bazı yan haklar tanır. Bu önemli haklardan biri de evlilik yardımıdır. Sen de evlilik için para yardımı nasıl alınır gibi soruların cevabını merak ediyorsan, İşin Olsun’da bulabilirsin!

Evlilik hazırlığında olan özel sektör çalışanı için, çeşitli hediyelerden nakdi yardıma kadar geniş imkanlar sunan çalışana evlilik yardımı, hem şirketlerin çalışan verimini artırmak için uyguladığı bir strateji hem de çalışanların sahip olduğu bir yan haktır. Sizin için hazırladığımız bu içeriğin detaylarından iş yerinde stresi yenmek için ipuçları, evlilik yardımı ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz!

Evlilik yardımı nedir?

Çalışanların motivasyonunu artıran evlilik yardımı nedir sorusunun yanıtı oldukça basittir. Evlilik yardımı özel sektörde çalışan işçi ve memurlar için şirketlerin uyguladığı bir yan haktır. Bu yan hakkı, şirket ister nakdi isterse ayni yardım olarak çalışanına sağlayabilir.

Çalışan, evlilik yardımı sayesinde ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilir. Bu sayede, çalışanın motivasyonu ve iş yerine bağlılığı artar. Böylelikle evlilik yardımının hem çalışana hem de işverene faydası vardır.

Tam da bu noktada evlilik yardımı nasıl alınır diye merak ediyorsan, bunun için özel bir şey yapmana gerek olmadığını bilmelisin. Evlilik yardımı iş kanununda olan zorunlu bir hak değil işverenin isteğine bağlıdır. Bu nedenle evlilik yardımı nasıl alınır sorusu değişkenlik gösterebilir. Bunun için çalışanın dilekçe vermesi gerekmez. Çalıştığın şirket, personeli için evlilik yardımı yapıyorsa, evlilik hazırlığı sürecindeyken, işveren ya da insan kaynakları departmanını bu konuda bilgilendirip, evlilik yardımı alabilirsin.  

Evlilik yardımı ne kadar?

Şirketlerin çalışanlarına motivasyon olması için verdiği evlilik yardımı yan hakkı konusunda en çok merak edilenlerden biri “Evlilik yardımı ne kadar olur?” konusudur. Fakat evlilik yardımı zorunlu değil de isteğe bağlı yan haklar arasında yer aldığından yardımın çeşidini işveren belirler. Çalıştığın iş yerinin evlilik yardımı politikası nakdi yardım olduğu gibi giysi ya da gıda yardımı da olabilir. Bazı şirketlerin anlaşmalı olduğu oteller vardır ve balayı tatili hediye ederek evlilik yardımı yapabilir. Şirketlerin evlilik yardımıyla alakalı politikası sadece para olmadığı için özel sektörde evlilik yardımı ne kadar sorusuyla ilgili net bir miktar yoktur.

Evlilik yardımı isteğe bağlı bir yan hak olduğu için tüm şirketlerde standart bir nakdi yardım ücreti yoktur. Çalışanına evlilik için para yardımı yapan şirketlerin vereceği miktar da şirkete göre değişir. Bazı şirketler, maaş bedeli kadar evlilik yardımı yaparken bazıları da maaşın yarısı ya da iki katı ödeme yapabilir.

Evlilik yardımı nasıl alınır sorusunda yanıt, işçi ve memur için aynı mı olur sorusu da personelin çalıştığı kuruma göre değişkenlik gösterir. Bazı şirketler tüm çalışanlarına aynı evlilik yardımı paketini sunarken bazı kurumlar memuruna nakdi işçisine ise ayni yardım yapabilir.  

Özel sektörde evlilik yardımı nasıl olur?

Evlilik yardımı dul ve yetim aylığı alırken evlenen kişilere de yapılır fakat çalışanın motivasyonuna katkı sağlamak için yapılan evlilik yardımı ile sosyal güvenlik kurumu tarafından yapılan evlilik yardımı aynı değildir.

Evlilik yardımı özel sektör şirketleri tarafından yapıldığında, işveren çalışanın iş motivasyonunun artmasını ve verimli çalışmasını hedefler. Yine evlilik yardımının bir amacı da iş gücü devir oranını düşürmeyi sağlamaktır. Yani işveren evlilik yardımı ile hem çalışanın verimini arttırmayı ve iş yerinde kalıcılığını sağlamayı hem de şirket kültürü oluşturmayı amaçlar.  

Evlilik yardımı alma şartları nelerdir?

Evlilik yardımı kime verilir sorusunun cevabı evlilik yardımının sebebine göre değişir. Evlilik yardımı sadece özel sektörde çalışan personele masraflarını hafifletmek amacıyla verilmez. Aynı zamanda sosyal güvencesi olmayan dul ve yetimlere de evlilik yaptıklarında verilen bir evlilik yardımı çeşidi vardır. Fakat özel sektörde çalışan personele verilen evlilik yardımı şirketlerin elemanlarını motive edip şirkete bağlılığını arttırmak için yaptıkları bir stratejidir. Şirketlerin yaptığı evlilik yardımı alma şartları için çalışanın evleniyor olması yeterlidir.   

