CNC programcısı nasıl olunur? Ne iş yapar?

CNC programcısı nasıl olunur? Ne iş yapar?

Her mesleğin birbirinden farklı avantaj ve sorumlulukları vardır. Mesleğe başlamadan önce araştırma yaparak çeşitli bilgilere ulaşabilirsin. CNC programcısı ne iş yapar bilmek istiyor ve bu mesleği icra etmek istiyorsan, CNC Programcılarının iş ilanlarına hemen göz atmalısın!

CNC programcısı ne iş yapar? 

Bilgisayar teknolojilerinin yaygınlaşması, sanayi faaliyetlerinde programlamaya olan ihtiyacı artırıyor. CNC programcıları, CNC tezgahlarının ideal standartlarda kullanılması için teknik ayarlamalar gerçekleştirir. Programcının düzenlediği sistemler, CNC operatörü tarafından kullanılır. İşlem hatalarına müdahale etmek ve operatörleri yönlendirmek temel vazifelerdir. 

Bu noktada CNC nedir sorusunu yanıtlamak gerekiyor. CNC, Computer Numeric Control (Bilgisayar Nümerik Kontrol) ibaresinin kısaltmasıdır. Çeşitli malzemeleri işlemek için kullanılan bazı dijital makineler, CNC prensibiyle çalışır. Bilgisayar ortamında kodlanan bilgiler doğrultusunda birçok işlem yapılabilir. Ülkemizde ve dünya çapında CNC teknolojisi en çok tornacılık için kullanılır. Eski torna tezgahlarının yerini alan dijital CNC tezgahlarıyla üretim hızlanır. CNC programcıları, teknik bilgilerini kullanarak tezgahları işleme hazırlar. CNC programcısı iş ilanlarına isinolsun.com’dan ulaşmak mümkündür.

CNC programcısı görev tanımı nedir? 

CNC programcısı ne demek sorusuna vazife kapsamıyla yeterli cevap verilebilir. Temel görev, yazılım bilgileriyle bir faaliyet için en uygun makine ayarlamasını yapmaktır. Torna tezgahlarında veya çeşitli sanayi araçlarında CNC sistemi kullanılabilir. Kesme, ezme, ambalajlama, paketleme, kapaklama, taşlama, cilalama gibi işler yaygınlık gösterir. Farklı makinelerin programlanması için birçok detaya hakim olmak gerekebilir. CNC programcılarının görev tanımı, sektöre göre değişebilir. Ortak sayılabilen tanımlamalar şöyledir: 

  • Programlanacak CNC sisteminin yazılım ve donanım özelliklerini bilir.
  • Faaliyet çıktıları için belirlenmiş kalite standartlarını tanır. 
  • Özgünlük oluşturabilen küçük detayları programlamada dikkate alır. 
  • İşlenecek malzemenin yapısına uygun faaliyet süreçlerini bilgisayar ortamına aktarır. 
  • Makine kapasitesine uygun programlamaları bilir. 
  • Üretimde enerji tasarrufu ve maksimum verimlilik için çözüm arar. 
  • CNC operatörleriyle bütünlüğü korur. Gerektiğinde operatörlere talimat verir. 
  • Üretim hatasına sebep olabilecek programlama yanlışlarını tespit eder.  
  • CNC tezgahı bozulursa, temel seviyede tamirat yapar. 
  • Yazılım alanındaki gelişmeleri yakından izler. Faaliyete uygun yenilikleri iş sahasına taşımak için planlama yapar. 
  • Ast ve üst mevkiler arasındaki iş bütünlüğünü korur. 
  • Teknik aksamaları rapor eder; ekipman ve sistem modernizasyonlarında görev alır. 
  • Makinelerin kullanım şartlarını ve gereken önlemleri bilir. Gördüğü hataları düzeltir. 
  • Çalışma alanının temizliğini gözetir. 

CNC programcısı nedir sorusuna cevap olabilecek maddeler çoğaltılabilir. En önemli nokta, bilgisayar programcılığı ve fabrika işçiliğini tek vasıfta toplamaktır. 

CNC programcısı nasıl olunur? 

