Yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak çalışmak isteyenler, kendilerine uygun meslekleri seçebilir. Bu noktada, İşin Olsun bar garsonu nedir sorusu hakkında cevapları önemli olabilir. Garsonluk mesleğini hareketli bir ortamda yapmak istiyorsan ihtiyaç duyduğun her şey burada!
Bar garsonu ne demek?
Bar garsonu ne demek sorusuna cevap sayılabilen detaylar, barın özellikleriyle açıklanır. Bir bar işletmesinde alkollü – alkolsüz içecekler, aperitif gıdalar, hafif tatlılar sunulabilir. Garson, işletmenin menüsüne dair bilgi vermek ve gerektiğinde tavsiyeler sunmakla sorumludur. Müşterinin zevklerini kısa sürede anlamak, talebe uygun seçenekleri açıklamak, satılması hedeflenen ürünleri önceliklendirmek başlıca mesleki donanımlardır.
Bar garsonu, bar müşterisine doğru mekanda olduğunu hissettirir. Hal ve hareketleriyle hizmet için hazır olduğunu gösterir. Kirlenen yerlerin acil şekilde temizlenmesi, salonun farklı bölgelerine hızla ulaşılması, sabırla ve istekle hizmet sunulması mevkinin şartlarıdır. Konuşkan adayların pozisyona uygun olduğu söylenebilir. Bar garsonu, müşterilerin rahatlıkla iletişim kurabileceği ve fikir alabileceği kişidir.
Bar garsonu ne iş yapar?
Bar garsonu ne iş yapar sorusuna verilebilecek yanıtlar, garsonluk özelinde açıklanabilir. Garson, yeme içme hizmeti verilen mekanların hizmet sürecinde birincil önem taşır. Müşterilerin karşılanması, sipariş alımı, hazırlanan ürünlerin müşterilere sunulması, çeşitli soruların cevaplandırılması yaygın görevlerdir. Garsonun yükümlülükleri, iş yerleri arasında farklılık gösterebiliyor. Salonun işletilmesinden sorumlu olan mevki, temizlik faaliyetleriyle de meşgul olabiliyor.
İşletmenin müşteri karşısındaki temsilciliğini yapan bar garsonu, düzenin sağlanmasından da sorumludur. Masaların, sandalyelerin, dekoratif eşyaların, içecek dolaplarının ve görünürdeki malzemelerin standart bir intizama sahip olmasını sağlar. Bar garsonu görevleri, müşteri kitlesinin ihtiyaçlarına hızlı cevap vermek şeklinde ifade edilebilir. Birçok barın devamlı müşterileri bulunur. Garson, müşteri kitlesini tanır ve uygun hizmet anlayışını benimser. Hatay bar garsonu iş ilanlarını inceleyerek detaylı bilgi edinmek mümkündür.
Bar garsonu görev tanımı nedir?
Bar garsonunun görevleri, restoranların veya tatlıcı garsonlarının görevleri ile benzerdir. Farklılık oluşturan unsur faaliyet alanıdır. Barlar, çoğunluğu genç ve yetişkin olan kimselerin eğlenmek için geldiği müzikli mekanlardır. Değişik damak zevklerine uygun içecekler, yiyecekler, tatlılar sunulabilir. Bar garsonunu diğer garsonlardan ayıran durum, bar ve gece kulübü kültürüne alışkın olmasıdır. Bu mekanlara gelen insanların kabullerini bilirler.
Garsonluk hizmetinin seri olmasında motivasyon belirleyici oluyor. Bar garsonları, karşılaşabileceği müşteri sorunlarını hızlıca çözer. Nezaket çerçevesinde müşterilerin samimiyetini kazanır. Bar ortamının güvenli olduğunu, hizmette kusur edilmeyeceğini tavırlarıyla ispatlar. En önemlisi, profesyonelliğe önem verir. Müşterilerle olan irtibatında yanlış anlaşılabilecek tavırlardan kaçınır. Bar garsonu görev tanımı şöyle listelenebilir:
- Soğuk ve sıcak içecek, ana yemek, atıştırmalık, tatlı servisi yapar.
- Menüdeki ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
- Müşterilerin ürünlere dair sorularını eksiksiz cevaplar.
