Çorum iş ve yaşam rehberi

Çorum iş ve yaşam rehberi

Çorum, İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’ni birbirine bağlayan merkezi konumda bulunan bir şehrimizdir. Ülkemizin başkenti Ankara’ya ve komşu şehirde bulunan Samsun Limanı’na yakın olması, sanayi ve ticaretin gelişmesine katkı sağlar. İlde üretilen ürünlerin ihracı da Samsun Limanı kullanılarak gerçekleştirilir. Tarihi, kültürel özellikleri ile de önce çıkan Çorum, tarım ve hayvancılık alanında da gelişme gösteren illerimizin başında gelir. Daha fazla şehir rehberi İşin Olsun’da!

Çorum’un nüfusu nedir?

İlin nüfusu 2024 yılı itibarıyla yaklaşık olarak 530 bindir. Nüfusun yaklaşık %75’i il ya da ilçe merkezlerinde yaşar. Hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerin gelişmiş olması da kırsal nüfus yoğunluğunu artırır. Tarihi özelliklerinden dolayı yerli ve yabancı turistler özellikle yaz döneminde nüfusun artmasını sağlar. İlde bulunan Hitit Üniversitesi, öğrenci sayısı açısından ilin nüfusunu artırır. 

Çorum’da yaşam ve çalışma koşulları nasıldır?

Çorum, hem İç Anadolu hem de Karadeniz Bölgeleri’ni birleştirir. Geçiş noktasında olmasından dolayı ulaşım oldukça gelişmiştir. İstihdam edilen sektörlere göre çalışma koşullarında farklılıklar görülebilir. İl genelinde toplam 3 farklı organize sanayi bölgesi ve 7 adet küçük sanayi bölgesi bulunur. Organize sanayi bölgesinde yerli ve yabancı pek çok firma faaliyet yürütür. Genellikle haftanın 5 ya da 6 günü mesai yapılır. İl genelinde yaşam koşullarının maliyetlerinde son zamanlarda bir miktar artış görülse de çevre illerden daha ekonomik bir yaşam sürdürülebilir.

Çorum’da yaşayanlar nasıl geçiniyor?

Metal sanayi başta olmak üzere sanayi sektörü ve hizmet sektörü ilde gelişme gösterir. Hayvancılık ve tarım ürünleri üretimi oldukça gelişmiştir. İlde yaşayanların büyük çoğunluğu hizmet sektörü ile sanayi sektöründe istihdam edilir. Kırsal alanda yaşayanlar ise tarım ve hayvancılık ile uğraşır. Merkezi konumda olmasından dolayı ticaret de gelişmiştir. İlde sunulan çeşitli iş fırsatlarına ulaşmak için Çorum iş ilanları listesini kontrol edebilirsiniz.

Çorum’da sanayi

Çorum’da sanayi sektörü sürekli gelişme gösterir. İl genelinde bulunan organize sanayi bölgelerinde başta makine teçhizat üretimi olmak üzere plastik ürünleri, gıda ürünleri, tarım ve ziraat aletleri, mobilya ve ağaç ürünleri, kimyevi madde üretimi, seramik malzemeleri, mermercilik, otomotiv yan sanayi, giyim tekstil ürünleri üretimi gibi pek çok sektörde sanayi ürünleri üretilerek pazarlanır. Ayrıca Samsun Limanı’na yakın olmasından dolayı sanayi ürünlerinin ihracatı kolaylaşır. Çorum Organize Sanayi Bölgesi ve bölgenin iş ilanları için yazımızı İşin Olsun Blog’tan mutlaka okuyun.

Çorum’da mühendislik

Çorum son yıllarda mühendislik alanında gelişme gösteren illerden biri olmuştur. Tarımın gelişmesine bağlı olarak tarım ve zirai aletlerin üretimi oldukça gelişmiştir. Bu durum makine metal işlerinin gelişmesini sağlamıştır. Ayrıca organize sanayi bölgesinde elektronik, otomotiv, makine mühendisliği alanlarında pek çok firma faaliyet yürütür. Çorum eleman iş ilanlarına göz atmak için linki tıklayabilirsiniz.

Çorum’da tarım

İlin büyük bir kısmında tarım oldukça gelişmiştir. Tahıl ürünlerinden buğday, arpa ve pirinç tarım sanayisinin önemli ürünlerini oluşturur. Ayrıca nohut, şeker pancarı, yağ üretiminde kullanılan ayçiçeği, çeltik, soğan, elma, ceviz, kiraz gibi tarım ürünleri yoğunlukla üretilir.

Çorum’da hayvancılık

Hayvancılık açısından önemli bir potansiyele sahip illerden biri de Çorum’dur. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık başta olmak üzere kanatlı hayvan türleri ile arıcılık gelişmiş hayvancılık sektörlerini oluşturur. Kanatlı hayvancılığın gelişmesine bağlı olarak yumurta üretimi il genelinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de üretilen yumurtaların yaklaşık %7’si il genelinde üretilerek ihracatı yapılır.

Çorum’da turizm

Çorum, turizm alanında özellikle tarihsel geçmişiyle öne çıkan bir şehirdir. Günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar kültürel varlığına rastlanan eserler bulunmuştur. Özellikle Anadolu’da kurulan ilk devlet olan Hititlerin başkenti Hattuşaş il sınırların içerisindedir. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan eserlerden biri Hattuşaş antik kentidir. Çorum garson iş ilanlarına göz atmak için sık sık isinolsun.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çorum’un nesi meşhur?

