Elektrik sisteminin usta elleri elektrikçiler ne iş yapar?

Elektrik sisteminin usta elleri elektrikçiler ne iş yapar?

Bir mesleğe başlayıp çalışmadan önce meslek ile alakalı detaylı bilgiye sahip olmak oldukça önemli. Farklı sektörlerde pek çok farklı pozisyonda çalışabilir olan elektrikçi mesleğinin ne iş yaptığı, görev ve sorumlulukları ve hangi koşullarda çalıştığına kadar merak ettiğin tüm soruların cevabı şimdi İşin Olsun’da!

Elektrikçi, günlük hayatta en çok ihtiyaç duyulan enerji kaynaklarından sorumlu olan kişiye verilen isimdir. Bu pozisyonda çalışanlar elektrik enerjisiyle ilgilenir. Özel sektörün yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilen elektrikçiler, pek çok sektörde kilit rol oynar.

Elektrikçi nedir?

Elektrikçi nedir sorusuna kısaca elektrik ile alakalı tüm işlerde uzmanlaşmış kişilere verilen bir unvan olarak cevap verilebilir. Elektrikçi olarak görev alanlar, kullanılacak cihazların kurulumu, bakımı ve tamiratı gibi birden fazla görevi yerine getirebilir.  Elektrik devreleri, anahtarlar, kablolar, prizler, elektrikli cihazlar ve diğer her türlü elektrikli bileşenlerin montajı, bakımı ve onarımı için gerekli olan becerilere sahiptir. Elektrik devrelerini ve cihazını çalıştırmak için gerekli olan elektrik akımını kontrol etmek için elektrik devreleri tasarlarlar. Tüm bunlara ek olarak elektrikli cihazların kullanımı sırasında güvenlik prosedürlerini uygularlar. Elektrik panoları, trafo merkezleri ve jeneratörler gibi büyük elektrik sistemlerinin kurulumunu ve bakımını da bu pozisyonda çalışanların yerine getirmeleri beklenir.

Elektrikçinin çalışma şartları nasıldır?

Elektrikçi olarak çalışan kişilerin yerine getirdiği görevler ve yapacakları işler, sektöre ve çalışılan alana göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle elektrikçi çalışma koşulları, çeşitli sorumlulukları beraberinde getirir. Şantiye, inşaat alanı, ev ve iş yerleri, bu pozisyonda çalışanların başlıca görev alanları arasında yer alır. İlgili pozisyondakiler, elektriğe dair tüm çalışma alanlarında çalışabilirler. Elektrikli cihazların kurulumu, akımının kontrolü ve güvenli bir şekilde nakledilmesi, doğru akımın doğru şekilde sağlanması bu pozisyonda çalışanların görevleri arasında bulunur. 

Elektrikçi çalışma ortamı, sorumluluk ve görevlere göre farklılaşabilir. İşveren firmanın çalışma politikasına göre hem bakım onarım hem de kurulumu aynı anda yapabilirler. Bunun yanı sıra bazen sadece kurulum ya da bakım onarım da gerçekleştirebilirler. İç çalışma alanı veya açık alanda görev alabilirler. Elektrikçilerin uzmanlık alanları sistem kurma ve sistem onarımı gibi iki farklı gruba ayrılır. Sistem kurma konusunda uzman olan elektrikçi; inşaat, şantiye ve benzeri alanlarda kablolama yaparak elektrik sistemini aktif hale getirir. Bakım onarım konusunda uzman olan elektrikçi ise halihazırda mevcut elektrik sisteminde oluşan arızaları tespit ederek bakımını ve tamiratını gerçekleştirir. Buna ek olarak ev ya da iş yeri gibi alanlarda günlük olarak kullanılan elektrikli cihazların bakım ve onarımını da yapabilirler. Çalışma ortamın ve koşullarınla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsan İstanbul elektrikçi iş ilanları listeleme yapabilir ve incelemelerini gerçekleştirebilirsin.

Elektrik sisteminin usta elleri elektrikçiler ne iş yapar?

Elektrikçinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Elektrikçi görev ve sorumlulukları, çalışılan sektör ve alana göre değişkenlik gösterir. Elektrikçi olarak çalışan profesyonellerin yerine getirdiği görevlerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Teknik plan ve şemaları uygun şekilde okumak ve bu doğrultuda yorumlayarak çalışmak,
  • Çalışılan alandaki bütün alçak gerilim, güç ve aydınlatma tesislerinde meydana gelen arızaları tespit etmek, giderilmesi ile ilgili çalışmaları planlayıp yetkisi dahilinde doğrudan müdahale etmek,
  • Arıza durumunda ilgili kişi ve kurumlara bildirerek giderilmesini sağlamak,
  • Çalışılan alan dahilinde yer alan jeneratör, ups, trafo, OG, hücrelerinin ve asansörlerin bakım ve onarımını yapmak,
  • Kullanılan ve kullanılmayan elektrik takibini yapmak ve gerektiği takdirde rapor tutmak,
  • Tesisat ve elektrik montaj işlemlerinin kalite standartlarına uygun hale getirmek,
  • Elektrik sayaçlarının günlük, haftalık veya aylık olarak okumalarını yapmak ve ilgili birime raporlamak,
  • Telefon-data hatları ile ilgili arızaları gidermek, bakım ve onarımını yapmak,
  • İş ekipmanlarını iş bittikten sonra merkez atölyeye geri getirmek ve iş alanında malzeme bırakmamak,
  • Olası durumlarda arıza veren her türlü elektrikli cihaz ile ilgilenmek, bakımını ve onarımını yapmak, 
  • İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ile ilgili mevzuata uygun şekilde faaliyet gerçekleştirmek,
  • Elektriğe bağlı olarak oluşabilecek kazaların önüne geçmek, bu konuda gerekli tedbirleri almak.

Yukarıda verilen başlıklara ek olarak işveren firmanın çalışma politikası dahilinde yerine getirilecek görev ve sorumluluklarda artış veya azalış olabilir.  İsinolsun.com’da yer alan elektrikçi iş ilanlarına başvuru gerçekleştirmeden önce bu görev ve sorumlulukları inceleyebilirsin.

Elektrikçi nasıl olunur? 

Elektrikçi nasıl olunur sorusu için verilebilecek pek çok yanıt mevcuttur. Bu cevaplar arasında  iş için uygun eğitime sahip olmak ilk sırada yer alabilir. Kalifiye elektrikçiler edindikleri deneyimler ile elektrik işiyle ilgilenebilir. Tüm bunların yanı sıra meslek liselerinin ‘Elektrik Elektronik’ bölümlerinden mezun olanlar da elektrikçi olarak görev alabilir. Üniversitelerin ‘Elektronik Teknolojisi’ bölümlerinden mezun olanların da elektrikçi olarak çalışma olanağına sahiptir. Buna ek olarak Elektrikçi olmak için gerekenler kişinin tercih edeceği çalışma ortamına ve işveren firmanın talep ettiği kriterlere göre değişebilir. Elektrikçi olmak için gereken özellikler arasında çalışma saatlerine uyum sağlamak da yer alır. Analitik düşünce yapısına sahip olmak, problem çözme konusunda pratik ve hızlı düşünebilir olmak da önemli özellikler arasında bulunur. Sen de tüm bu detaylar ışığında sana uygun olan firmayı İsinolsun.com üzerinden bulabilir, iş başvurunu gerçekleştirebilirsin. Bu noktada yaşadığın şehri de dikkate almalısın. Örneğin; Konya’da ikamet ediyorsan Konya elektrikçi iş ilanlarına başvuru yapman gerekir.