Ekmekçi nedir? Ne iş yapar? 

Ekmekçi nedir? Ne iş yapar? 

Ekmekçi mesleğini icra etmeye başlamadan önce ilgili alan hakkında bilgi sahibi olmak sana pek çok açıdan avantaj sağlayabilir. Bu sayede çalışma koşullarını değerlendirebilir, yeteneklerinin uygunluğunu ölçebilir, ekmekçi mesleğini icra eden kişilerin tam olarak ne yaptığına dair bilgi sahibi olabilirsin. Öyleyse İşin Olsun’un bu içeriği tam sana göre!

Ekmekçi nedir?

Ekmek, insanların temel besin kaynaklarının başında yer alan önemli bir yiyecek türüdür. Özellikle Türk mutfağında ekmeğin önemli bir yeri vardır. Hemen her yemeğin yanında tüketilen ekmek, ekmekçiler tarafından özenle üretilir. Ekmekçi nedir sorusunun cevabı fabrikalarda ya da üretim atölyelerinde unlu mamüller yapmakla görevli olan kişilere verilen bir unvanı ifade eder. Bu kişiler; çavdarlı, çekirdekli, baget, somun, pide başta olmak üzere pek çok ekmek çeşidini yapma konusunda profesyoneldir. Profesyonel olarak ekmek yapma görevini yerine getiren kişiler, ekmekçi ne demek sorusunun cevabını oluşturur. Bu kişiler, ekmek fabrikaları ve fırınlarında kolayca iş bulma fırsatına sahiptir. Ekmekçilik; usta, çırak ve kalfa olmak üzere üç farklı kıdem içerir. Her meslekte olduğu gibi bu alanda da bazı gereklilikler vardır. Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin el becerilerinin yüksek olması oldukça önemlidir. 

Ekmekçi görev ve sorumlulukları nelerdir?

Ekmekçi olarak çalışan kişiler, kişilerin günlük besin ihtiyaçlarının önemli bir kısmını karşılar. Ekmekçi ne iş yapar diye merak edenler için mesleğin temel görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Ekmek, simit, poğaça gibi ürünlerin hamurunun yoğrulma işlemini yapar,
  • Hamurun kıvamının üretilecek besin için uygun olup olmadığını denetler,
  • Hamuru istenilen boyutlarda bıçak, makine veya el yardımı ile keser,
  • Şekillendirilmiş hamurları tepsilere yerleştirir,
  • Hamurun mayalanma süresi boyunca kontrollerini sağlar,
  • Mayalanmış hamur ile elde edilen ekmek ve benzeri gıdaları pişirmek üzere fırına yerleştirir,
  • Fırın sıcaklığının pişirilen ürüne uygun olup olmadığını kontrol eder,
  • Fırında pişmekte olan ürünlerin pişirme süresini ayarlar,
  • Fırında bulunan ürünlerin pişip pişmediğini kontrol eder,
  • Pişen ürünleri fırından çıkarma görevini yerine getirir,
  • Pişirme işlemleri sonrasında fırının temizliğini ve bakımını yapar,
  • İş sağlığı ve güvenliği prosedürlerine uygun şekilde görevlerini yerine getirir,
  • Hijyen kurallarına uyarak kullanılan malzeme, araç ve gereçlerin temizliğini yapar,
  • Ekmek, poğaça, simit gibi yapılan her türlü unlu mamül için kullanılan gıdaların tarihini kontrol eder,
  • Olası iş kazalarının ve sağlık problemlerinin önüne geçmek için güvenlik önlemlerine uyar,
  • Önlük, kolluk, bone ve maske gibi koruyucu ekipmanlar kullanır,
  • Hijyen kurallarını her türlü ortamda dikkatli ve doğru bir şekilde uygular.

Ekmekçi olmak için gerekenler arasında öncelikli olarak bu sorumlulukları yerine getirmek bulunur. Görev ve sorumluluklar, işveren firmanın talepleri doğrultusunda çeşitli farklılıklar içerebilir. Bu mesleğin senin için uygun olduğunu düşünüyor, kariyerine ekmekçi olarak devam etmek istiyorsan isinolsun.com’dan yayınlanmış ekmekçi iş ilanlarına göz atabilirsin. Çalışma kriterlerine uygun olduğunu düşündüğün fırın ustası iş ilanlarına başvuru yapabilirsin. 

Ekmekçi nedir? Ne iş yapar? 

Ekmekçi çalışma ortamı ve koşulları nelerdir?

Ekmekçi çalışma koşulları işverene göre farklılık içerse de temel olarak benzerdir. Meslek tanımı ekmekçi olarak tanımlanan kişiler, sadece ekmek değil aynı zamanda poğaça, simit, açma, börek, pasta, çörek ve benzeri unlu mamullerin imalatını da gerçekleşitirir. Bu mesleği icra eden kişilerin başlıca çalışma ortamları ekmek fabrikaları ya da fırınlar olarak gösterilebilir. Ekmekçi çalışma alanları çeşitli fabrikalar ve fırınlar olmak üzere tüm il,ilçe ve kasabalarda bulunur. Bu üretim merkezlerinde günlük olarak taze ekmek ve unlu mamüller çıkarılması gerekir, Ekmekçiler, fırın başında hamur işi ile ilgilenir. Yoğun çalışma temposu ve hızlı el becerilerine sahip olmak bu alanda önemli bir unsurdur. Bazı ekmekçiler özel üretim gıda imalathanelerinde de görev alma imkanına sahiptir. Bu mesleği icra eden kişiler gün boyu üretim yapar. Üretim kapasitesi çalışılan fırın veya fabrikanın hitap ettiği potansiyel müşteri kitlesine göre belirlenir. Bu mesleğin senin için uygun olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com’da yayınlanan ilanlara göz atabilirsin. Bu sayede ilgili mesleğin çalışma koşulları, mesai saatleri gibi önemli bilgileri detaylı bir şekilde öğrenebilirsin.

Ekmekçi çalışma saatleri nasıldır?

Her mesleğin mesai saatleri değişen özelliklere sahiptir. Sektörel farklılıklardan dolayı her bir meslek, gece ve gündüz olmak üzere iki farklı mesai saati dahilinde görev ve sorumlulukları yerine getirir. Ekmekçiler için de aynı mesai sistemi geçerlidir. Gece ya da gündüz vardiyasında çalışan ekmekçiler, işveren firmanın belirlemiş olduğu mesai saatleri dahilinde mesleklerini icra edebilir. Gece vardiyasında yer alan ekmekçiler, sabah müşterilere taze gıda çıkarabilmek için belirli saatler aralığında çalışır. Buna ek olarak akşam ekmeği kavramı da mevcuttur. Bu kişiler, gündüz vardiyasında görev alır. Gece vardiyasında çalışan ekmekçiler, akşam işe başlayarak sabah ekmeklerin erken saatlerde müşterilere ulaşmasını mümkün kılar. Öğleden sonra çalışan kişiler, akşam ekmeğini market ve benzeri gıda satışı yapılan noktalara yetiştirir. Arz talep sistemi sebebiyle ekmekçi olarak çalışan kişilerin mesai saatleri iş yoğunluğuna göre farklılık içerebilir. Ekmekçi olmak için hangi belgelere sahip olmak gerekir veya çalışma saatleri tam olarak nedir diye merak ediyorsan detaylı bilgi edinmek için isinolsun.com’un ekmekçi şefi iş ilanları sayfasını ziyaret edebilirsin. Bu alanda işverenler tarafından yayınlanan ilanlara göz atarak mesai saatleri ve çalışma koşullarıyla ilgili detaylı bilgi edinmen mümkün olur.