Bursa Organize Sanayi bölgesi rehberi

Bursa Organize Sanayi bölgesi rehberi

İlk organize sanayi bölgesi 1961 yılında Bursa’da kurulmuştur. 712 hektarlık alana kurulu Bursa organize sanayi bölgesinde 2021 verilerine göre 316 firma bulunur. Bursa genelindeki sanayi bölgeleri düşünüldüğünde bu sayı 2000’lere ulaşır. Ekonomik açıdan Türkiye’nin en gelişmiş kentleri arasında yer alan Bursa’daki iş fırsatlara İşin Olsun ile ulaşabilir, istediğin seçeneklere başvuru yaparak kariyerine yön verebilirsin.

Bursa günümüzde ekonomik gelişmişlik olarak Türkiye’nin 4. büyük şehridir. Bursa’nın otomotiv, tekstil, makine, mobilya ve gıda sektörlerinde önemli bir yeri vardır. İş alanı olarak oldukça gelişmiş bir şehirdir. Dolayısıyla Bursa’da yaşıyorsan ya da Bursa’da yaşamaya karar verdiysen Bursa organize sanayi bölgesinde yer alan 17 sanayi bölgesi içinden birinde hayallerindeki işe ulaşabilme şansın oldukça yüksektir. 

Bursa’da sanayi faaliyetleri

Bursa’nın geçmişte İpekyolu üzerinde yer alması şehrin stratejik olarak önemli bir yere sahip olmasının sebepleri arasındadır. Bunun yanı sıra coğrafi konumu itibariyle Anadolu yarımadasının batıya çıkışıdır. Ayrıca batıdan da Anadolu’ya girişin Bursa üzerinden olması Bursa organize sanayi bölgesinin gelişimi için kayda değer bir avantaj sağlar. Bursa organize sanayi bölgesi tekstil, gıda, mobilya ve otomotiv firmalarına ev sahipliği yapar. Şehir özellikle tekstil ve mobilya konusunda oldukça popülerdir. Bunun yanı sıra büyük otomobil firmalarında da şehirde olması ciddi bir istihdam yaratır. Bu firmalarda üretim faaliyetlerinin yanı sıra ambalajlama, depolama, lojistik, insan kaynakları gibi bölümlerin de olması Bursa organize sanayi bölgesinde yetkin olduğun alanda iş bulabilmene olanak sağlar. 

Bursa Organize Sanayide hangi sanayiler var?

Türkiye’nin başta gelen sanayi kentlerinden biri olan Bursa’da Türkiye’nin en önemli 32 firmasının bulunması şehir için oldukça önemlidir. Ayrıca Türkiye’nin 3 önemli otomobil fabrikası Bursa organize sanayi bölgesindedir. Otomobil yan sanayi, mensucat sanayi, makine ve madeni eşya, döküm, aksesuar sanayi, oto aksesuarı imalatı gibi etkin olan sanayi faaliyetlerinden bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Otomotiv sanayi: Bursa organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren otomotiv firmaları; otobüs, tramvay, otomobil, metro gibi araçların yedek parçalarını üretmenin yanı sıra yurtdışı ve yurt içi satışlarıyla ülke ekonomisine katkı sağlar. Bu firmalardan önde gelenleri farklı pozisyonlarda eleman alımı yapar. Bursa organize sanayi bölgesinde bulunan firmalar oldukça geniş istihdam alanı yaratır. Sektördeki seçeneklere Bursa otomotiv teknikeri iş ilanları listesinden ulaşabilirsin.
  • Mobilya sanayi: Bursa organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren İnegöl mobilya tüm Türkiye çapında kaliteli mobilyalarıyla bilinir. Hemen hemen Türkiye’nin her bölgesine mobilya temin eder. 
  • Tekstil sanayi: Tekstilin Bursa’nın en önemli gelir kaynağı olmasının yanı sıra Bursa tekstil sanayi alanında Türkiye’nin en önemli kentlerinden biridir. Birçok tekstil fabrikası Bursa Organize Sanayi bölgesinde bulunur. Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezinin Bursa’da bulunması kentin önemli bir avantajıdır. Bu sektör için Bursa tekstil teknikeri iş ilanları listesini kontrol edebilirsin.

Bursa Organize Sanayi bölgeleri

Bursa sınırları içerisinde Bursa organize sanayi bölgesi dahil 17 adet organize sanayi bölgesi bulunur. 17 sanayi bölgesinin 14’ü karma 3’ü ise ihtisasa OSB statüsünde yer alır. Halihazırda Bursa’da faaliyetleri devam eden sanayi bölgeleri aşağıdaki gibidir.

  • Bursa Organize Sanayi Bölgesi
  • Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi
  • Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi
  • Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi
  • Kestel Organize Sanayi Bölgesi
  • Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi
  • Bursa İhtisas Deri Organize Sanayi Bölgesi
  • Uludağ Organize Sanayi Bölgesi
  • TOSAB Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi
  • Yenice Organize Sanayi Bölgesi
  • Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi
  • Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi
  • Kayapa Organize Sanayi Bölgesi
  • İnegöl Organize Sanayi Bölgesi
  • Mustafa Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi
  • İnegöl Mobilya Ağaç İşleri Organize Sanayi Bölgesi
  • Mustafa Kemalpaşa-Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi

Bursa Organize Sanayi bölgesinde hangi bölümler var?

Bursa organize sanayi bölgesinde tekstil ve otomotiv başta olmak üzere aşağıdaki bölümler bulunur. 

