Mesleğin hakkında bilgi sahibi olman çalışma hayatın boyunca avantajlı olmana katkı sağlar. İş haklarını öğrenmen için işin hakkında bilginin olması gerekir. İş haklarını bilmenin çalışma koşulların hakkında fikir sahibi olmana katkı sağlar. Ekskavatör operatörü nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir merak ediyorsan İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içerik inceleyebilirsin!
Halk arasında kazaratar olarak da bilinen, ekskavatör iş makineleri arasında yer alır. “Peki, ekskavatör operatörü nedir?”diye düşünüyor olabilirsin. Arazi ve yol bakım çalışmalarının yanında inşaat sektöründe de tercih edilen ekskavatörü kullanan kişilere ekskavatör operatörü denir. İstanbul ekskavatör operatörü iş ilanları gibi birçok alternatifi değerlendirerek büyük ölçekli projelerin heyecan verici fırsatlarına göz atabilirsin.
Ekskavatör operatörü nedir?
İş makinesi grubuna giren bu araç, yol çalışmaları, kanal içine şev açma, inşaat alanının temizliği gibi çeşitli amaçlarla kullanılır. Bu aracı kullanan ekskavatör operatörü ehliyeti G sınıfı ehliyet grubuna girer. Bu aracın operatörü olmak istiyorsan el, ayak ve göz koordinasyonunun sağlam olması, stres yönetiminde başarılı olmak gibi özelliklere sahip olman çok önemlidir.
Ekskavatör operatörü nasıl olunur sorusunun iki cevabı vardır. İlki Endüstri Meslek Liselerinin İş Makineleri bölümünden mezun olduktan sonra iş başvurusu yapmaktır. İkinci yöntem olaraksa 18 yaşını doldurduysan ve en az ilkokul mezunuysan Özel Motorlu Taşıt Sürücü kurslarına katılarak belge alabilirsin.
Ekskavatör operatörü belgesi kişinin iş makinesi kullanmaya yetkisi olduğunu gösteren bir belgedir. Bu belgeyi aldıktan sonra hem kamu kurumu hem de özel sektörde ekskavatör operatörü olarak çalışabilirsin.
Ekskavatör operatörlüğü azami dikkat gerektiren bir meslek olduğu için hem bu mesleği yapmana dair bir sağlık engelin olmamalı hem de mesleğe uygunluk belgesi almalısın. Peki ekskavatör operatörü belgesi nereden alınır, yaş sınırı var mı gibi sorular ekskavatör operatörü olmak isteyenlerin merak ettiği sorular arasında yer alır.
Ekskavatör operatörü olmak için gerekli olan operatörlük belgesini Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarından alabilirsin. Yine bazı kurumlar kendileri eğitim verip bu eğitim sonucunda sınav yaptıktan sonra alım yaptığı için iş başvurusu yaptığın kurstan da belgeni alabilirsin.
Ekskavatör operatörünün görev ve sorumlulukları nelerdir?
Ekskavatör operatörünün yerine getirmesi gereken birtakım görev ve sorumluluklar vardır. Bu görev ve sorumluluklar sadece çalışma koşullarıyla alakalı değildir. Ekskavatör operatörü olmak için de bazı özelliklere sahip olmak gerekir.
Ekskavatör operatörü olmak için gerekenler yaş şartı, ehliyet sınıfı, eğitim durumu ile sınırlı değildir. Bazı mesleki özelliklere de sahip olması gerekir. Bu mesleki özellikleri sıralayacak olursak;
- Dikkatli, sorumlu, titiz ve tedbirli olmak
- El, göz ve ayak koordinasyonunun olması
- Çevredeki uyarıcıları aynı anda algılayabilme becerisi
- Mekanik ve makinelerle ilgili olmak
- İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına hakimiyet
- Fiziksel olarak sağlam yapıda olabilmesi
- İletişim becerisinin yüksek olması
- Dikkat ve koordinasyon isteyen bir meslek olduğu için stres yönetimi yüksek olmalı
- Takım çalışmasına uyum sağlama
- Mesleki yenilikleri yakından takip etme
Yukarıdaki gibi özellikler hem işini iyi yapabilmesi hem de işinde başarı göstermesi açısından önemlidir.
Bunlar dışında hem kamu hem de özel sektörde iş imkanı bulabilen ekskavatör operatörlerinin yerine getirmesi gereken bazı görev ve sorumlulukları mevcuttur. Bu görev ve sorumlulukları listeleyecek olursak;
- Ekskavatörü çalışma alanına götürmek
- Verilen direktiflere uygun bir şekilde kepçenin konumlandırılmasını sağlamak
- Kanal açmak ve bu esnada çıkan malzemelerin kamyonlara yüklenmesi
- Kanalın içine şev açmak
- Engebeli alanların düzeltilmesini sağlamak
- İnşaat ya da yol yapım çalışması sırasında çıkan kum, çakıl gibi malzemelerin yığılıp kamyonlara yüklenmesi
- İşle ilgili evrak ve formların doldurulması işlemlerini yapmak
- Ekskavatörün günlük bakım ve onarımı
- Ekskavatörün temizliği
- Aracın çekiş, dönüş ve kaldıraç ayarlarının kontrolümün yapılması
Bu görev ve sorumluluklar çalışacağın iş yeri tarafından sana bir belge ile sunulacağı için işin hakkındaki ödevlerinin bilincinde olabilirsin. Bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan gerekli belgelerini tamamlayıp kamu ya da özel sektör için iş başvurusu yapabilirsin.
Maaşları nasıldır?
Ekskavatör operatörü olmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu da ekskavatör operatörü maaşı bilgisidir. Ekskavatör operatörü olmak istiyorsan hem kamu hem de özel sektörde iş bulabilirsin. Fakat kamu ve özel sektörde çalışırken alacağın maaş aynı olmaz. Kamuda çalışırken maaşın standart olur ve kıdemine göre artar. Ama özel sektörde çalışacaksan alacağın maaş çalışacağın firmaya göre değişkenlik gösterir.
Ekskavatör operatörü maaşlarının değişiminde kişinin tecrübesinin de önemi vardır. İşe yeni başlayacak birisi ile 10 yıllık bir operatörün maaşı aynı olmaz. Ekskavatör operatörünün çalışma saati, izin durumu ve vardiyası da maaşına etki eden faktörler arasında yer alır.
Çalışma şartları nelerdir?
Meslek seçimi yaparken dikkat etmen gereken hususlardan birisi de işinin çalışma şartlarıdır. Kamu ve özel sektörde iş bulabilen ekskavatör operatörü çalışma şartları çalışılan kuruma göre değişkendir. Ankara’da yaşayan ve ekskavatör operatörü olarak deneyime sahip adaylar için özel olarak tasarlanmış Ankara ekskavatör operatörü iş ilanları, şehirdeki inşaat projelerinin ihtiyaçlarına yanıt veren bir örnektir.
Kamuda çalışan ekskavatör operatörünün çalışma saatleri, izin durumu, vardiyası sabitken özel sektörde çalışan için bu durumlar esneklik gösterebilir. Sen de kariyerini bu alanda şekillendirmek istiyorsan isinolsun.com’daki ekskavatör operatörü iş ilanlarından çalışma şartları sana en uygun olana başvurabilirsin.