En kolay iş bulma yöntemleri

En kolay iş bulma yöntemleri

Hayalindeki iş fırsatlarına kolaylıkla erişmek, tüm çalışan adaylarının ortak beklentisini oluşturur. Doğru iş bulma yöntemleri ile büyük bir strese dönüşen meslek edinme sürecini başarılı kılabilirsin. İş arama deneyimini kolaylaştıracak öneriler İşin Olsun’da!

Çalışma hayatına atılmak üzere olan veya yeni bir iş bulmak isteyen kişilerin beklentileri değişiklik gösterebilir. İş hayatına atılmak isteyen kişiler; eğitimlerine ve becerilerine uygun bir fırsat, düzenli gelir ve toplum içerisinde iyi bir statü gibi pek çok beklenti içine girer. Bu bağlamda geleneksel ve yeni nesil iş kulvarlarının, herkesin hayallerine uygun çeşitlilikte olduğunu belirtmek doğru olur. Ancak bazı durumlarda, hayalini kurduğun meslek edinme fırsatına erişimini zorlaştıran bazı unsurlar karşına çıkar. İlgili süreçte yapılan kimi hatalar da bu duruma neden olur. Bu noktada, başarılı olabilmenin ilk adımını, iş arama sürecine daha fazla motivasyon katmak oluşturur. İş bulma hedeflerini hayatının odağı haline getirmekten ziyade, hobilerin ve rutin yaşam deneyimlerine de vakit ayırabilirsin. Süreç boyunca faydalı olabilecek i̇ş bulma yöntemlerini araştırarak hedeflerini netleştirebilirsin.

Kendini yeterince ifade edebiliyor musun?

İdealindeki kariyere erişmek ümidiyle mesleki geçmişini doğru şekilde özetleyen bir CV hazırlamak, pek çok çalışan adayının iş bulma sürecinde yer bulur. Oysa bilgi ve becerilerini ifade etme konusunda fazlasını yapmak gerekir. Bunun için öncelikle başvurduğun iş pozisyonuna uygun, becerilerinin yer aldığı kapsamlı bir CV hazırlamalısın. Bu CV’yi düzenli aralıklarla güncellemek ise işverene hala iş aradığını ifade edecek gerekli bir detay olarak öne çıkar. Aksi takdirde, iş arama deneyimlerini sonlandırdığın izlenimini oluşturabilirsin. “İş bulmak için neler yapılmalı?” sorusunun cevabı olabilecek önemli diğer bireysel ifade biçimlerini ise şunlar oluşturur:

  • Pek çok işveren için önemli olan sosyal medya hesaplarının, başvurulan iş pozisyonu için ideal aday olduğunu doğrulaması gerekir. İş başvuruları öncesinde sosyal medya hesaplarında özenli bir imaj çalışması yaparak başarı şansını artırmak mümkün olur. İşe, biyografi bölümünde seni net biçimde tanıtan ifadelere yer vererek ve ardından profilinde etkili bir imaj çalışması yaparak başlayabilirsin.
  • İşverenlerin pek çoğu, mülakatlarda elde edilen başarıya göre çalışan kabulü yapar. İş görüşmesine kabul edilmen halinde, işveren kuruluşla ve mülakatta sorulabilecek olası sorularla ilgili ön hazırlık yapmak, kendini çok daha etkili biçimde ifade edebilmeni sağlar. 
  • Bireysel imaj, işe kabulün en önemli şartları arasında gelir. Duruşun, konuşma stilin, mimiklerin ve giyim tarzınla başvurulan pozisyon için uygun aday olduğunu göstermen gerekir. Öte yandan pek çok uzmanın önerdiği bu teknik, yani işe göre davranmak ve giyinmek yöntemi, senin için zor olabilir. Bu koşulda hayat tarzına ve imajına uygun işlere yönelmek ideal olur. Böylelikle işini severek yapabilir, başarılı olabilir ve mesleğinde aranan kişiler arasında yer alabilirsin.

Planlı davranarak çok daha kolay şekilde iş bulabilmek mümkün!

Pek çok aday, rutin yaşantısında uyguladığı planlı hareket tarzını, iş arama sürecinde ihmal eder. İş arama deneyimlerini etkili ve kolay kılmanın sırrı da burada başlar.” Kolay iş bulmak için ne yapmalıyım?” diye soruyorsan bunun için öncelikle süreç yönetimi planı oluşturman gerekir. CV, sosyal medya ve bireysel imaj hazırlıklarını yaptıktan sonra kısa, orta ve uzun vadede iş hedefleri oluşturmak, planlı olabilmenin ilk adımıdır. Kısa vade hedeflerin arasına maddi kazanç sağlayabileceğin part time bir çalışma olanağını dahil etmek, hayalindeki işe erişim sürecinde çok daha rahat olmanı sağlayabilir. Nihayetinde profesyonel bir işle meşgul olanların, çok daha planlı hareket ettiği ve verimli olabildiği kanıtlanmış gerçekler arasında yer alır. Hayalini kurduğun iş için gerekli beceri ve yeteneklere tam olarak sahip olup olmadığını belirlemek, kariyer hedeflerine yoğun katkı sunar. Bu konuda eksikliklere sahip olduğunu düşünüyorsan, kısa ve orta vade hedeflerin arasına yeteneklerini geliştirmeni sağlayacak eğitim programlarını dahil edebilirsin. Böylelikle daha yüksek motivasyona sahip bir biçimde planlı bir sürece dahil olabilirsin. Son aşama ise iş bulmana yardımcı olabilecek çevreler ve sistemlerin listesini çıkararak başvuru yapmaya başlamak olmalıdır. Planlı davranma yönteminin en önemli detayları da bu aşamada başlar. İş başvurularını, belirlediğin periyotlar dahilinde, istikrarlı şekilde yapman gerekir. Yaptığın başvurulara gelen cevapları düzenli şekilde kontrol etmek, planlı davranma yönteminin başarı sunan unsurları arasında yer alır. İşverenlerden gelen cevapları her gün ve olabildiğince gündüz saatlerinde kontrol ederek gelen olumlu yanıtlardan vakitlice haberdar olabilirsin. Bu noktada belirtmek gerekir ki iş arama deneyimlerinde planlı davranmayı tercih etmek, çok daha pozitif ve enerjik hissetmeni sağlar. 

