Bir mesleği icra etmeye başlamadan önce iş tanımını ve görevlerini bilmen önemlidir. Barista nasıl olunur öğrenmek ve barista alım şartları ve eğitimi hakkında merak ettiğin tüm sorular için İşin Olsun’da cevap bulabilirsin.
Barista, kahve satan dükkanlarda müşterilere istedikleri kahveleri hazırlayan ve servis eden kişilere verilen isimdir. Barista olmak isteyen adaylar, öncelikle bir barista eğitiminden geçerek kahve dükkanında bulunan kahvelerin yapımı ile ilgili bilgi edinmeli ve deneyim kazanmalıdır. Barista, alkollü içki servis edilen mekanlarda kokteyller ve farklı içkiler de hazırlar. Baristalar, güncel tekniklerden de haberdar olmalıdır. Güncel teknikleri öğrenmek ve barista olabilmek için temel bilgileri edinmek için adaylar, barista eğitimi alabilir. Bu eğitim sonrasında barista adayları kendilerini geliştirmek için başka eğitimler de alabilir. Bu mesleği icra etmek isteyen adayların merak ettiği konulardan biri de “Barista nasıl olunur?” sorusudur.
Barista ne iş yapar?
‘’Barista ne yapar?’’ sorusu bu alanda merak edilen konular arasındadır. Kahve dükkanları ve lüks restoranlarda çalışan barista, filtre ve espresso bazlı kahvelerin hazırlanmasını ve sunumunu gerçekleştirir. Barista; espresso, cappucino ve latte gibi üçüncü nesil kahveleri hazırlamak için profesyonel ekipmanlar kullanır. Ayrıca bu ekipmanlar üzerinde belli bir hakimiyetinin bulunması beklenir. Dolayısıyla kahve hazırlama konusunda nitelikli olması gereken baristalar, günümüzde müşteri ağı giderek artan kahve dükkanlarında önemli bir sorumluluğa sahiptir. Barista iş ilanlarına bakarak işverenlerin senden beklediği sorumluluklar hakkında detaylı bilgi edinebilirsin.
Barista olmak için gereken özellikler nedir?
Tüm mesleklerde olduğu gibi barista adaylarında da bazı özellikler aranır. Barista olmak için gereken özellikler, genel hatları ile birçok mekanda aynıdır. Barista olmak için gerekenler, bu alanda çalışmak isteyen adaylar tarafından merak edilir. Barista olmanın şartları değişiklik gösterse de aranan bazı ortak özellikler mevcuttur. Barista olma şartları şu şekilde sıralanabilir;
- El becerisi, barista adaylarında aranan en önemli özelliklerin başında gelir. Baristalar, birçok farklı ekipman kullanır. Ayrıca, mekanın yoğun olduğu zamanlarda kısıtlı zamanda içecek hazırlamak gerekebilir. Biten ürünlerin stoklarını yenilemek ve makina arızaları ile ilgilenmek gibi görevler de işin içine girince bir baristanın elinin çabuk olması beklenir.
- İşverenlerin dikkat ettiği bir diğer nokta ise adaydaki iletişim becerisidir. Bir barista, sürekli müşterilerle iletişim halindedir. Güler yüzlü olmak, müşterinin tam olarak ne istediğini anlamak için iyi bir iletişim kurmak önem taşır.
- Bir barista, çalıştığı iş yeri hakkında detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Mekanın işleyişi ve ürünler hakkındaki bilgileri müşteriye eksiksiz bir şekilde aktarmalıdır.
- Baristalar, genel olarak uzun saatler ayakta çalışır. Bunun için adayların yeterli dinamikliğe ve fiziksel yeterliliğe sahip olması gerekir.
Barista sertifikası/belgesi nasıl alınır?
Barista ile ilgili bilgiler arasında ilk sırada baristalığın bilgi birikimi ve deneyim gerektiren bir meslek olduğu yer alır. Barista olmak için genellikle bir eğitim şartı yoktur. Lise ve ortaokul mezunu adaylar da barista olarak işe başlayabilir. Bazı mekanlar, deneyimsiz baristaları kendileri yetiştirmek üzere işe alır. Bu gibi durumlarda bir barista sertifikası şartı bulunmaz. Bazı mekanlar, adayların barista sertifikası veya belgesine sahip olmasını ister. Buna bağlı olarak “barista sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu akıllara gelir. Barista sertifikasını, barista eğitimi veren kurumlar ve işletmelerden almak mümkündür. Bu eğitimlerin kapsamı, yeterliliği ve geçerliliği iyi araştırılmalıdır. Eğitimler sonucunda adaylar, çoğu mekanda satılan kahve ve alkollü içeceklerin yapımını ve püf noktalarını öğrenir. Alınan sertifika üzerine deneyim kazanmak yararına olur. Eğer “Barista olmak için ne yapmalı?” diye düşünüyorsan, bu alanda bir eğitim almak ilk adım olabilir. Birçok farklı barista eğitim programı bulmak mümkündür. Bunlardan bazıları giriş seviyesinde iken bazıları ise en son tekniklerin çalışıldığı ileri düzey eğitimlerdir. Barista olduktan sonra da kendini geliştirmek adına ileri düzey eğitimler almaya devam edebilirsin.
