Barista nasıl olunur?

Barista nasıl olunur?

Bir mesleği icra etmeye başlamadan önce iş tanımını ve görevlerini bilmen önemlidir. Barista olmak için gereken özellikler, barista alım şartları ve eğitimi hakkında merak ettiğin tüm sorulara İşin Olsun’da cevap bulabilirsin.

Barista, kahve satan dükkanlarda müşterilere istedikleri kahveleri hazırlayan ve servis eden kişilere verilen isimdir. Barista olmak isteyen adaylar, öncelikle bir barista eğitiminden geçerek kahve dükkanında bulunan kahvelerin yapımı ile ilgili bilgi edinmeli ve deneyim kazanmalıdır. Barista, alkollü içki servis edilen mekanlarda kokteyller ve farklı içkiler de hazırlar. Baristalar, güncel tekniklerden de haberdar olmalıdır. Güncel teknikleri öğrenmek ve barista olabilmek için temel bilgileri edinmek için adaylar, barista eğitimi alabilir. Bu eğitim sonrasında barista adayları kendilerini geliştirmek için başka eğitimler de alabilir. Bu mesleği icra etmek isteyen adayların merak ettiği konulardan biri de “Barista nasıl olunur?” sorusudur. 

Barista olmak için gereken özellikler nedir? 

Tüm mesleklerde olduğu gibi barista adaylarında da bazı özellikler aranır. Barista olmak için gereken özellikler, genel hatları ile birçok mekanda aynıdır. Barista olmak için gerekenler, bu alanda çalışmak isteyen adaylar tarafından merak edilir. Barista olmanın şartları değişiklik gösterse de aranan bazı ortak özellikler mevcuttur. Barista olma şartları şu şekilde sıralanabilir; 

  • El becerisi, barista adaylarında aranan en önemli özelliklerin başında gelir. Baristalar, birçok farklı ekipman kullanır. Ayrıca, mekanın yoğun olduğu zamanlarda kısıtlı zamanda içecek hazırlamak gerekebilir. Biten ürünlerin stoklarını yenilemek ve makina arızaları ile ilgilenmek gibi görevler de işin içine girince bir baristanın elinin çabuk olması beklenir. 
  • İşverenlerin dikkat ettiği bir diğer nokta ise adaydaki iletişim becerisidir. Bir barista, sürekli müşterilerle iletişim halindedir. Güler yüzlü olmak, müşterinin tam olarak ne istediğini anlamak için iyi bir iletişim kurmak önem taşır.
  • Bir barista, çalıştığı iş yeri hakkında detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Mekanın işleyişi ve ürünler hakkındaki bilgileri müşteriye eksiksiz bir şekilde aktarmalıdır.
  • Baristalar, genel olarak uzun saatler ayakta çalışır. Bunun için adayların yeterli dinamikliğe ve fiziksel yeterliliğe sahip olması gerekir. 

Barista sertifikası/belgesi nasıl alınır? 

Barista ile ilgili bilgiler arasında ilk sırada baristalığın bilgi birikimi ve deneyim gerektiren bir meslek olduğu yer alır. Barista olmak için genellikle bir eğitim şartı yoktur. Lise ve ortaokul mezunu adaylar da barista olarak işe başlayabilir. Bazı mekanlar, deneyimsiz baristaları kendileri yetiştirmek üzere işe alır. Bu gibi durumlarda bir barista sertifikası şartı bulunmaz. Bazı mekanlar, adayların barista sertifikası veya belgesine sahip olmasını ister. Buna bağlı olarak “barista sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu akıllara gelir. Barista sertifikasını, barista eğitimi veren kurumlar ve işletmelerden almak mümkündür. Bu eğitimlerin kapsamı, yeterliliği ve geçerliliği iyi araştırılmalıdır. Eğitimler sonucunda adaylar, çoğu mekanda satılan kahve ve alkollü içeceklerin yapımını ve püf noktalarını öğrenir. Alınan sertifika üzerine deneyim kazanmak yararına olur. Eğer “Barista olmak için ne yapmalı?” diye düşünüyorsan, bu alanda bir eğitim almak ilk adım olabilir. Birçok farklı barista eğitim programı bulmak mümkündür. Bunlardan bazıları giriş seviyesinde iken bazıları ise en son tekniklerin çalışıldığı ileri düzey eğitimlerdir. Barista olduktan sonra da kendini geliştirmek adına ileri düzey eğitimler almaya devam edebilirsin. 

Barista nasıl bir meslek?

“Barista nasıl bir meslek?” sorusu adaylar tarafından merak edilir. Baristalar, genellikle kahve veya alkollü içecek satan mekanların bar kısmında çalışır. Barda, kahve veya alkollü içecek hazırlamak için gereken malzeme ve ekipmanlar bulunur. Baristalar bu malzemeleri ve ekipmanları kullanarak müşterinin dilediği içeceği hazırlarlar. Ayrıca barista, dükkanda bulunan tüm içecekler hakkında yeterli bilgi sahibi olmalı ve müşteriyi bilgilendirmelidir. Barista olmak isteyenlere tavsiyeler arasında başvurulacak mekanın araştırılması ilk sıralarda yer alır. Adaylar, mekanda hazırlanacak içecekler hakkında bilgi edinmelidir. Bazı durumlarda müşteriler menüde olmayan ama mevcut malzemelerle hazırlanabilen bir içecek talep edebilir. Bu durumda barista deneyimi, yeteneği ve mekanın izniyle bu içeceği hazırlayabilir. 

Barista çalışma koşulları ve saatleri nasıldır?

Nasıl barista olunur?” sorusunun yanı sıra barista çalışma koşulları da araştılır. Baristalar, genellikle ayakta çalışırlar. Barista olmak isteyen adayların bu hususu göz önünde bulundurması gerekir. İşletmenin bar kısmında sipariş almak, içecek hazırlamak ve ödemeleri almak gibi birçok görev baristalara verilebilir. Bu yüzden barista alımı yapan işletmenin, adayların fiziksel olarak bu görevleri yapabilmesini ister. Baristaların dış görünüşlerine de dikkat etmeleri beklenir. Çalışma saatleri, mekana göre değişiklik gösterir. Tam zamanlı çalışan bir baristanın çalışma saatleri, mekanın açılış ve kapanış saati olabilir. Alkollü mekanlarda gece geç saatlere kadar süren vardiyalar bulunabilir.  Barista iş ilanlarına başvurmadan önce tüm bu şartları inceleyebilirsin.

Barista olmak için yaş sınırı nedir?

Barista olmak için yaş sınırı yasal düzenlemeler gereği 18’dir. Bu yaş sınırı, alkollü içecek satan mekanlarda değişiklik gösterebilir. Bazı kurumlar, barista alım şartları arasına bir yaş üst sınırı da koyar. Fakat bu her mekan için geçerli değildir. Başvurulacak mekanın araştırılması ve yaş aralığı hakkında detaylı bilgi alınması gerekir. Birçok mekan barista alımı yaparken genç ve dinamik adayları tercih eder. Fakat yaşının büyük olması da herhangi bir engel teşkil etmez. Eğer kendine güveniyorsan ve bu mesleği icra etmek istiyorsan sen de iş ilanlarına başvuru yapabilirsin. 

Kaynak: 12