Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi şehirdeki önemli istihdam kaynaklarından biridir. Diyarbakır tarihi 10 bin yıl önceye dayanan merkezi bir şehir olup dünya kültür tarihinde birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Ayrıca Diyarbakır farklı medeniyetlerin beslendiği merkezi konumuyla bir bilim ve ticaret şehri konumundadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır bir cazibe merkezi olan bir ticaret ve sanayi şehridir.
Diyarbakır şehrinin sanayi ve ticaret geçmişi genellikle tarım, hayvancılığa dayalı sanayiye bağlıdır. Şehirde sanayi, ağırlıklı olarak Diyarbakır’ın sahip olduğu hammadde kaynaklarına, tarımsal üretime ve insan kaynaklarına göre gelişmiştir. Diyarbakır’da sanayi sektörü yatırımlarının çoğu gıda, taş ve toprağa dayalı sanayi, tekstil, inşaat, mobilya, metal ve makine, plastik ürünleri taş ve mermer ocaklığı alanında yapılır.
Şehirde Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları Bakanlık kredisi ile yapılan 7 sanayi sitesinde devam eder. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki sanayi sitelerinde mobilya, metal ve otomotiv alanlarında küçük üreticiler, servis hizmeti sağlayan işletmeler ve çeşitli fabrikalar yer alır. Diyarbakır Türkiye’de 12. büyük şehir olduğu için bölgedeki Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi çok yoğun olarak sanayi faaliyetlerinin yürütüldüğü bir yerdir. Şehirdeki farklı seçenekler için Diyarbakır iş ilanları listesini de kontrol edebilirsin.
Diyarbakır organize sanayi bölgesi hakkında
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 1990 yılında kesin arazi seçim çalışmalarını başlattı. 1991 ile 1995 yılları arasında arsa kamulaştırma çalışmaları yapılan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 2001 yılında tüzel kişilik kazandı. Toplam 4 etaptan oluşan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 915 hektar alanda yer alır. Gelecekte 5. etap ile beraber 1161 hektara ulaşacak olan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde 373 fabrika yer alır.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi alanında toplam parsel 311 adet olup doluluk oranı yüzde 83’tür. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi firmalarının sektörel dağılımında ilk sıralarda gıda ve metal sanayi yer alır. Ayrıca Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyet yürüten diğer firmalar plastik, mobilya, tekstil ve inşaat alanlarında çalışmalarını yürütür. 2023 senesi itibariyle Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde 17.000 kişi istihdam edilir. Şehirde yalnızca sanayi alanında değil ayrıca iş imkânları sunmasıyla da sosyal alanda da Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi avantajlar sunar. Bu seçeneklere Diyarbakır personel elemanı iş ilanları listesinden ulaşabilirsin.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgesinde hangi sanayiler var?
İmalat ve üretim alanında gıda ürünleri üretimi Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde en büyük payı alır. Bölgede tarımsal ürün işlenmesi ve paketlenmesine yönelik yatırımlara ek olarak süt ve süt ürünleri üretimi, beyaz et kesimi ve işlenmesi, yemeklik yağ üretimi, un ve kepek üretimi, kakao, çikolata içeren şekerleme üretiminin önemli bir yeri vardır. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde şehre özgü bulgur, mercimek ve pirinç üretimi ve paketlemede önemli yatırımlar yer alır. Ayrıca Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içinde kaynak suyu dolumu ve şişelenmesi gibi yatırım alanları da bulunur.
Gıda üretimine ek olarak Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içinde inşaat malzemeleri alanında da çok büyük yatırım ortamı vardır. Gelişmekte olan bölgenin Ortadoğu’da inşaat malzemesi alanında önemli bir pazar payı bulunur. İnşaat malzemeleri sektöründe Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki şirketler yapı kimyasalları, parke, alçı, su bazlı inşaat ürünleri, PVC ve boya gibi ürünlerin üretimini yapar. Ayrıca Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyet yürüten firmalar metal ürünleri üretimi ve tekstil alanında da faaliyet yürütür. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde tekstil sektöründeki yatırımlarda dikkat çeker. Ayrıca mobilya sektöründe konut ve yapı inşaatları için mutfak, kapı imalatı vb. ahşap ürünlerin imalatı da ihracat potansiyelinin gelişmesiyle arttı.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgeleri
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içinde biri tarıma dayalı 4 adet sanayi bölgesi yer alır. Bunlardan biri merkez olup diğerleri tarıma dayalı sanayi bölgesi, tekstil ihtisas organize sanayi bölgesi, Karacadağ sanayi bölgesidir. Diyarbakır’da ayrıca 4 ‘ü merkezde 3’ü de ilçelerde yer alan sanayi siteleri yer alır. Merkezde oto tamircileri sanayi sitesi gibi farklı bölgelerde sanayi siteleri bulunur. Ayrıca Bismil’de, Ergani’de ve Silvan’da da sanayi siteleri yer alır.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgesinde hangi bölümler var?