Çorum’un meşhur ürünleri arasında akla ilk gelebilecek yiyeceklerin başında leblebi gelir. Yaklaşık 40 farklı çeşidi bulunan Çorum leblebisi odun ateşinde pişirilir. Diğer meşhur ürünleri arasında; bakır süs eşyalar, Kargı bezleri, pirinç, el işi bastonları, ahşap oyma ürünleri gibi çeşitli ürünler bulunur.

Çorum’da görülmesi gereken yerler

İl genelinde tarihi anlamda pek çok görülmesi gereken yer vardır. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Hattuşaş Antik kenti özellikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Ayrıca Alacahöyük, İskilip Kaya Mezarları, Çorum Kalesi, İncesu Kanyonu gibi doğal güzellikler görülmesi gereken yerlerden bazılarıdır.

Çorum’da gezilebilecek müzeler

Çorum Müzesi: Çeşitli arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin sergilendiği bir müzedir.

Alacahöyük Müzesi: Alacahöyük kazılarında açığa çıkarılan çeşitli dönemlere ait eserlerin sergilendiği bir müzedir. Eski Çağlar, Hitit ile Frig dönemlerine ait olan eserler sergilenir.

Boğazköy Müzesi: Hitit dönemine ait çivi yazılı tabletler, mühür, baskılı pişmiş toprak bullalar, silindir damga mühürler, bronz baltalar, iğneler, taşçılık aletleri, kalıplar ile fildişinden dans eden tanrıça, üçlü tanrı grubu, pandantifler ve kabartmalı seramik parçaları sergilenir. 

Çorum’da ne yenir?

Et suyu, kuyruk yağı ve pirinç ile yapılan İskilip dolması 15 saatte hazırlanan bir yiyecektir. Ayrıca narlı kuzu budu, Çorum mantısı, yöresel bir lezzet olan madımak, kömbe, kuru mantı tüketilebilecek yiyeceklerden bazılarıdır. Soğuk havalarda ise içinizi ısıtabilecek çatal aşı çorbası ile mercimekli hamur aşı çorbası tüketebilirsiniz. Kara çuval helvası, sıkma baklava da tatlı olarak tüketilebilir.

Çorum’un tarihi eserleri

Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı: Hattuşaş Antik Kenti’nde; kayalara kabartma tekniğiyle oyulmuş tanrılar, tanrıçalar ve hayvan figürleri bulunur.

Çorum Kalesi: Şehrin en önemli tarihi simgelerinden biridir. Çorum Kalesi’nin MS 1577 yılında yapıldığı tahmin edilir. Şehir merkezin yer alması nedeniyle kolayca ulaşılabilecek bir konumdadır.

İskilip Kaya Mezarı: Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülen kaya mezarları ilde en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. İskilip Kaya Mezarları’nda bulunan iki kanatlı aslan figürü, ziyaretçilerin ilgisini çeker.

Çorum’un coğrafi güzellikleri

İncesu Kanyonu: Doğayı sevenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri İncesu Kanyonu’dur. Sarp kayalıklardan oluşan tarihi duvar kalıntılarına da sahip Kibele kabartmaları ile e öne çıkan bir doğal güzelliktir.

Karayanık ve Kızılcaoluk Şelalesi: Çok sayıda küçük şelalenin birleşiminde oluşan şelaleler özellikle sonbahar aylarında özgün doğal manzara ile dikkatleri çeker.

Öğrenciler için Çorum’da iş fırsatları neler?

Öğrenciler Çorum ilinde pek çok sektörde iş fırsatı elde edebilirler. Tarım, hayvancılık, sanayi ya da perakende sektöründe part time iş imkanları vardır. Çorum Kasiyer ilanları için isinolsun.com’u ziyaret edebilirsiniz. Öğrenciler kendi uzmanlık alanlarında çalışarak deneyim de elde edebilirler. 

Çorum ili merkezli şirketler hangileri?

Organize sanayi bölgelerinde çok sayıda şirket, farklı sektörlerde faaliyetini yürütür. Bazı firmalar kapasite ve ciro olarak Türkiye’nin önde gelen firmalarını oluşturur. Çorum merkezli bazı firmalar şu şekilde sıralanabilir:

Ahlatçı Metal Rafineri Kuyumculuk Müc. Mak. Yaz. Sağ. Hiz. San. ve Tic. A.Ş.: Kuyumculuk ve mücevherat sektöründe ISO 500 listesinde yer alan bir firmadır.

Alapala Mak.ve Gıda San. A.Ş.: Makine ve gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firmadır.

Beğenal Ziraat Aletleri San.Tic. A.Ş.: Tarım ve zirai aletlerin üretiminde öne çıkan firmalardan biridir.

Çorum’da yaşam maliyeti nedir?

Yaşam maliyeti çevre illere göre daha azdır. İl genelinde tarım ve hayvancılığın gelişmiş olması gıda ürünlerine daha ekonomik erişmeye imkan sağlar. İnşaat sektörünün gelişmiş olması da kiraların daha makul olmasına katkı sunabilir.