Barista nasıl bir meslek?
“Barista nasıl bir meslek?” sorusu adaylar tarafından merak edilir. Baristalar, genellikle kahve veya alkollü içecek satan mekanların bar kısmında çalışır. Barda, kahve veya alkollü içecek hazırlamak için gereken malzeme ve ekipmanlar bulunur. Baristalar bu malzemeleri ve ekipmanları kullanarak müşterinin dilediği içeceği hazırlarlar. Ayrıca barista, dükkanda bulunan tüm içecekler hakkında yeterli bilgi sahibi olmalı ve müşteriyi bilgilendirmelidir. Barista olmak isteyenlere tavsiyeler arasında başvurulacak mekanın araştırılması ilk sıralarda yer alır. Adaylar, mekanda hazırlanacak içecekler hakkında bilgi edinmelidir. Bazı durumlarda müşteriler menüde olmayan ama mevcut malzemelerle hazırlanabilen bir içecek talep edebilir. Bu durumda barista deneyimi, yeteneği ve mekanın izniyle bu içeceği hazırlayabilir.
Barista çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Baristalık günümüzde popüler bir meslek grubu haline gelir. Bu nedenle barista olarak çalışmak isteyen kişiler, bu pozisyona yönelik birtakım soruların cevabını arar. Barista çalışma şartları, kişinin görev aldığı işletmenin kurallarına göre değişiklik gösterir. “Barista kaç saat çalışır?” diye merak ediyorsan, bunun birtakım faktörlere göre farklılık gösterdiğini bilmen gerekir. Espresso ve filtre kahve çeşitlerinin satışını yapan kahve dükkanları, restoran ve barda baristalık yapan kişiler, tam zamanlı veya part time olmak üzere iki farklı şekilde çalışır. Dolayısıyla barista çalışma saatleri, kişinin iş şekline göre değişiklik gösterir.
Barista maaşları nasıldır?
Mesleğin gerektirdiği eğitimleri alıp bu pozisyonda çalışmak isteyen kişiler barista maaşları hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Fakat barista maaşı ile ilgili kesin bir bilgi verilemez. Bu meslek grubunda kariyer hedefi bulunanlar, “Barista ne kadar maaş alıyor?” sorusunun yanıtını aramaya başlar. Barista maaşlarını etkileyen birçok faktör bulunur. Barista olarak çalışan kişilerin uzmanlık seviyesi, bu meslek grubunun maaşlarını etkileyen en önemli etkenler arasında yer alır. Bu yüzden “Barista maaşları ne kadar?” diye merak ediyorsan, bunun çalıştığın işletmeye ve sahip olduğun uzmanlık seviyesine göre değiştiğini bilmen gerekir. Barista olmak ve bu meslek grubunda kariyer edinmek istiyorsan, ilgili mesleğe yönelik yayınlanan iş ilanlarını inceleyebilirsin. İş ilanlarında yer alan Barista haklarını detaylı olarak araştırıp başvuru yapabilir, böylece bu mesleği icra etmeye başlayabilirsin.
Barista çalışma koşulları ve saatleri nasıldır?
“Nasıl barista olunur?” sorusunun yanı sıra barista çalışma koşulları da araştılır. Baristalar, genellikle ayakta çalışırlar. Barista olmak isteyen adayların bu hususu göz önünde bulundurması gerekir. İşletmenin bar kısmında sipariş almak, içecek hazırlamak ve ödemeleri almak gibi birçok görev baristalara verilebilir. Bu yüzden barista alımı yapan işletmenin, adayların fiziksel olarak bu görevleri yapabilmesini ister. Baristaların dış görünüşlerine de dikkat etmeleri beklenir. Çalışma saatleri, mekana göre değişiklik gösterir. Tam zamanlı çalışan bir baristanın çalışma saatleri, mekanın açılış ve kapanış saati olabilir. Alkollü mekanlarda gece geç saatlere kadar süren vardiyalar bulunabilir. Barista iş ilanlarına başvurmadan önce tüm bu şartları inceleyebilirsin.
Barista olmak için yaş sınırı nedir?