Kalıplarından kurtulmaya ne dersin!

Pek çok aday, belirlediği kısıtlı pozisyon tanımlarına uygun başvurular yapmayı tercih eder. Dar kalıplar arasında kalmaya neden olan bu tutum, iş arama süreçlerinin daha uzun ve zor geçmesine neden olur. Oysa beceri alanlarına uygun daha fazla iş pozisyonuna başvurarak başarılı ve verimli olunabilir. İş ilanlarını gelişen yeni pozisyon tanımları hakkında bilgi sahibi olmak için de inceleyebilirsin. Online iş arama platformları, yeni meslek edinme fikirleri sunarken, bu seçeneklere nasıl ulaşıp başvuru yapabileceğin konusunda da yönergeler sunar. Böylelikle daha fazla iş pozisyonundan haberdar olabilir, başarı şansını artırabilirsin. Pek çok adayın iş bulmasını zorlaştıran nedenlerden birini de başvuru adreslerini kısıtlı tutmak oluşturur. Belirli sahalara veya kuruluşları kendine hedef olarak belirleyip çalışmak için azim gösterebilirsin. Öte yandan hedef listene almadığın sayısız kuruluşta senin için uygun pozisyonlar olabilir. Bu bağlamda iş bulmak için yapılması gerekenler listesine daha fazla adres ekleyebilirsin. Nihayetinde ideal iş fırsatlarının da yine çalışırken geldiği tecrübe edilen gerçekler arasında yer alır. Ayrıca tüm vaktini yalnızca iş arayarak geçiriyorsan, bu durum çoğu zaman başarı şansını ertelemene yol açabilir. Beraberinde, adım atmak istediğin kariyer hayatına uygun çevrelerde sosyalleşmek ve kendini tanıtmak, etkili bir yöntem olarak yerini alır. Çoğu çalışan adayının severek yapacağı işlere, sosyal çevrelerde yaşadığı diyaloglar ve hatta tesadüfen tanıştığı insanlarla eriştiği de bilinen gerçekler arasındadır.

Kaynakları etkili şekilde değerlendirerek çok daha kısa sürede iş bulabilirsin

İş bulma kaynakları iyi değerlendirilmelidir. Bu kapsamda “İş bulmak için ne yapmalı?” sorusu, etkisiz kaynaklarla zaman kaybetmek yerine etkili çözümleri daha fazla kullanmak olarak cevaplanabilir. İş arama sürecinde oluşan panik duygusunu yenerek bu konuda daha doğru adımlar atabilirsin. Bu doğrultuda sana yardımcı olabilecek bazı öneriler ise şu şekilde sıralanır:

  • Popüler iş arama siteleri,
  • İş arama deneyimlerine yeni yönergeler sunabilecek bloglar,
  • İş aradığın kulvarda faaliyet gösteren profesyoneller,
  • Sosyal medya platformları,
  • Basılı yayınlar,
  • İnsan kaynakları alanında faaliyet gösteren iş ve çalışan bulma ajansları.

Zamanı doğru kullanmak

İş piyasalarının aktif olduğu gündüz saatlerini etkili şekilde değerlendirmemek, aradığın iş koşullarına çok daha uzun sürede ulaşmana neden olur. Bu süreci olabildiğince kolay ve verimli kılmak ise etkili zaman yönetimi unsuruna gerekli önemi vermekle mümkün olur. Bunun için öncelikli olarak düzenli ve programlı bir yaşam tarzını benimsemen gerekir. Her sabah; CV’ni güncellemek, başvurularını yapmak, gelen yanıtları kontrol etmek gibi çeşitli iş detaylarını verimli şekilde tamamlayarak ilk adımı atabilirsin. Dahası iş ilanlarına herkesten önce başvuran adaylar arasında yer alabilir, günün farklı saatlerinde müsait olabilecek sosyal çevrelerle etkin bağ kurma olanağı yakalayabilirsin. Çalışma hayatına bir an önce atılmak hedefiyle, karşılaştığın tüm iş fırsatlarına başvurmaksa bir diğer zaman israfı olarak öne çıkar. Oysa kolay iş bulmak için ne yapmalı sorusunun cevaplarından birisini de gerçekçi kariyer fırsatlarına başvurarak hız kazanmak oluşturur. Bu nedenle başvurularını yaparken, ilgili pozisyonlar için sana sunulan işe alım şartlarını, işveren kuruluşun adres bilgilerini, ilgili pozisyonun görev tanımını ve firmanın mesai saatlerini mutlaka kontrol etmelisin. Bu sayede hem kabul edilebileceğin hem de uygun görüldüğün takdirde istikrarlı şekilde çalışabileceğin işlere başvurabilirsin. 

Kaynak: 12