  • Makine
  • Tekstil 
  • Metal sanayi
  • Otomotiv ve otomotiv yan sanayi
  • Gıda 
  • Ambalaj
  • Kimya
  • Plastik kauçuk
  • Lojistik
  • Elektrikli teçhizat imalatı
  • Mobilya ve Orman ürünleri
  • Gıda


Bursa organize sanayi bölgesinin geniş iş alanı yelpazesi iş arayanlar için avantajdır. Kentin göç almasını başlıca sebepleri arasında iş olanakları sayılabilir. Sen de Bursa’da yaşamaya karar verdiysen Bursa organize bölgesi iş ilanlarını şimdiden incelemeye başlayabilirsin.

Bursa Organize Sanayi bölgesinde kaç tane fabrika var?

Bursa organize sanayi bölgelerinde Bursa’nın diğer bölgeleri sayılmazsa toplamda 2000’den fazla firma bulunmaktadır. Şehrin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar da sayıldığında bu sayı 7000’lere varmaktadır. Bursa organize sanayi bölgesinin de içinde bulunduğu sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda ise 180 binin üzerinde işgücü çalışmaktadır. Sadece 15 OSB’de yaklaşık 1800 civarı firma aktif olarak çalışmaktadır. Bu firmaların %37’si tekstil sektöründe faaliyet gösterirken %13’ü otomotiv, %7’si de makine teçhizat alanında iş yapmaktadır. Bunlardan 316’sı Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunmaktadır. Geri kalanı ise diğer bölgelere dağılmıştır. Firmaların yıllık ihracat toplamı 12 milyar doların üzerine ulaşırken ihracatta otomotiv ana ve yan sanayi firmaları ilk sıralardadır. Bu fabrikalardaki fırsatlar için Bursa üretim elemanı iş ilanları listesini inceleyebilirsin.

Bursa Organize Sanayi bölgesi başkanı kim?

Bursa Organize Sanayi Bölgesi mevcut başkanı Hüseyin Durmaz’dır. Organizasyon şemasında yönetim kurulu başkan vekili Abdullah Burkay’dır. Yönetim kurulu altında üç yönetim kurulu üyesi bulunur. Yönetim kurulunun yanı sıra denetim kurulu, bölge müdürü, kurumsal hizmetler müdürü, hukuk işleri yöneticisi, sistem ve laboratuvar kalite yöneticisi, iş geliştirme kümelenme ve müşteri ilişkileri yöneticisi, park sosyal tesis yöneticisi ve tır park yöneticisi bulunur. 

Bursa Organize Sanayi bölgesi iş imkanları neler?

Bursa organize sanayi bölgesinin de içinde bulunduğu sanayi bölgelerinde yer alan firmalar üretimden hizmet sektörüne kadar birçok iş alanında çalışan istihdam ederler. Vasıflı vasıfsız üretim elemanı arayan firmaların sayısı oldukça fazladır. Yetkinliğine göre Bursa organize sanayi bölgesinde oldukça fazla iş alanı bulabilirsin. Üniversite mezunuysan Bursa organize sanayi bölgesinde yönetici olarak iş bulabilme olasılığın yüksektir. Bunun yanı sıra firmalar kalite kontrol, depolama, sevkiyat ve hizmet alanlarında da çalışana ihtiyaç duyarlar. Bursa organize sanayi bölgesinde makine üreten bir firmada üretim ve planlama sorumlusu ya da makine operatörü olabileceğin gibi bir ambalaj firmasında sevkiyat görevlisi olarak da iş bulabilirsin. Depo elemanı, kalite kontrol elemanı, düz işçi gibi farklı eğitim seviyelerinde eleman ihtiyaç duyulur. Tek yapman gereken ise eğitiminin, deneyiminin ve niteliklerinin Bursa Organize Sanayi bölgesinde bulunan işlerden birine uyup uymadığına karar vermektir. Farklı seçenekleri değerlendirmek için Bursa vasıfsız eleman iş ilanları listesini kontrol edebilirsin.

Bursa Organize Sanayi bölgesi çalışma koşulları neler?

Bursa organize sanayi bölgesinde çalışma koşulları firmaya ve sektöre göre değişir. Bursa organize sanayi bölgesinde bulunan firmalar genellikle üretim firmaları olduğundan vardiyalı çalışma sistemi vardır. Bursa organize sanayi bölgesinde ağır sanayinin de olması iş sağlığı ve güvenliği kurallarının uygulanmasını da şart koşar. Çalışanlar çalıştıkları iş kollarıyla ilgili zaman zaman eğitimler alırlar. Ayrıca firma bünyelerinde bulunan iş güvenliği uzmanlarının verdiği düzenli olarak iş güvenliği eğitimleriyle olası iş kazalarının da önüne geçilmesi hedeflenir. Sigorta, yemek gibi temel yan hakların da olması işleri cazip kılar. Mesai ve vardiyalı çalışma senin için uygunsa Bursa organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren üretim firmalarından birine başvurarak ilk adımı atabilirsin. Makine sanayi bir tercih olabileceği gibi tercihini mensucat sanayiden yana da kullanabilirsin. Ayrıca Bursa Organize Sanayi bölgesinde bulunan ambalaj ve lojistik de diğer seçenekler olabilir. Sen de aradığın işe başvurmadan önce hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istersen sorduğun tüm soruların cevaplarını İşin Olsun platformunda bulabilirsin.