Beton pompa operatörü nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Beton pompa operatörü nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Çalışma hayatın boyunca mesleğinle ilgili avanta sağlamak istiyorsan işin hakkında bilgi sahibi olman gerekir. Meslek tanımının ne olduğunu bilirsen hakların ve çalışma koşulların hakkında da bilgi edinebilirsin. Meslek grupları arasında yer alan beton pompa operatörü olmak için yapılması gerekenleri merak ediyorsan İşin Olsun’dan faydalanarak sorularına yanıt bulabilirsin!

İnşaat sektöründe öne çıkan pompa operatörü ne iş yapar sorusu bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından merak edilir. Bu soruya beton pompa adı verilen iş makinesini kullanan kişi olarak yanıt vermek mümkündür. Makineyi beton döküm işine hazırlayan beton pompa operatörünün bazı özelliklere ve sorumluluklara sahip olması gerekir. Sen de bu meslek hakkında detaylı bilgi edinerek meslek hayatına ilk adımı atabilirsin. 

Beton pompa operatörü nedir?

İş makinesini kullanma, makinenin beton dökümüne hazırlanması gibi işleri yapan beton pompa operatörleri inşaat sektöründe görev alır. G sınıfı ehliyeti olması gereken beton pompa operatörü çalışma şartları için hem fiziki hem de psikoteknik konularda sağlık raporu alman gerekebilir.

Bu alanda görev yapmak isteyen kişiler, pompa operatörü nasıl olunur sorusuna cevap arar. Pompa operatörü olmak için MEB onaylı kurslarda eğitim görmen ve sertifika alman gerekir. Beton pompalar, iş makinesi grubunda yer aldığı için B sınıfı sürücü belgesi ile bu aletleri kullanmak mümkün değildir.

Beton pompa operatörü olmak için gerekenler SRC ve G sınıfı ehliyetle pompa operatörü sertifikası ile sınırlı değildir. Bu belgeleri almak için bazı şartları da yerine getirmen gerekir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • En az ilkokul mezunu olmak gerekir. Bazı şirketler lise diploması isteyebilir. Bu nedenle eğitim durumu çalışacağın işletmeye göre belirlenir.
  • Beton pompa kullanımı için uygun bedensel koşullara sahip olmak.
  • Sağlık kuruluşlarından tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmaya uygun olduğuna dair sağlık raporu almak.

Beton pompa operatörü olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Ehliyet ve sertifika eğitimi için gereken özelliklerin yanı sıra mesleğin gerektirdiği özelliklere sahip olman gerekir. Bu özellikler ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Görsel yetenek ve el becerisine sahip olmak,
  • Mesleki terimleri iyi derecede bilmek,
  • Risk faktörünü doğru değerlendirebilme yeteneğine sahip olmak,
  • Takım çalışması ve iş birliğine yatkın olmak,
  • İnşaat ve yapı konularında bilgi sahibi olmak,
  • Yeniliğe açık olmak ve meslekle alakalı yenilikleri yakından takip ederek uygulayabilmek,
  • Çevre, İSG ve kalite standartlarına uygun çalışabilme becerisine sahip olmak,
  • Sabırlı, soğukkanlı davranabilmek.

Bu mesleği icra edebilmek için gerekli olan pompa operatörü belgesinin yanı sıra bu özelliklere sahip olmak, işe alımlarda sana büyük avantaj sağlar. Sen de bu özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsan kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Beton pompa operatörü iş ilanlarına göz atabilir ve uygun firmaya başvuru yapabilirsin.

Beton pompa operatörü görev ve sorumlulukları nelerdir?

İş başvurusunda bulunurken ilgili mesleğin görev ve sorumluluklarının senin için uygun olduğundan emin olman gerekir. Mesleğin gerektirdiği görev ve sorumlulukları yerine getirmek, işinde uzmanlaşman için de önemlidir.

Pompa operatörü görev ve sorumlulukları hem yapacağın iş hem de kullanacağın beton pompa ile alakalıdır. Bu mesleği icra eden kişilerin görev ve sorumlulukları ise genel olarak şu şekildedir:

  • Makinenin günlük bakımı ve onarımını yapıp bakım kayıtlarını tutmak,
  • Bir gecikme olursa bu konu hakkında amirine bilgi vermek,
  • İnşaatta yetkili kişiden zeminle alakalı bilgi alıp kurulum için zemin belirlemek,
  • Beton dökümü öncesi pompadaki hidrolik aksamı gibi parça kontrolü yapmak,
  • İş güvenliğine zarar gelmeyecek şekilde beton pompasının kurulumunu yapmak,
  • Tıkanma olması durumunda sorunun nerede olduğunu tespit ederek çözümünü sağlamak,
  • Pompalama işlemini yapmak,
  • Beton dökümü bitince makineyi toplamak,
  • Aracın götürülmesi gereken yere sevkini yapmak,
  • Beton pompasının temizliğini ve bakımını yapmak.

Bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan isinolsun.com’dan çeşitli firmalar tarafından yayınlanan İstanbul, Ankara beton pompa operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin.

Beton pompa operatörü maaşları nasıldır?

İş başvurusu yaparken çalışma şartları ve maaş konusuna dikkat etmek oldukça önemlidir. İnşaat sektöründe çalışma imkanı sunan pompa operatörü maaşları çalıştığın firmaya göre değişiklik gösterdiği için standart olmaz.

Bazı inşaat firmaları işe alım yaparken bir tecrübeye önem verdiği için meslekteki deneyimin de alacağın maaşın değişimine etki eder. Pompa operatörü maaşlarının değişiminde çalışma saati ve izin durumu gibi durumların da etkisi olabilir. 

Beton pompa operatörü çalışma şartları nelerdir?

İş başvurusu yaparken maaşı ve çalışma şartlarına dikkat ederek kariyer hayatınıza sağlam bir adım atabilirsiniz. İş ilanı yayınlayan işletmeler, pompa operatörü çalışma şartları için tehlikeli işler için uygun olduğuna dair sağlık raporu isterler. Belirli aralıklarla psikoteknik belgesi alma gerekliliği ise iş şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Pompa operatörü çalışma alanları inşaatlar olduğu için sadece makine kaynaklı değildir. Bu çalışma şartlarının sana uygun olduğunu düşünüyorsan farklı firmalar tarafından yayınlanan İstanbul beton pompa operatörü iş ilanlarına bakabilirsin. İsinolsun.com.’dan il-ilçe filtreleme özelliğini kullanarak sana en yakın olan iş ilanlarını kısa sürede bulabilir ve şartları uygunsa başvurabilirsin.