CNC programcısı olmak için gerekenler teknik bilgi ve yoğun iş temposuna uygunluk şeklinde özetlenebilir. Otomatik cihazların kullanıldığı birçok sektörde programcılar öne çıkar. Meslek kurslarından CNC programcılığı belgesi alınabilir. Kurs sertifikaları, mesleki yeterliligi ispat etmez. Tahsil donanımını tamamlama işlevi görür. CNC operatörü olmak için ne yapmalıyım diyorsan, ilgili meslek lisesi veya üniversite bölümlerinden mezun olman şarttır. Tahsil düzeyi, programlamacıyı üst mevkiye çıkarır. 

CNC, programlamanın yanında, iş makinelerinin sorumluluğunu alırlar. Teknik arıza halinde irtibat kurulacak ilk kişi CNC programcıları olacaktır. Mevki adaylarının ekip çalışmasına yatkınlığı bu sebeple önem kazanıyor. CNC tezgahları fabrika ve atölyelerde bulunduğundan, programlamacının vardiyalı çalışması gerekebilir. Üretim tesisinin özel şartlarına alışabilmek, başlıca yazılım dillerine hakim olmak ve bilgisayar sistemlerini yakından tanımak önemlidir. CNC programcısı nasıl olunur diyenlerin tamamlaması gereken bölümler şunlardır:

  • Meslek liselerinin torna ve tesviye bölümleri. 
  • 2 Yıllık makine bölümleri. 

4 Yıllık makine veya bilgisayar bölümlerinden mezun olanlar da Ankara CNC programcısı iş ilanlarına başvuru yapabilir. 

CNC programcısı mesleki yeterlilik belgesi nasıl ve nereden alınır? 

CNC programcılığı yapmak isteyenler, meslek lisesi veya ön lisans eğitimden sonra sertifika alabilir. Sertifikalı adaylar, işe olan heveslerini belgelemiş sayılabilir. Meslek yeterliliğini artırmak isteyenler, MEB ve Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı kurslardan sertifika alabilir. Yükseköğretim kurumlarının bünyesinde hizmet veren kurslar da bulunur. CNC programcısı sertifikası almak için şehrindeki halk eğitim merkezlerine müracaat edebilirsin. 

Kurs süreci, kurumlar arasında değişken olabiliyor. Adayların yüksek dikkat ve disiplinle süreci tamamlaması beklenir. Kurs müddeti birkaç hafta veya ay olabilir. Süreç çoğunlukla uygulamaya dönüktür. Parametreleri verilmiş çıktılar için uygun kodlamalar yapılır. Gerektiğinde önemli bilgiler not edilir. İş yoğunluğuna alışılması için sıkı görevlendirmeler yapılabilir. Kurs hocaları, meslek öncesindeki tecrübesizlikleri giderebilir. Özellikle teknik işler için sertifikanın diploma yerine geçmediğini unutmamak gerekir. CNC programcısı mesleki yeterlilik belgesi birçok firmanın gözettiği ek şartlar içinde bulunur.  

CNC operatörü maaşları ne kadar? 

CNC işçisi maaşları çoğunlukla değişiklik gösterir. Tezgah fonksiyonlarını öğrenmek ve iş verimliliğini yüksek tutmak ayırt edici olabilir. Makineli faaliyetlerde, yeniliğe açıklık esastır. İşini severek yapan, ekibini yönlendirebilen, etkili irtibat kurabilen kalifiye elemanlar makbul görülebiliyor. Üniversite tahsili yapmış adaylar, nispeten yüksek maaş talep etme imkanı yakalıyor. Meslek lisesi mezunları ise aradaki farkı iş tecrübesiyle kapatabilir. 

CNC programcısı maaşları görev alınan firmayla da ilişkilidir. Faaliyet hacmi yüksek yerler, kadro devamlılığı için cazip imkanlar oluşturabilir. Bilindik firmalarda görev almak isteyenler, mesleki açıdan kendilerini öne çıkaracak donanımlar kazanmalıdır. Yabancı dil ve yazılım kursları faydalı olabilir. Çeşitli CNC tezgahlarını deneyimlemiş olmak da maaşı olumlu yönde etkileyebilir. Eğer İstanbul’da yaşıyor ve CNC programcısı olarak çalışmak istiyorsan Konya CNC programcısı iş ilanlarına bakman iyi olabilir!