Depo sevkiyat sorumlusu nedir? Ne iş yapar? görevleri nedir?

Depo sevkiyat sorumlusu nedir? Ne iş yapar? görevleri nedir?

Çalışma hayatın avantajlı olmak istiyorsan mesleğin hakkında bilgi sahibi olman gerekir. Meslek hakkında bilgili olmak, haklarını öğrenebilmek için de önemlidir. Meslek grupları arasında yer alan depo sevkiyat sorumlusu ne iş yapar diye merak ediyorsan İşin Olsun’dan faydalanarak bilgi sahibi olabilirsin!

Depo sevkiyat sorumlusunun ne iş yaptığı bu alanda kariyerine yön vermek isteyen bireyler tarafından merak edilir. Üretim faaliyeti gösteren işletmelerin depolarındaki tüm sevkiyat ve mal sayımı işlerinden sorumlu olan personele depo sevkiyat sorumlusu denir. Bu mesleği icra etmek istiyorsan görev ve sorumlulukların hakkında bilgi edinebilir, kariyerin için ilk adımı atabilirsin. Depo sevkiyat sorumlusu olmak için gerekenler hakkında bilgi sahibi olarak mesleğini en iyi şekilde icra edebilirsin. 

Depo sevkiyat sorumlusu nedir?

İş ilanlarında sıklıkla karşılaşılan sevkiyat sorumlusunun ne iş yaptığı ve görev tanımı oldukça merak edilir. Üretimle alakalı faaliyet gösteren firmaların kullandığı depolar vardır. Depo sevkiyat sorumlusu ne iş yapar sorusunun cevabı da bu depoların işleyişiyle alakalıdır.

Sevkiyat sorumlusu, büyük ya da küçük fark etmeksizin üretim yapan firmaların kullandığı depolarda müşteriye gönderilecek malların zamanında tesliminin sağlanması gibi işlerden sorumlu olur.

Depo sevkiyat sorumlusu olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Bu pozisyonda çalışmak için firmalar, adayların en az ön lisans mezunu olmasını bekler. Üniversitelerin Lojistik bölümünden mezunsan bu alanda yayınlanan ilanlara başvurabilirsin. Depo sevkiyatından sorumlu kişiler için aranan eğitim kriteri, başvuracağın firmaya göre de değişebilir. Eğer büyük ölçekli ve dış ticaret yapan bir firmada iş başvurusu yapacaksan Endüstri ya da Malzeme Bilimi Mühendisliği gibi lisans bölümlerinden mezun olman gerekir. Bunun yanı sıra bu işi yapabilmek için bazı özelliklere de sahip olman gerekir. Bu özellikler genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • MS Office programlarını iyi derecede kullanmak,
  • En az ön lisans mezunu olmak,
  • Düzenli ve sistemli olarak çalışabilme becerisi,
  • Zaman yönetimi yapabilmek,
  • Problem çözme yeteneğine sahip olmak,
  •  Analitik düşünebilmek ve hızlı karar alabilmek,
  • Yüksek iletişim becerisine sahip olmak,
  • Çalışacağın firmanın esnek çalışma saatlerine uyum sağlamak,
  • ERP sistemini daha önceden kullanmış olmak,
  • Günlük, haftalık, aylık olarak sevkiyat raporu tutabilmek,
  • Forklift belgesine sahip olmak.

Depo sevkiyat sorumlusu çalışma alanları da son derece geniş olduğu için kimya firmalarından zincir market depolarına kadar pek çok alanda iş bulabilirsin. Özellikle ihracat firmaları büyük çaplı üretimlerini depoladıkları için gerekli şartları yerine getirdiğin takdirde bu depolardan sorumlu olarak çalışabilirsin. 

Depo sevkiyat sorumlusu görev ve sorumlulukları nelerdir?

Mesleğini eksiksiz ve düzgün bir şekilde yapman hem işinde iyi olmana hem de tecrübe kazanmana yardımcı olur. İşini iyi yapabilmek için ise mesleğinin yükümlülüklerini bilmen gerekir. İş başvurusu yaparken öncelikle o mesleğin görev ve sorumluluklarının sana hitap edip etmediğini göz önünde bulundurman önemlidir.

Depo sevkiyat sorumlusu görev tanımı firmalar arasında değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra sevkiyat sorumlusunun görev ve sorumlulukları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirketin depolama alanının saklama için uygun koşullara sahip olup olmadığını kontrol etmek,
  • Depodaki malların düzenini sağlamak,
  • Stok kayıtlarını tutmak ve güncel kontrolünü yapmak,
  • Sayım ve envanter çalışmalarını yönetmek,
  • İş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak çalışmak,
  • Depodaki maliyetleri düzenlemek ve gerekli durumlarda azaltılması için düzenlemeler yapmak,
  • Firma ile depo arasındaki iletişimi sağlamak,
  • Depoya gelen malları teslim almak, kontrolünü ve sayımını yapmak,
  • Depodan çıkacak malların ürün çıkışını organize etmek,
  • Firmanın kullandığı ERP sistemi üzerinden stok kayıtlarını oluşturmak ve bu sisteme giriş çıkış hareketlerini raporlamak.

Bunların yanı sıra depoya gelen malzemelerin güvenliği de depo sevkiyat sorumlusunun görevleri arasında yer alır. Bu görev ve sorumluluklar senin için uygunsa isinolsun.com’da yayınlanan iş ilanlarını inceleyebilirsin. Bu alanda deneyim sahibiysen depo sevkiyat şefi iş ilanlarını da değerlendirebilirsin.

Depo sevkiyat sorumlusu maaşları nasıldır?

Kimya, gıda, tekstil gibi farklı sektörlerde iş imkanı bulabilen sevkiyat sorumlusu maaşları firmaya göre değişiklik gösterir. Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firmada sevkiyat sorumlusu olarak alacağın maaşla tekstil alanında faaliyet gösteren bir firmada alacağın maaş aynı olmayabilir.

Bunun yanı sıra tecrübe, eğitim durumun ve sahip olduğun nitelikler de alacağın maaşın değişiklik göstermesine etki eden faktörler arasında yer alır. Sevkiyat sorumlusu çalışma saatleri, vardiya durumu, izin günleri gibi durumlar da maaşını etkileyen faktörler arasında öne çıkar. Maaş detaylarıyla ilgili bilgi edinmek için İstanbul ya da Ankara depo sevkiyat sorumlusu iş ilanlarına göz atabilirsin.

Depo sevkiyat sorumlusu çalışma şartları nelerdir?

İş başvurusu yaparken çalışma koşullarına dikkat etmen, kendinin ve işverenin beklentileri açısından oldukça önemlidir. Sevkiyat sorumlusu çalışma koşulları hangi sektörde çalıştığına göre değişiklik gösterebilir.

Sevkiyat sorumlusunun görevlerinden biri de deponun ürünler için uygunluk koşullarını inceleme olduğu için çalıştığı sektör depoya ve sorumlunun çalışma alanına etki eder. Gıda sektöründe malların konulduğu depo ile tekstil ya da kimya sektöründe malların tutulduğu depo aynı özellikte olmaz.

Depo sevkiyat sorumlusunun çalışma şartları çalıştığı şirketin büyük ya da küçük çaplı olmasına göre de değişiklik gösterebilir. Sen de bu mesleğin çalışma koşullarının sana uygun olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com üzerinden yayınlanan depo sevkiyat sorumlusu iş ilanlarına bakabilirsin. Büyük ya da küçük çaplı pek çok firmanın yayınladığı iş ilanları arasından kriterlerine en uygun olana başvurunu gerçekleştirebilirsin.