- Ortak kullanım alanlarının temizliğini yapar.
- Salon mıntıkası için gerekli malzemeleri tespit eder.
- Temin edilen malzemeleri kullanıma hazıŕ şekilde yerleştirir.
- Birçok müşterinin taleplerini sözlü olarak veya sipariş programıyla üretim alanına bildirir.
- Barmen ve varsa aşçı ile irtibatını korur.
- Çok sayıdaki ürünü eşzamanlı olarak taşır.
- Salonun her tarafına hakim olur. Müşteri çağrılarına odaklanır.
- Farklı sosyokültürel kabulleri bulunan müşterilere saygı duyar.
- Sipariş dağıtımda talep sırasına riayet eder.
- Olumsuz bildirim veya eleştirileri uygun dille yumuşatır.
- Teşekkür karşısında ciddiyetini korur ve işletme adına ricasını dile getirebilir.
- Beden dili, jest, mimik, diksiyon kabiliyetlerini etkin olarak kullanır.
- Beklenmedik hallerde şef garsonu veya müdürü bilgilendirir.
Bar garsonunun çalışma alanları
Bar garsonunun çalışma alanları mesleğin adından anlaşıldığı üzere barlardır. Müstakil olarak hizmet sunan barlar, otel barları, kafelerin bar bölümleri yaygın hizmet alanlarını oluşturuyor. Daha önce farklı işletmelerin garsonluğunu yapan adaylar, kısa zamanda bar işlerini öğrenebilir. Faaliyet mantığı aynı olduğundan, önceki deneyimler tecrübe sunar. Öğrenci işleri kapsamında değerlendirilebilen bar garsonluğu, yarı zamanlı olarak yapılabilir.
Barlar çoğunlukla gece faaliyet gösterir. Bazı mekanlar restoran – bar konseptine sahiptir. Farklı vardiyaların bulunduğu işletmelerde, sabah veya gece çalışmak mümkündür. Müşterilerden alınabilecek bahşişler, pozisyonun temel avantajıdır. Boş vaktini değerlendirmek isteyenler, geçici iş arayan yeni mezunlar, garsonlukta kariyer hedefleri olanlar mevkiden faydalanabilir. İstihdam sürecinde aranan koşullar değişkenlik gösterir. Hizmet kapasitesi fazla olan yerler dolgun tecrübe arar.
Otel barları, müşteri memnuniyetinin en önemli olduğu yerler arasındadır. Turizm ve otelcilik sektöründe garsonluk yapmak isteyenler, yabancı dil bilgisiyle ön plana çıkar. Turizmin gelişmiş olduğu Ege ve Akdeniz bölgelerinde İngilizce, Rusça, Almanca bilen garsonlar talep edilir. Tecrübesiz garson adayları gelişime açık, atılgan ve sosyal becerileri yüksek kişiler olmalıdır. Ankara bar garsonu iş ilanlarına isinolsun.com üzerinden ulaşmak mümkündür.
Bar garsonu maaşları ne kadardır?
Bar garsonu maaşları iş hacmine göre farklı seviyelerdedir. Büyük ve popülaritesi yüksek barlar, TİP denen bahşiş payları dağıtabilir. Maaş ve TİP meblağı bu yerlerde asgari ücreti aşabilir. Özellikle turistik kentlerin bar işletmeleri cazip gelir sunar. Şef garson mertebesindeki adaylar meslekte öncü sayılır. Bar salonunu idare edebilecek deneyimli personeller dolgun maaş alabilir. Tecrübesiz garson maaşları, barın dönemlik performansına bağlıdır.
Deneyimsiz garson iş ilanları genellikle asgari ücret şartı sunuyor. Meslekte yeni olanlar, başlangıçta gelirden çok gelişime odaklanabilir. Mesleki becerilerin artması, iş yeterliliğini de artırır. Bu durum ücret zamlarını temin edebiliyor. Bar garsonu olmak için eğitim şartı aranmaz. Lise veya dengi kurumlardan mezun olmak yeterlidir. Bazı işletmeler, eğitim açısından yalnızca okuma yazma bilme şartı arayabilir. İşin Olsun aracılığıyla bar garsonu iş ilanlarına ulaşabilir, rahat ve kazançlı işler bulabilirsiniz.