Barista olmak için yaş sınırı yasal düzenlemeler gereği 18’dir. Bu yaş sınırı, alkollü içecek satan mekanlarda değişiklik gösterebilir. Bazı kurumlar, barista alım şartları arasına bir yaş üst sınırı da koyar. Fakat bu her mekan için geçerli değildir. Başvurulacak mekanın araştırılması ve yaş aralığı hakkında detaylı bilgi alınması gerekir. Birçok mekan barista alımı yaparken genç ve dinamik adayları tercih eder. Fakat yaşının büyük olması da herhangi bir engel teşkil etmez. Eğer kendine güveniyorsan ve bu mesleği icra etmek istiyorsan sen de iş ilanlarına başvuru yapabilirsin.
Sıklıkla sorulan barista mülakat soruları nelerdir?
Barista mülakatında sorulan sorular, işe girişin anahtarı niteliğinde olduğu için bu sorulara hazırlıklı olmak oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra, işin niteliğine ve işverenin beklentilerine göre bu sorular farklılık gösterebilir. Kafe, restoran veya bar için işe alınacak barista adaylarına sorulan mülakat soruları birbirinden farklı olabilir. Barista iş görüşmelerinde sorulan sorular mülakatın ilerleyişini doğrudan etkiler. Barista mülakatları sırasında öne çıkan sorular şu şekilde sıralanabilir;
Kendini tanıtır mısın?
Mülakatlarda öncelikli olarak iş başvurusu yapan adayı tanımaya yönelik; ad, soyad, eğitim durumu ve yaş gibi bilgiler sorulur. Barista iş görüşmesi soruları işe girmek isteyen adayı tanıma amacı güder. Bu sebeple, soruları cevaplarken kendinden emin olman ve karşı tarafa güven verici bir ses tonuyla konuşman önemlidir. Bunun yanı sıra, verilen cevaplara uygun olarak çeşitli jest ve mimikler de kullanarak işverende iyi bir izlenim bırakabilirsin.
İş tecrübelerinden bahseder misin?
Barista olmak için öncelikle, eğitim ve sertifika veren kurumlarla iletişime geçmekte fayda vardır. Sertifika alındıktan sonra gerekli başvurular yapılır ve şartlar uygunsa adaylar, mülakata davet edilir. Barista mülakat soruları ve cevapları, barista olmak isteyen adaylar için büyük bir önem arz eder. İşe girme sürecinde en önemli adım bu mülakatlardaki başarı oranı olur. Görüşmede başarılı olabilmek için ise yeterli bilgi birikimi ve bu bilgilerin karşı tarafa doğru aktarımı gerekir. Bunun yanı sıra çeşitli yetenekler de bu mülakatlar aracılığıyla ölçülür. Sonrasında ise barista işe alım süreci başlar. Bu alanda herhangi bir sertifikan yoksa önceki iş deneyimlerin de öne çıkmana yardımcı olur. Bu noktada önceki iş tecrübelerine yönelik referanslar da gösterebilirsin.
Maaş beklentin nedir?
Barista iş mülakatında sorulan sorular, maaş beklentisine yönelik de olabileceğinden dolayı, iş görüşmesine gitmeden önce bu konuda fikir sahibi olmakta fayda vardır. İşin içeriğine bağlı olarak barista maaşları farklılık gösterebilir. Tüm bu faktörleri ve kendi kriterlerini göz önünde bulundurarak maaş beklentini makul bir oranda belirleyebilirsin.
Barista mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?
- Barista iş görüşmesinde sorulacak sorular konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olan adayların şansı daha yüksek olur. Meslek konusunda bilgili olan adaylar, soruları daha hızlı yanıtlayarak diğer adayların önüne geçme şansı yakalayabilir.
- Aynı zamanda, mesleğin uygulama aşamasına dair bilgili olmak da oldukça önemlidir. Meslek hakkındaki bilgilerini, mülakat sırasında işe alım uzmanlarına aktarman gerekir.
- Barista sözlü mülakatta sorulan sorular karşısında net ve doğru cevaplar vermek oldukça önemlidir. Mülakat sırasında yöneltilen tüm sorulara akıcı bir şekilde cevap vererek işe alım uzmanlarında iyi bir izlenim bırakabilirsin.
- Mülakat sırasında işverenle kurduğun iletişim de oldukça önemlidir. Güler yüzlü ve özgüvenli bir tavır sergileyerek mülakat sorularını sakin bir şekilde cevaplayabilirsin.
Bu alanda çalışmak istiyorsan barista iş ilanlarına göz atabilirsin. İlanlar arasında deneyimli ya da deneyimsiz olan seçeneklere ulaşıp niteliklerine uygun olanı tercih edip başvurabilirsin.