Bakıcı nasıl olunur?

Bakıcı nasıl olunur?

Yeterli mesleki bilgilere sahip olmak, işe alım sürecini etkiler. Bakıcı olmak isteyen adayların hem teorik hem de pratik olmak üzere birçok konuda bilgisi olması gerekir. Bakıcı görevleri, özellikleri, işe alım şartları ve merak ettiğin diğer pek çok bilgi İşin Olsun’da! 

Bakıcı, bakıma muhtaç olan kişilerin hayatlarına güven içerisinde devam etmelerini sağlayan meslek grubudur. Bu meslek grubu çocuk, hasta ve yaşlı bakımı olmak üzere farklı kategorilere ayrılır. Bakıcı olmak isteyen adayların, öncelikle kendini farklı konularda eğitmesi gerekir. “Bakıcı nasıl olunur?” araştırmasını yaptığında önüne ilk çıkanlar arasında bakıcı eğitimi gelir. Bakıcı olmak için ne yapmalı sorusuna verilebilecek cevapların ilki, adayların gerekli sertifika ve belgelere sahip olmasıdır. Bakıcı olmak için gerekenler arasında bu sertifikalar ve deneyimler yer alır. Bebek bakıcısı olmak istiyorsan, ilk yardım ve bebek bakımı için temel konularda eğitiminin olması önemlidir. Bazı bakıcı kurslarında eğitimler hem teorik hem de pratik olarak yapılır. Bakıcı olmak isteyen adayların, eğitimlerin tüm aşamalarını başarıyla tamamlamaları gerekir. Günümüzde birçok ailenin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin arasında bakıcılık da yer alır. Bakıcı alımı, hem yaşlıların ve hastaların hem de çocukların bakımı için yapılır. Bu yüzden farklı kategorilerde ve şehirlerde açılan pek çok bakıcı iş ilanı bulunur.

Bakıcı sertifikası/belgesi nasıl alınır?

Bakıcı sertifikası/belgesi nasıl alınır sorusu bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından araştırılır. Bakıcı olma şartları arasında gerekli sertifika ve belgelere sahip olma kriteri bulunur. Bu alanda sertifika veya belge almak istiyorsan, bakıcılık eğitimi veren kursları başarıyla tamamlaman gerekir. Hasta bakıcı, yaşlı bakıcı veya bebek bakıcısı olmak için kursların ilgili bölümlerine kayıt olabilirsin. Sonrasında eğitimlerin teorik ve pratik kısımlarını tamamlayabilirsin. Bakıcı nasıl bir meslek sorusu da adaylar tarafından merak edilen bir diğer konudur. Bu meslek, oldukça geniş kategorilere ayrılır. Bebek bakıcısı olmak istiyorsan, bebek bakımı ve ilk yardım gibi kursları tamamlaman gerekir. Hasta bakıcısı olmak için ise hasta ve yaşlı bakım kurslarını araştırman gerekir. Kurslarda bazı dersler için yüz yüze ve uzaktan eğitim seçenekleri bulunur. Kendine en uygun eğitim modelini seçerek sertifikanı alabilir ve bakıcı olmaya bir adım daha yaklaşabilirsin. Bu mesleği icra etmek için bakıcı alım şartlarını yerine getirmen gerektiğini bilmelisin.

Bakıcı olmak için hangi belge ve sertifikalar gereklidir?

Bakıcı sertifikasının temel amacı; hasta, yaşlı, bebek ve çocuk bakımı hakkındaki tüm bilgilerin adaylara aktarılmasıdır. Bakıcı olmak isteyen adaylara bu meslek hakkında nitelikli bilgiler sunan kurslarda ayrıntılı bir eğitim verilir. Hasta ve yaşlı bakımı yapmak istiyorsan, temel ve ileri düzey eğitimleri öğrenerek sertifika alabilirsin. Gerekli sertifikalara sahipsen çalışabileceğin alanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Özel eğitim merkezi 
  • Evde bakım 
  • Bakımevi 
  • Huzurevi 
  • Geronto-psikiyatri klinikler
  • Hastane 

Çocuk bakımı için sertifika almak isteyen adaylara bakıcı ile ilgili bilgiler vermek üzere pek çok farklı kurs bulunur. Bu kurslarda çocuğun uyku düzeni, gaz problemi ve çözümü, yenidoğan hastalıkları gibi eğitimler yer alır. Bakıcı olmak isteyenlere tavsiyelerin başında bu eğitimlerin alınması ve uygulanması konusunda pratik yapılması gelir.

Bakıcı olmak için yaş sınırı nedir?

Bakıcı olmak için gereken özellikler arasında yaş sınırı da yer alır. Nasıl bakıcı olunur araştırması yaptığında karşılayacağın kriterlerin başında yaş sınırı gelir.  Bakıcı olmak için yaş sınırı 18’dir. 18 yaşından büyük olan adaylar, bu mesleği icra edebilir. Yaş sınırı ve bakıcılık eğitimi kriterlerini karşıladığın takdirde bu alanda iş imkanı bulabilirsin. Bakıcı eğitimi için yetkisi olan uluslararası veya yerel kurumların sertifika programlarına katılabilirsin.