Yeterli mesleki bilgilere sahip olmak, işe alım sürecini etkiler. Bakıcı nasıl olunur diyen adayların hem teorik hem de pratik olmak üzere birçok konuda bilgisi olması gerekir. Bakıcı görevleri, özellikleri, işe alım şartları ve merak ettiğin diğer pek çok bilgi İşin Olsun’da!
Bakıcı, bakıma muhtaç olan kişilerin hayatlarına güven içerisinde devam etmelerini sağlayan meslek grubudur. Bu meslek grubu çocuk, hasta ve yaşlı bakımı olmak üzere farklı kategorilere ayrılır. Bakıcı olmak isteyen adayların, öncelikle kendini farklı konularda eğitmesi gerekir. “Bakıcı nasıl olunur?” araştırmasını yaptığında önüne ilk çıkanlar arasında bakıcı eğitimi gelir. Bakıcı olmak için ne yapmalı sorusuna verilebilecek cevapların ilki, adayların gerekli sertifika ve belgelere sahip olmasıdır. Bakıcı olmak için gerekenler arasında bu sertifikalar ve deneyimler yer alır. Bebek bakıcısı olmak istiyorsan, ilk yardım ve bebek bakımı için temel konularda eğitiminin olması önemlidir. Bazı bakıcı kurslarında eğitimler hem teorik hem de pratik olarak yapılır. Bakıcı olmak isteyen adayların, eğitimlerin tüm aşamalarını başarıyla tamamlamaları gerekir. Günümüzde birçok ailenin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin arasında bakıcılık da yer alır. Bakıcı alımı, hem yaşlıların ve hastaların hem de çocukların bakımı için yapılır. Bu yüzden farklı kategorilerde ve şehirlerde açılan pek çok bakıcı iş ilanı bulunur.
Bakıcı sertifikası/belgesi nasıl alınır?
Bakıcı sertifikası/belgesi nasıl alınır sorusu bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından araştırılır. Bakıcı olma şartları arasında gerekli sertifika ve belgelere sahip olma kriteri bulunur. Bu alanda sertifika veya belge almak istiyorsan, bakıcılık eğitimi veren kursları başarıyla tamamlaman gerekir. Hasta bakıcı, yaşlı bakıcı veya bebek bakıcısı olmak için kursların ilgili bölümlerine kayıt olabilirsin. Sonrasında eğitimlerin teorik ve pratik kısımlarını tamamlayabilirsin. Bakıcı nasıl bir meslek sorusu da adaylar tarafından merak edilen bir diğer konudur. Bu meslek, oldukça geniş kategorilere ayrılır. Bebek bakıcısı olmak istiyorsan, bebek bakımı ve ilk yardım gibi kursları tamamlaman gerekir. Hasta bakıcısı olmak için ise hasta ve yaşlı bakım kurslarını araştırman gerekir. Kurslarda bazı dersler için yüz yüze ve uzaktan eğitim seçenekleri bulunur. Kendine en uygun eğitim modelini seçerek sertifikanı alabilir ve bakıcı olmaya bir adım daha yaklaşabilirsin. Bu mesleği icra etmek için bakıcı alım şartlarını yerine getirmen gerektiğini bilmelisin.
Bakıcı görev ve sorumlulukları nelerdir?
Bakıcı görev ve sorumlulukları, bu mesleği icra etmek isteyen adaylar için oldukça önemlidir. Bu görevler; temizlik, iletişim, düzen, karşı tarafa saygı, güven gibi değerler olarak nitelenebilir. Bu değerlerle birlikte işverenin taleplerine göre de görev tanımı değişiklik gösterebilir. Bakıcı görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Eğer bir çocuk bakıcısı isen çocuğun ev ödevlerine yardım etmelisin ve onları uykuya hazırlamalısın. Buna ek olarak, isteğe bağlı olarak uyurken masal okuyabilirsin.
- Baktığın kişinin yemeklerini hijyenik şartlarda hazırlamalısın. İşveren talebine bağlı olarak belki aperitif yiyecekler de hazırlayabilirsin.
- Eğer bir bebek bakıcısı isen mama hazırlama, besleme, bebek bezi değiştirme gibi görevleri yerine getirmelisin.
