Çay servis ve temizlik elemanı nasıl olunur?

Çay servis ve temizlik elemanı nasıl olunur?

Hizmet sektöründe çalışmak istiyorsan gerekli becerilere sahip olman beklenir. Çay servis ve temizlik elemanı alım şartları ve eğitimi hakkında öğrenmek istediğin her şey İşin Olsun’da!

Çay servis ve temizlik elemanları; kafe, otel, tatil köyü gibi pek çok işletmede çay servisi ve temizliği sağlamaktan sorumlu olan kişilerdir. “Çay servis ve temizlik elemanı nasıl olunur?” sorusunun yanıtını merak edenlerin öncelikle pozisyon hakkında bilgi almaları önerilir. Bu mesleği yapmak için önceden deneyim sahibi olmanız gerekmez. Ancak deneyim sahibi olmanız size mesleği gerçekleştirirken pek çok noktada yardımcı olabilir. 

Çay servis ve temizlik elemanı ile ilgili bilgiler edinmek isteyenlerin aklında bulunması gereken bir nokta da bu mesleğin avantajlarıdır. Çay servis ve temizlik elemanları, konukların deneyimlerinde olumlu bir etki yaratır. Çay servis ve temizlik elemanı iş ilanları arasından niteliklerine uygun seçeneği bulup iş başvurusu yapabilirsin.

Çay servis ve temizlik elemanı olmak için gereken özellikler

Çay servis ve temizlik elemanı olmak için gerekenler çalışılan iş yerine göre farklılık gösterir. Bu sebeple başvuru gerçekleştirilmeden önce iş ilanları detaylı bir şekilde incelenmeli ve uygunluk durumuna göre başvuru yapılmalıdır. ‘’Çay servis ve temizlik elemanı olmak için ne yapmalı?’’ diye düşünüyorsan, işverenlerin senden beklentileri hakkında bilgi sahibi olmalısın. Kurumdan kuruma göre değişebilen çay servis ve temizlik elemanı alım şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Lise diploması veya eğitim sertifikası: Bazı kurumlar çay servis ve temizlik elemanı olma şartları arasında lise diplomasına sahip olunmasını ekler. Bu durum her kurum için geçerli olmasa da lise diplomanız varsa diğer adaylara oranla daha avantajlı olursunuz.  “Çay servis ve temizlik elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusunun cevabını merak eden adaylar da bulunur.  Bu sertifika, çay servis ve temizlik elemanı eğitimi aldıktan sonra elde edilebilir.
  • Deneyim: Yemek servisi veya temizlik üzerine faaliyet gerçekleştirilen bir alanda çalışarak deneyim kazanmak çay servis ve temizlik elemanı olmak için atılabilecek bir diğer adımdır. Çay servis ve temizlik elemanı olmanın şartları arasında deneyim de yer alabilir.
  • Güvenilirlik ve esneklik: Güvenilir olman ve bazı durumlarda esnek saat aralıklarında çalışmaya uygun olman beklenebilir. 
  • Profesyonellik: Çay servis ve temizlik elemanları konuklarla sürekli iletişim halindedir. Bu sebeple çay servis ve temizlik elemanı olmak için gereken özelliklere sahip olman önemlidir.
  • Reşit olmak: Çay servis ve temizlik elemanı olmak için yaş sınırı 18’dir. 18 yaşını doldurmuş olan bireyler bu hizmeti veren işletmelerde çalışabilir. 

Çay servis ve temizlik elemanı çalışma koşulları nasıldır?

Çay servis ve temizlik elemanı olmak isteyenlerin sıklıkla araştırdığı bir diğer soru da “Çay servis ve temizlik elemanı nasıl bir meslek?” sorusu. “Nasıl çay servis ve temizlik elemanı olunur?” diye merak ediyorsan detaylı bir araştırma gerçekleştirmelisin. Çalışma koşulları, işverene ve lokasyona göre değişiklik gösterir. Çay ve kahve tepsilerini taşımak, masaları toplamak ve temizlemek, malzemeleri yeniden doldurmak gibi görevleri içerir. Çay servis ve temizlik elemanlarına verilen görevler, çalışılan iş yerinin bir kısmını veya tamamını kapsayabilir. Görev kapsamında olan iş yerinin büyüklüğü ve yoğunluğuna göre çalışma koşulları değişkenlik gösterir.  Sen de bu alanda çalışmak ve meslek sahibi olmak istiyorsan, çay servis ve temizlik elemanı alımı yapan firmalara İşin Olsun’dan ulaşabilirsin. Çay servis ve temizlik elemanı olmak isteyenlere tavsiyeleri ve iş ilanlarını inceleyebilir, senin için uygun olan seçeneklere başvuru yapabilirsin. 

Kaynak: 1 2