Cankurtaran nedir? Görevleri nelerdir?

Cankurtaran nedir? Görevleri nelerdir?

İşin hakkında bilgi sahibi olmak sana meslek hayatın boyunca pek çok konuda avantaj sağlar. Bu sayede hem kişisel haklarınla ilgili hem de çalışma koşulların hakkında fikir edinebilirsin. Cankurtaran nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir merak ediyorsan İşin Olsun’un bu içeriği tam göre!  

Özellikle yaz sezonu otel ya da çeşitli işletmelerin, plaj ve havuzlarda cankurtaran bulundurması gerekir. Bu sebeple işletmeler, nitelikli eleman alımı yapar. Sen de uzmanlık belgesi alarak otel ya da işletmelerin plaj ve havuzlarında cankurtaranlık yapabilirsin.

Cankurtaran nedir?

Peki yüzülen her alanda güvenlik açısından bulunması gereken cankurtaran nedir? Deniz ve havuzlarda olası boğulma gibi durumlara karşı müdahale etmenin yanında güvenliği de sağlayan kişilere cankurtaran denir. Cankurtaranların boğulma durumlarına müdahale etme, kişiye suni teneffüs ve kalp masajı yapma gibi yetkileri olduğu için ilk yardım alanında eğitimli olması gerekir. O yüzden bu işi yapmak istiyorsan belli şartları yerine getirmen beklenir.

Cankurtaran olmak istiyorsan üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olman gerekir. Fakat bu konuda eğitim veren bir kursa katılıp belge alarak da cankurtaranlık mesleğini yapabilirsin. Cankurtaran belgesi, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu yetki belgesi olan kurumların sunduğu eğitimi aldıktan sonra verilir. 4 ila 6 gün arası sürecek bir eğitim aldıktan sonra sınava girmen gerekir. Girdiğin bu sınavda başarılı olduğun takdirde belgeyi almaya hak kazanırsın. Cankurtaranlık belgesi almak için de yerine getirmen gereken bazı şartlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  •      En az ilkokul mezunu olmak,
  •      Profesyonel düzeyde yüzme bilmek,
  •      18 yaşını doldurmuş olmak,
  •      Cankurtaranlık yapmak için herhangi bir sağlık engelinin bulunmadığına dair sağlık raporu almak.

Cankurtaran nasıl olunur diye merak eden kişilerin öncelikle bu gereklilikleri karşılaması beklenir. Bu şartları yerine getirdikten ve sınavı geçtikten sonra bronz, gümüş ya da altın olmak farklı unvanlara sahip bir cankurtaran belgesi alabilir ve mesleğe başlayabilirsin. 

Cankurtaranın görev ve sorumlulukları nelerdir?

Bir nevi güvenlik elemanı olarak çalışan cankurtaranların sorumlulukları genel olarak belirlidir. Özel işletme ya da belediyelere ait plaj, havuz gibi alanlarda görev alan bu kişilerin, olası risklere karşı her daim tetikte olması gerekir. Cankurtaran görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kişi, yüzme aktivitesinin yapıldığı göl, havuz ya da deniz gibi alanlarda kişilerin boğulma gibi durumlarına karşı acil müdahale etmekten sorumludur. 
  • Boğulan kişiye ilk müdahaleyi yapması gerektiği için suni teneffüs, kalp masajı gibi ilk yardım konularında detaylı bilgisinin olması gerekir.
  • Cankurtaranlıkta alınan eğitim seviyesine göre unvanlar bulunur. Kişinin unvanına uygun alanda çalışması gerekir. Federasyonun 3 yıldız dalıcı belgesine sahipsen açık deniz, göl gibi alanların yanı sıra yüzmeyle alakalı spor müsabakalarında da görev alabilirsin.  

Cankurtaran olma şartları ilgili alanda sahip olunan eğitimin yanı sıra belirtilen görev ve sorumlulukları tam olarak yerine getirmeyi içerir. Görev ve sorumluluklarını yerine getirebileceğini düşünüyorsan ve bu mesleğin sana uygun olduğundan eminsen isinolsun.com sitesinde yayınlanan cankurtaran iş ilanlarına göz atabilirsin.

Cankurtaran maaşları nasıldır?

Cankurtaran maaşı, işletmeye göre değişiklik gösterir. Genel olarak cankurtaran maaşları standart değildir. Cankurtaran ne kadar maaş alır sorusunun cevabı çalışacağın işletme dışında deneyim durumuna göre de belirlenir. Yine cankurtaranın aldığı eğitim seviyesi de niteliğini arttırdığı için maaşının değişimine etki eden faktörler arasında yer alır.

Özel işletmelerde çalışan cankurtaranların maaşlarında da farklılık gözlemlenebilir. Yine bronz seviyede cankurtaranlık eğitimine sahip olan birisiyle altın ya da gümüş eğitim seviyesine sahip bir cankurtaranın da maaşları arasında çeşitlilik olabilir.

Cankurtaran olarak yere alacağın otelin büyüklüğü, çalışma saatlerin, kaç iş günü çalışacağın gibi durumlar da maaşının değişimine etki eden faktörler arasında yer alır. Bazı cankurtaranlar işletme, kamu kurum ve kuruluşlarına ek olarak yapılan yüzme müsabakaları ya da su topu maçlarında da görev alırlar. Bu kişilerin açık deniz, göl gibi havuza oranla daha zorlu sularda çalışmak için de yeterli seviyesi olduğu sebebiyle maaş olarak da farklı ücretler talep edebilirler. Eğer cankurtaran şefi iş ilanlarına başvuru yapacaksan maaş miktarın daha farklı olabilir.

Cankurtaran çalışma şartları nelerdir? 

Kendin için meslek seçimi yaparken dikkat etmen gerekenler arasında o işin çalışma şartlarının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak yer alır. Bu bilgiler ışığında bir değerlendirme yapıp o mesleğin sana uygun olup olmadığını net bir şekilde anlayabilirsin. Yapmak istediğin işin çalışma şartları hakkında bilgi sahibi olup iş başvurusu yaparsan o meslekte başarı kazanma ihtimalini de artırırsın. 

Cankurtaran eğitimine sahip olmak, deneyim seviyen ve çalışacağın işletmenin iş stratejisi de çalışma şartlarını belirler. Cankurtaran çalışma saatleri, personelin izin durumu gibi durumlar otel ya da işletmeye göre değişebilir. Bu doğrultuda çalışma şartları hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün olmaz.

Bununla birlikte cankurtaranların çalışma alanları genellikle havuz başında ya da deniz kenarında bulunur. Özel olarak yerleştirilen yükseltili bir koltukta oturur ve denizi ya da havuzu gözlemlemeyi içerir. Bazı cankurtaranlar özel arama kurtarma çalışmalarına da katılır. Bu çalışmalar, meslekle ilgili daha derin bilgi ve deneyim sahibi olmana yardımcı olur.

Bu mesleğin sana uygun olduğunu düşünüyorsan İzmit Kocaeli cankurtaran iş ilanlarına göz atabilirsin. Filtreleme özelliğini kullanarak yaşadığın yere yakın konumda yer alan işletmeleri listeleyebilir ve hızlıca başvuru yapabilirsin.