- Çocuk, bebek ve hayvanlar için eğlence vakitleri olur. Bu zamanlarda onlarla oyun oynamalısın.
- Eğer huzurevlerinden birinde yaşlılarla zaman geçiren bir hasta bakıcıysan, onlara kitap okumak da görevlerin arasında sayılabilir.
- Genel olarak bakıcılık mesleğini icra ederken kişilerin ya da hayvanların emniyetinden sorumlu olursun.
- Görev aldığın yere göre ortamın düzeni ve temizliğiyle ilgilenmen de talep edilebilir.
- Bakıcılık mesleğini icra ederken önemli olan bir diğer konu ise baktığın kişinin kıyafetlerinin hazır, yıkanmış ve ütülü olmasıdır. Bu konuda da dikkatli olmalısın.
Bakıcılar, ek olarak işveren talebine göre ebeveyn yatağı hazırlamak ve aile için akşam yemeği pişirmek gibi genel işlere de destek olabilir.
Bakıcı çalışma ortamı ve koşulları nelerdir?
bakıcı nasıl olunur merak edenlerin bir diğer aklındaki soru ise bakıcılığın çalışma ortamına dair sorulardır. Bakıcı nerede çalışır sorusuna verilecek cevap ise bakıcılık türlerine göre değişiklik gösterir. Çocuk bakıcılığı yapacaksan bu durumda ebeveynlerin evinde günlük, belli bir süre periyodunda ya da yatılı olarak bakıcılık yapabilirsin. Yatılı bakıcılar genel olarak haftada 1 gün izin kullanacak şekilde çalışır. Bu tamamen iki tarafın uygunluğuna ve bakıcının şartları kabul etmesine bağlıdır. Hayvan bakıcılarında ise durum farklıdır. Hayvan bakıcıları; hayvanat bahçesi, akvaryum ya da ev gibi yerlerde çalışabilir. Bakıcı maaşları ne kadar sorusuna verilen cevap ise çalışma saatlerine göre değişiklik gösterir. Bakıcı kaç saat çalışır sorusu da adaylar tarafından merak edilen bir diğer konudur. Çalışma saatleri, işverenle yapılan anlaşmaya ve bakıcılık türlerine göre farklılık gösterir. Kurumlarda çalışan hasta bakıcılar için çalışma saatleri sabitken bebek ve hayvan bakıcıları daha esnek saat dilimlerinde çalışabilir. Hasta, yaşlı ve engelli bakıcıları ise genellikle kurumlara bağlı olarak huzurevi, rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde çalışır.
Bakıcı maaşları nasıldır?
Bakıcı ne kadar maaş alıyor sorusu bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından araştırılır. Bakıcı çalışma saatlerine göre maaş miktarı da değişiklik gösterir. Bu meslekte günlük, aylık ve yatılı olarak değişebilen çalışma şekli bakıcı maaşları için belirleyicidir. Ayrıca işverene göre de bu durum değişiklik gösterebilir. Elbette her meslekte olduğu gibi bakıcılıkta da deneyim oldukça önemlidir. Eğer deneyimli biriysen, bu durum da maaş miktarını etkileyecek bir diğer faktör olarak söylenebilir. Bakıcı olmak istiyorsan, bakıcı iş ilanları araması yaparak farklı ilanları inceleyebilirsin. İlanları incelerken bakıcı hakları ile ilgili detayları da öğrenmen mümkün olur.
Bakıcı nasıl olunur, hangi belge ve sertifikalar gereklidir?
Bakıcı sertifikasının temel amacı; hasta, yaşlı, bebek ve çocuk bakımı hakkındaki tüm bilgilerin adaylara aktarılmasıdır. Bakıcı olmak isteyen adaylara bu meslek hakkında nitelikli bilgiler sunan kurslarda ayrıntılı bir eğitim verilir. Hasta ve yaşlı bakımı yapmak istiyorsan, temel ve ileri düzey eğitimleri öğrenerek sertifika alabilirsin. Gerekli sertifikalara sahipsen çalışabileceğin alanlar şu şekilde sıralanabilir;
- Özel eğitim merkezi
- Evde bakım
- Bakımevi
- Huzurevi
- Geronto-psikiyatri klinikler
- Hastane
Çocuk bakımı için sertifika almak isteyen adaylara bakıcı ile ilgili bilgiler vermek üzere pek çok farklı kurs bulunur. Bu kurslarda çocuğun uyku düzeni, gaz problemi ve çözümü, yenidoğan hastalıkları gibi eğitimler yer alır. Bakıcı olmak isteyenlere tavsiyelerin başında bu eğitimlerin alınması ve uygulanması konusunda pratik yapılması gelir.