Küçük ve büyük çaplı şirket olmasına bağlı olarak yapılan evlilik yardımı politikası değişken olduğu için, bazı durumda şartlar da değişebilir. Örneğin bazı şirketler evlilik yardımı şartı için dilekçe ya da evlilik evrakı isteyebilir. Bazı şirketler ise çalışanının sözlü beyanını esas kabul edip şirket politikasına bağlı olarak personeline evlilik yardımı yapabilir.

Evlilik parası alma şartları personelin çalıştığı şirkete göre değişken olsa da, çoğu şirket ya yazılı ya da sözlü bir beyan dışında evlilik yardımı için şart istemez. Bazı şirketlerin evlilik yardımı nakdi yardım olduğu için, evlilik yardımını evlilik öncesinde ödeyerek personelinin evlilik masraflarına katkı sağlar. Bazı işletmelerde ise gıda, barınma, tatil, kıyafet gibi evlilik yardımı çeşitleri olduğundan, evlilik işlemi gerçekleştikten sonra evlilik yardımı yapar.  

Evlilik yardımı nedir ve nasıl alınır?

Evlilik yardımının sağladığı faydalar nelerdir?

Evlilik yardımı hem işveren hem de çalışan için birçok fayda sağlar. İş veriminin artmasına yardımcı olduğu gibi çalışanın şirkete aidiyet hissetmesini de sağlar. Öne çıkan yan haklar arasında bulunan evlilik yardımının bazı faydaları şöyledir:

  • Şirket kültürünün gelişimine yardımcı olur.
  • Personele verilen önemin gösterilmesini sağlama konusunda etkilidir.
  • İşverenin, çalışanın kişisel hayatına değer verdiğini gösterir.
  • Şirketin, nitelikli çalışanlar tarafından tercih edilmesine yardımcı olur.

Şirketin hem statü kazanması hem de kar elde edebilmesi için iş verimliliğinin yüksek olması gerekir. İş motivasyonunu artırmaya destek olan evlilik yardımı sayesinde çalışan, işlerinde daha motive olabilir. Maddi gibi görünmesine rağmen çalışana kendini önemli hissettiren evlilik yardımının manevi önemi de olduğundan, personel kendisini şirkete ait hisseder.

Şirketler en çok hangi evlilik yardımı çeşitlerini tercih eder?

Hem maddi hem de manevi değere sahip olan yan haklardan evlilik yardımı oldukça önemlidir. Zorunlu olmamakla beraber çalışanın motive olmasına katkı sağladığı için işletmeye de fayda sağlayan evlilik yardımı nakdi ve ayni yardım olmak üzere ikiye ayrılır.

İşletmelerin tercih ettiği evlilik yardımı genellikle nakit olmasına rağmen ayni yardım yapan şirketler de mevcuttur. Nakdi yardımlarda amaç, çalışanın evlilik masraflarına destek olmaktır. Nakdi yardım dışında çalışana altın hediye etmek de işletmelerin yaptığı evlilik yardımları arasında yer alır.

Şirketlerin yaptığı evlilik yardımları arasında yeni evlenen personelin gıda, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak da vardır. Ayni yardımlar arasında yer alan bu tür evlilik yardımları dışında, balayı tatili ya da hediye çeki gibi evlilik yardımı yapan işletmeler de mevcuttur.

Evlilik yardımı hakkında bilinmesi gereken noktalar nelerdir?

Çalışan motivasyonunu arttırıp şirketlerin iş verimliliğine katkı sağlayan yan haklardan evlilik yardımı hakkında bazı konularda bilgi sahibi olmak faydalı olabilir. Evlilik yardımı konusunda bilmen gerekenler bazı önemli unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Evlilik yardımı iş kanunu ile zorunlu hale getirilen bir hak değil işletmenin jesti olduğu için miktarı ve şekline işveren karar verir. Fakat bir yıl boyunca çalışan kadın personelin evlilik durumunda işi bırakması işverene kıdem tazminatı yükler. Bunun için evlenen kadın personel işi bırakıyorsa kıdem tazminatı ödenmelidir.
  • Evlilik yardımı yapan bir şirket, iş ve vergi kanununa göre vergi indiriminden faydalanabilir. Fakat bunun şartı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 25. maddesine göre belirlenir. Bu maddeye göre doğum ve evlilik yardımı, personelin iki aylık brüt maaş ücretine tekabül ediyorsa vergiden istisna olur. Örneğin; 10 bin maaş alan bir çalışana 22 bin evlilik yardımı yapan bir şirket 20 bin tutarında vergiden istisna tutulur.
  • Evlilik yardımı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80. Maddesine göre ikramiye, yol parası ya da fazla mesai parası gibi prime esas kazanç grubuna girmez.

İsinolsun.com üzerinden evlilik yardımı başta olmak üzere işle ilgili pek çok detaya ulaşabilirsiniz. Dilerseniz konsantrasyon bozukluğu nedir içeriğini okuyarak iş yerinizde dikkatinizin dağılmasına neden olan faktörleri öğrenebilirsiniz. Böylece tükenmişlik sendromu nasıl atlatılır, konsantrasyonu ne bozar ve daha pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.