Bir mesleğe adım atmadan önce mesleğe dair bilgiler edinmek yetkinlik açısından avantaj oluşturur. CNC tezgah operatörü maaşları nasıldır, ne iş yapar, çalışma alanları ve koşulları nasıldır gibi merak edebileceğin pek çok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun Blog’ta!
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte beraberinde gelişen iş kolları da oldukça fazladır. Günlük hayatta pek çok cihaz ile gelişen teknolojiden yararlanan insanlar, aynı yararı iş sahalarında da görür. Günümüzde insan gücünün yeterli olmadığı alanlarda minimum insan gücü ile maksimum verim alma hedeflenir. Bunun için iş makineleri yaygın bir şekilde tercih edilir. CNC tezgah operatörleri de bu makineler ile doğrudan ilgilenen kişilerdir. İlgili meslek dalı ile ilgileniyor ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsan İşin Olsun’un hazırlamış olduğu bu içerik tam da sana göre!
CNC tezgah operatörü nedir?
CNC tezgah operatörünün görev tanımı gereği bu makineler arasında yer edinen makineleri profesyonel bir şekilde kullanabilmekte olan kişidir. Özellikle seri üretim yapan firmalarda kullanımı bulunan bu makineler, daha az insan gücü ile maksimum üretim yapmaya olanak tanır. Açılımı Computer Numerical Control (Bilgisayarlı nümerik kontrol) olan bu makineler, bilgisayarlı kontrol sağlayan çalışma mekanizmasına sahiptir. Bu sebeple ilgili pozisyonda çalışan kişiler oldukça önemli bir konumda çalışmalarını yürütür. CNC tezgah operatörü olmak için gerekenler ve daha fazlası için içeriğin devamında yer alan bilgilere göz atabilirsin. CNC tezgah operatörü iş ilanlarını isinolsun.com’dan inceleyebilirsin.
CNC tezgah operatörü görev ve sorumlulukları nelerdir?
CNC tezgah operatörü ne iş yapar sorusuna CNC makinelerini kullanarak işlenen malzemelerin delme, frezleme, talaş kaldırma, bükme ve taşlama işlemleri yerine getiren kişi cevabı verilebilir. İlgili pozisyonda çalışan profesyoneller, plakaların şekillenmesine yön veren CNC makinelerini kullanır ve işleyişin sağlıklı ve kontrollü yürümesine yardımcı olur. CNC tezgah operatörlerinin yerine getireceği başlıca görev ve sorumluluklar şu şekilde sıralanabilir;
- Kullanılan tezgahlar hakkında tam ve net bilgilere sahip olmak,
- Olası olumsuz durumlarda tezgaha müdahale etmek,
- CNC tezgahını hazırlamak ve çalıştırmak,
- İşlenecek olan malzeme bilgilerini CNC makinesine girerek komut vermek,
- Mekanik çizimleri inceleyerek doğru ölçülerde hatasız ürün üretimi yapılmasını sağlamak,
- Veri talimatlarını, programlama dilinde bilgisayara girmek, komutları bu program diline çevirebilmek,
- CNC makinelerinin bakımı ve kontrollerini zamanında yapmak,
- CNC makinesini çalıştırmadan önce tüm kontrolleri yaparak varsa eksikleri tamamlamak,
- Sorumluluğunda bulunan makineyi yağlama görevini yerine getirmek,
- Üretim bittikten sonra çıkan ürünlerin uygunluğunu kontrol etmek,
- Kullanılan CNC makinesinin kırılan, bozulan veya arızalanan parçaları olması halinde bu parçayı değiştirmek ya da onarmak için ilgili yönetime rapor oluşturmak,
- Madde işlemeye başlamak için gereken stoğun mevcut olduğundan emin olmak,
- İş sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğine uygun şekilde faaliyet gerçekleştirmek,
İlgili pozisyonda çalışan kişilerin görev ve sorumlulukları işveren firma ve çalışılan sektöre göre atabilir.
CNC tezgah operatörü çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?
CNC tezgah operatörü çalışma alanları otomotiv, kalıp ve imalat sektöründe geniş bir iş sahasına sahiptir. Özellikle mobilya ve otomotiv sektöründe bu mesleğin yaygın olarak yapıldığı görülür. CNC tezgah operatörleri, bilgisayarlı kontrol mekanizmasına sahip makineleri kontrol eden, üretilecek ürüne uygun şekilde üretim gerçekleştiren ve makineyi bu doğrultuda yönlendiren bireylere denir. Her meslekte olduğu gibi ilgili meslek alanında da mesleği icra etmek için gerekli olan bir takım şart ve koşullar bulunur. CNC tezgah operatörü olma şartları listesinde ilk sırada eğitim bulunur. Meslek liselerinin Makine, teknoloji ve benzeri bölümlerinden mezun olmuş kişiler ilgili pozisyonda çalışma imkanına sahip olabilir. Eğitimlerini tamamlayıp mezuniyet elde ettikten sonra CNC tezgah operatörü kursuna katılan ve başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler, bu pozisyonda yer alan çalışma alanlarını araştırabilir. Sende bu alanda yetkinlik kazanmak ve kariyerine devam etmek istiyorsan isinolsun.com’da yayınlanmış CNC torna operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin. Sana uygun olan iş ilanını bulduğunu düşündüğünde başvuru yapabilirsin.
CNC tezgah operatörü maaşları nasıldır?
CNC tezgah operatörleri pek çok sektörde iş bulabilir ve çalışma alanları bu sektörlere bağlı olarak şekillenir. Bu noktada ilgili pozisyonda görev almak isteyen kişilerin merak ettiği bir diğer önemli konu ise maaş oranları olabilir. Bu soruya verilebilecek cevaplar da sektör ve çalışma alanına göre değişebilir. Her meslekte olduğu gibi bu meslek dalında da iş yükü, mesai saatleri gibi etkenler sebebiyle maaş oranlarında artışlar görülebilir. Tüm bu detaylara dayanarak CNC tezgah operatörü maaşları hakkında net ve kesin bir rakam vermek doğru olmayabilir. Her firma ve her sektörün kendi çalışma prensipleri ve çalışma koşulları dahilinde farklı maaş oranları bulunur. Buna ek olarak CNC tezgah operatörleri maaş oranları, alınan eğitime, kişinin meslekte edinmiş olduğu tecrübesine ve uzmanlık alanına göre değişebilir. CNC tezgah operatörü maaş oranları hakkında en net ve kesin bilgiyi çalışacağın firmadan edinebilirsin. İş görüşmesi esnasında yerine getireceğin görevelr hakkında bilgi aldıktan sonra maaş ortalaması hakkında da görüşebilirsin. Yapacağın iş ve maaş oranlarının senin için uygun olması sonucu işe başlayabilirsin. isinolsun.com’da yer alan CNC operatörü iş ilanlarını ve bu ilanların detaylarına göz atarak firmaların talep ve kriterlerini inceleyebilirsin.