Meslek olarak tur operatörlüğünü tercih etmeden önce mesleğe dair bilgi edinmek pek çok açıdan avantaj oluşturur. Tur operatörü ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir, nasıl olunur gibi birçok bilgi İşin Olsun’da seni bekliyor!
Turizm sektörünün en gözde meslek dallarından biri olan tur operatörlüğü, son dönemlerin en çok tercih edilen çalışma alanlarından biridir. Farklı çalışma alanlarında çeşitli görev ve sorumluluğu üstlenen tur operatörleri, oldukça geniş bir iş sahasında iş bulma imkanına sahiptir. Sende bu pozisyonda çalışmak istiyorsan tur operatörü iş ilanlarına göz atabilir ve iş veren dünyası ile ilgili yepyeni bilgiler edinebilirsin. Edindiğin bu bilgiler ışığında bu mesleğin senin için uygun olup olmadığını değerlendirebilirsin.
Tur Operatörü nedir?
Tur operatörleri, farklı sektörlerde birden fazla alanda iş bulma imkanına sahiptir. Tur operatörü nedir sorusuna kısaca yurt içi veya yurt dışı kültürel amaçlı yapılan gezilerin organizasyonunu yapan kişi cevabı verilebilir. İlgili pozisyonda çalışan profesyoneller, gerek günübirlik gerekse uzun vadeli seyahatler düzenler. Bireysel ya da ekip çalışmaları ile; konaklama, ulaştırma, yiyecek ve içecek temini gibi turizm hizmetlerini bir araya getirerek bir plan oluşturan ve bu planı doğrudan veyahut kurumlar aracılığı ile müşteriye satış ve pazarlama görevlerini yapan turizm operatörleri, popüler kültürde oldukça revaçta olan meslek gruplarından biridir.
Tur Operatörü görev ve sorumlulukları nelerdir?
Tur operatörü ne iş yapar sorusu, bu mesleğe ilgi duyan kişilerce sıklıkla merak edilir ve araştırılır. Özel sektörün yanı sıra kamu kurumlarında da çalışabilen tur operatörleri, çalıştıkları alana bağlı olarak pek çok görevi yerine getirir. İlgili pozisyonda görev alan kişilerin yerine getireceği başlıca görev ve sorumluluklar ise şu şekilde sıralanabilir;
- Çalıştığı firmanın genel çalışma prensiplerini göz önünde bulundurarak tur planlamak,
- Planlanan turun en iyi şekilde müşteriye ulaşmasını sağlamak, müşteri memnuniyetine öncelik vermek,
- Turizm ürünleri oluşturmak,
- Hazırlanan turizm ürünleri ile ilgili fiyat araştırması yaparak fiyat belirlemelerinde bulunmak,
- Ulaştırma, konaklama ve rehberler ile görüşmeler sağlayarak planlanan hizmetin en iyi şekilde sunulmasını sağlamak,
- Oteller, eğlence alanları, spor, yürüyüş gibi ihtiyaç duyulan programları araştırarak yer ayırtmak,
- Müşterilerin talepleri doğrultusunda rezervasyon kaydı oluşturmak,
- Müşteri bilgilerini kayıt altına almak,
- Müşteri memnuniyeti ve şikayetler gibi konuları araştırmak üzere anketler düzenlemek,
- İş güvenliği ve iş sağlığı yönergelerine uygun faaliyetler gerçekleştirmek,
- Kara, hava, deniz gibi ulaşım araçlarını kiralayarak müşterilerin getirilip görülürken kullanılacak araçları hazır bulundurmak,
- Düzenlenen gezilerin dikkat çekici ve ilgili görülen turistik veya tarihi alanlara düzenlendiğinden emin olmak,
Yukarıda verilen örneklere ek olarak işveren firma ve düzenlenen tur içerikleri dahilinde ilgili pozisyonda çalışan kişilerin görevleri artabilir. Tur operatörü olmak için gerekenler listesinde ilk sırada ise yabancı dil yer alır. İlgili pozisyonda çalışan kişiler yerli ve yabancı turistlere hizmet verdikleri için yabancı dil bilgisi aranan en önemli nitelikler arasında yer edinir. Buna ek olarak tur operatörü özellikleri arasında; insan ilişkilerinde başarılı olmak, tarihi ve kültürel destinasyonlar hakkında bilgi sahibi olmak, güleryüzlü olmak ve düzgün bir diksiyona sahip olmak da oldukça önemlidir.
Tur Operatörü çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Tur operatörü ne demek diye merak eden kişiler için genel olarak turizm sektöründe görev alan, yerli ve yabancı turistleri gezdirerek onlara gezi sırasında yardımcı olan profesyoneller cevabı verilebilir. Tur operatörünün çalışma ortamı ve koşulları ise düzenlenen tur paketinin içeriğine göre değişebilir. Bazen yurt içi, bazense yurt dışında yer alan tarihi ve kültürel destinasyonlara turistleri götürmekten ve gezdirmekten sorumlu olan tur operatörleri, düzenlenen bu turlarda müşteriler ile ilgilenerek pek çok görevi yerine getirir. Bu bağlamda net bir çalışma alanları olmasa da gezinin düzenlendiği araçlar ve gezinin düzenlendiği destinasyonlar çalışma ortamları arasında gösterilebilir. Peki tur operatörü nasıl olunur? İlgili pozisyonda çalışabilmek için öncelikli olarak mesleği yapmak için gerekli olan eğitimleri almak gerekir. Meslek liselerinde seyahat acenteliği bölümünü okumuş kişiler tur operatörü olarak çalışabilir. Ayrıca üniversitelerin Turizm ve otelcilik, seyahat işletmeciliği lisans veya önlisans programlarından mezun olarak da ilgili pozisyonda çalışabilmek mümkündür.
Tur Operatörü çalışma saatleri nasıldır?
Tur operatörlerinin çalışma saatleri işveren firmanın çalışma prensipleri dahilinde değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak tur operatörleri, esnek çalışma saatlerine sahiptir. Düzenlenen tur paketinde yer alan destinasyonun uzaklığı, ilgili pozisyonda çalışan kişilerin mesai saatlerinin uzamasına sebep olabilir. Tur operatörleri, işveren firmanın belirlemiş olduğu haftalık mesai saati düzenlemesinde yer alan saatler dahilinde görevlerini yerine getirir. Turizm sektörüne ilgi duyan bireyler, tur operatörü belgesi nasıl alınır gibi soruları da sıklıkla araştırır. Bu konuyla alakalı Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurumların düzenlemiş olduğu seminer ve eğitimlere katılarak tur operatörü belgesi alabilirsin. Almış olduğun bu belge ile özel sektörde yer alan farklı firmalarda çalışabilirsin. Yaşadığın şehirde işveren firmaların ilgili pozisyon için yayınlamış olduğu ilanlara, örneğin Ankara tur rehberi iş ilanları üzerinden ulaşabilirsin. Yayınlanmış tur satış sorumlusu iş ilanları arasından senin için uygun çalışma koşullarına sahip ilanı bulduğunda başvurusu gerçekleştirebilirsin. İlan detaylarında yer alan bilgiler ışığında kariyer hedefine giden yolda daha sağlam adımlar ile ilerleyebilirsin.