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki arazinin yüzde 64’ünde fabrikalar faaliyet yürütür. Organize sanayi bölgesinde ağırlıklı olarak bölümler arasında gıda ürünleri imalatı, mobilya imalatı, madencilik faaliyetleri, metal ürünleri imalatı, tekstil imalatı, inşaat malzemeleri üretimi, yapı kimyasalları imalatı ve plastik imalatı yer alır.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgesinde kaç tane fabrika var?
Yeni yatırımcıların sıra beklediği Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde 373 fabrika faaliyet yürütür. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Güneydoğu Anadolu’da en çok tercih edilen ve sanayicilerin yatırım merkezi haline gelmiş bir yerdir. Fabrikalarda şehir halkına farklı iş imkanları sunulur. Sanayi bölgesinde farklı alanlarda işçilik imkânları sunulurken ayrıca bankacılık ya da eczacılık gibi alanlarda da iş olanakları vardır. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde temizlik işçiliğinden boyacılığa, ortacılıktan ustalığa ve çay servis elemanlığına kadar çeşitli alanlarda iş bulabilmek mümkündür.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgesi başkanı kimdir?
Mustafa Fidan 17 Eylül 2020 tarihinde Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde başkanlık görevine başlamıştır. 4 yıldır Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde Mustafa Fidan başkanlık görevini yürütür. Şu anda Mustafa Fidan kardeşleriyle beraber hayvancılık ve sanayi başta olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet yürütür.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgesi iş imkanları neler?
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi altyapısı tamamlanmıştır ve şehirde kökleşmiş bir konumdadır. Çok farklı iş kollarında Diyarbakır halkına iş imkânları sunan organize sanayi bölgesinde Diyarbakır garson iş ilanları ile fabrika işçiliğinden, ustalığa, temizlik görevlisinden boyacılığa ve çay servis elemanlığına kadar çeşitli iş imkanları sunulur. Ayrıca sanayi bölgesinde çalışanlara hizmet sunması için bankalar, eczaneler, restoranlar da yer alır.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgesi çalışma koşulları neler?
Genellikle işçilik ve ustalık gibi emek gerektiren iş imkânlarının olduğu Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içinde farklı iş imkânları sunulur. Fabrikalarda Diyarbakır eleman iş ilanları arasında temizlik işçiliğine kadar çeşitli alanlarda iş bulabilmek mümkündür. Fabrikalarda ve atölyelerde genellikle beden gücü gerektiren mesleklerden eleman aranır.
Diyarbakır Organize Sanayi bölgesi tarafından şehre sağlanan avantajlar nelerdir?
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi şehirde kar amacı gütmeyerek sanayiciye kaliteli, rekabet edilebilir, uygun fiyatlarla alt yapı ve enerji temini götüren bir sanayi alanı sunar. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi şehirde sanayinin ortak problemlerine çözümler üreten bir kuruluştur.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi sanayicilere daha uygun fiyatlı doğalgaz, elektrik ve su bedelleriyle faaliyetlerini yürütebilme imkânı sunar. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi sanayicilere yüzde 20’lere varan daha ucuz enerji masraflarıyla faaliyetlerini yürütebilme imkânı sağlar. Ayrıca Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi sanayicilere daha uygun koşullarda atık su arıtma imkânı sağlayarak çevre dostu bir çözüm sunar. Bu çevre dostu çözümleri Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi sanayicilere daha farklı fiyat imkanı sağlar. Ayrıca sanayiciler Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi tarafından daha çok teşvik ve destek alma imkânı elde eder. Bu Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi tarafından yatırımcılara avantajlar sağlar. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi ayrıca yatırımcılara arazi alımlarında KDV muafiyeti imkânı da yaratır.