Bakıcı olmak için yaş sınırı nedir?
Bakıcı olmak için gereken özellikler arasında yaş sınırı da yer alır. Nasıl bakıcı olunur araştırması yaptığında karşılayacağın kriterlerin başında yaş sınırı gelir. Bakıcı olmak için yaş sınırı 18’dir. 18 yaşından büyük olan adaylar, bu mesleği icra edebilir. Yaş sınırı ve bakıcılık eğitimi kriterlerini karşıladığın takdirde bu alanda iş imkanı bulabilirsin. Bakıcı eğitimi için yetkisi olan uluslararası veya yerel kurumların sertifika programlarına katılabilirsin.
Bakıcı iş görüşmesinde yapılması gerekenler nelerdir?
Bakıcı iş görüşmesinde sorulacak sorular, adayı tanımak için büyük öneme sahiptir. Bu sebeple öncelikle sakin ve rahat bir izlenim vererek sorulara profesyonelce cevap verilmesi gerekir. Kişilerin, kendilerini tanıtırken ve sorulara cevap verirken cevapları tek seferde ve akıcı bir şekilde verebilmesi önem arz eder. Bakıcı mülakatında sorulan sorular karşısında eksiksiz, doğru ve net cevaplar vererek işe kabul edilme olasılığını arttırabilirsin.
Bunun yanı sıra bakıcı mülakat sorularına verilen cevapların daha etkili olabilmesini sağlamak için kişilerin iş görüşmesi sırasında jest ve mimiklerini de doğru bir şekilde yönlendirmesi gerekir. Vücut hareketleri ile işe uygun olduğuna dair karşı tarafa güven verilmesi de önemlidir.
Bakıcı mülakatında başarılı olunması için ne gerekir?
Bakıcı iş görüşmesinde sorulan sorular, çeşitli alanlar ile alakalı olur. Öncelikle, isim soyisim ya da yaş gibi temel kişisel bilgiler sorulur. Sonrasında ise iş tecrübeleri, kariyer geçmişi, sağlık sorunları gibi çeşitli alanlarda sorular yöneltilebilir. Bu sorulara eksiksiz ve tam bir şekilde cevap verdikten sonra iş tanımını anlamak oldukça önem arz eder. Her iki tarafında birbirini iyice anlaması ve ona göre iş görüşmesini sürdürmesi gerekir..
Bakıcı pozisyonu için hangi belgelere sahipsin?
Bakıcı mülakat soruları soruları ve cevapları, adayların açık olan pozisyona uygun olup olmadığını belirlemek için oldukça önemlidir. Bazı kriterler doğrultusunda işverenin beklentilerini karşılayan adaylar, işe kabul edilir. Bu kriterlerin başında sahip olunması gereken belgeler gelir. Bakıcı sözlü mülakatta sorulan sorular arasında en belirleyici nokta, hangi diplomaya sahip olduğun konusudur. Bakıcı olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Aynı zamanda üniversitelerin Hasta ve Yaşlı Bakımı Hizmetleri bölümünden mezunsan iş görüşmesinde avantajlı olabilirsin.
Daha önce bakıcılık mesleği ile ilgili tecrüben var mı?
Bakıcı mesleğini icra edebilmek için bu alanda çeşitli eğitim ve tecrübeye sahip olman gerekir. Hangi alanda bakıcılık yapılacağına göre de aranan tecrübe süresi değişim gösterebilir. Bakıcı iş mülakatında sorulan sorular arasında yer alan tecrübe konusuyla ilgili işverene kapsamlı bilgiler sunmalısın. Daha önce kaç yıl bu alanda çalıştığın, bakıcılığını yaptığın kişilerin durumlarını ve son işinden neden ayrıldığını açıklaman oldukça önemlidir.