Babalık izni nedir ve kaç gündür? 

Babalık izni nedir ve kaç gündür? 

Çalışan babalar için oldukça önemli olan babalık izni, iş dünyasında yer alan erkek çalışanların özlük haklarından biridir. Babalık izni kaç gündür, memur babalık izni ve asgari ücretli çalışan babalık izin günleri farklı mıdır gibi merak edebileceğin pek çok sorunun cevabı şimdi İsin Olsun’da! 

Yeni bebeği olan çalışan erkekler için sağlanan özlük haklar arasında babalık izni önemli bir yere sahiptir. Babaların bebekleri ile ilgilenmesi ve ailesine destek olabilmesi hedeflenerek düzenlenen kanunda, erkek çalışanların çocuğu olduğunda belirli gün sayısı dahilinde izin kullanma hakkı vardır. Babalık izni kaç gündür ve kimler kullanabilir diye merak ediyorsan isinolsun.com’un hazırladığı bu içerik tam sana göre! 

Babalık izni nedir ve ne zaman başlar? 

Türkiye’de kadınlar için olduğu gibi erkek çalışanlar içinde doğumdan sonra sağlanan bazı özlük hakları bulunur. Bu özlük hakları arasında en önemlisi izin süresi olarak değerlendirilebilir. Babalık izni, kadın çalışanlarda olduğu gibi erkek çalışanların da doğum sonrası çocuğuna bakması ve eşine veya partnerine destek olması amacıyla kullanabileceği izindir. Peki, doğum izni nedir?

4857 sayılı iş kanununda yer alan izin süreci, hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında görevlendirilen erkek çalışanlar için geçerlidir. Doğum izni erkeklerde kaç gün diye merak ediyorsan, geçerli olan yasal düzenlemeler doğrultusunda babalık izni süresi, doğum tarihinden itibaren en fazla 10 gün olarak belirlenir. Buna ek olarak babalık izni süresi, özel sektör ve kamu kurumlarında değişebilir. Çalışan babalar, doğumdan sonraki dönemde iş yerinden izin almak ya da yasal hakları kapsamında babalık iznini kullanma hakkına sahiptir. 

Babalık izni ne zaman başlar sorusu konuyla alakalı haklarını merak eden bireyler tarafından merak edilir ve araştırılır. İlgili alanda yer alan izin, kişilerin çalıştıkları kuruma ve işverene göre değişebilir. Yasal düzenlemede babalık izni kullanmak isteyen erkek çalışanlar, doğumdan hemen sonra bu hakkını kullanabilir. Burada en önemli nokta bebeğin doğum tarihinin babalık izni için verilen dilekçe de doğru şekilde bildirilmiş olmasıdır. Bebeği doğan babalar, doğum ile ilgili bilgiler ışığında dilekçe yazarak işverene bildirdikten sonra babalık izni hakkını kullanmaya başlayabilir. 

Babalık izni dönemi tatil gününe denk gelirse ne olur? 

Erkek çalışanlar için sağlanan özlük haklar arasında yer alan babalık izni hakkında merak edilen pek çok soru vardır. Babalık izni doğumdan hemen sonra mı kullanılır sorusu da merak edilenler arasında yer edinir. İlgili alanda yer alan izni babalar, doğumdan sonraki gün kullanmaya başlayabilir. Baba adaylarının merak ettiği bir diğer konu olan babalık izninin tatil gününe denk geldiğinde ne olur sorusudur. Bu soruya 4857 sayılı kanun çerçevesinde yapılan düzenlemede yer alan şartlar ile cevap verebilmek mümkündür. İlgili kanunda babalık izni için “İş günü” ibaresi bulunmaz. Bu sebeple tatil günleri, babalık iznine dahil olan günler olarak değerlendirilir. 

Bebeğin doğumu pazar günü olduğunda ve babalık izni o gün başlatıldığında izin gün sayısına dahil edilir. Bu doğrultuda 5 gün babalık izni kullanan çalışanın, cuma günü tekrar iş başı yapması beklenir. Doğum izni şartları doğrultusunda süreç bu şekilde ilerler. Bununla birlikte özel durumlar için ekstra gün talep edilebilir.

Memur ya da işçi için babalık izni kaç gün? 

Babalık izni kamu ve özel sektörde görev alan erkek çalışanlar için farklılık içrebilir. İlgili alanda yer alan kanun ve izin günleri şu şekilde sıralanır:

  • Özel sektörde babalık izni kaç gün sorusuna 4857 sayılı kanunda yer alan madde doğrultusunda işçi sınıfında çalışan erkek personeller için belirlenen babalık izni 5 gündür. Babalık iznini kullanmak isteyen ve özel sektörde çalışan bireylerin, doğumdan sonraki gün izinlerinin başlayabilmesi için işverene babalık izni dilekçesi vermesi gerekir. Böylece doğumdan hemen sonra babalık iznine ayrılmak mümkün olabilir. 
  • Memur babalık izni kaç gün sorusu ise 657 sayılı kanun kapsamında cevaplanabilir. Bu kanuna göre kamu kurumlarında memur olarak çalışan erkeklerin izin süresi ise 10 gündür. Memur olarak görev alan erkek çalışanlar eşleri veya partnerleri doğum yaptıktan sonra gerekli bildirimi yaparak babalık iznini başlatabilir. 

Eşi veya partneri doğum yapan ve baba olan erkek çalışanlar, babalık iznini kullanma hakkına sahip olur. Doğum izni şartları, tüm çalışanlar için yasal düzenlemelerde aynıdır. Bununla birlikte babalık izni için gerekli belgeler, çalışılan kurum ve işverene göre değişkenlik gösterebilir. Eşine ve çocuğuna vakit ayırmak isteyen babalar, bebeğin doğumunun hemen ardından işverene bir dilekçe bildirir. Çocuğun doğduğu günü ve 4857 sayılı kanun çerçevesinde hakkı bulunan babalık iznini talep ederek babalık iznine ayrılabilir. 

Çalışanlar babalık iznini istediği zaman kullanabilir mi? 

Erkek çalışanların özlük haklarından biri olan babalık izninin istenilen zamanda kullanılıp kullanılamayacağı da merak edilen konulardan biridir. Babalık izni doğumdan hemen sonra mı kullanılır, yoksa istenilen bir zaman diliminde çalışan bu haktan faydalanır bu soruların yanıtı ilgili alanda yer alan kanuna dayanarak verilebilir. 4857. madde ve 657 sayılı kanun çerçevesinde babalık izni, doğumun gerçekleştiği günün ertesi günü başlatılır. Babalık izni tasarlanan yasalara göre tek seferde kullanılması gereken bir izin türüdür. Bu sebeple babalar bu izni doğumdan sonraki günlerde kullanmak durumundadır. Babalık iznini parça parça veya sonradan kullanmak mümkün değildir. 

Babalık izni uzatılabilir mi? 

Bebeğin doğumundan sonra kullanılan babalık izninin uzatılıp uzatılmayacağı, çalışılan kuruma göre değişebilir. Babalık izninde talep edilen gün sayısı, tabi olunan kanuna göre hükme bağlanır. Bu sebebe dayalı izin sürelerinin kısaltılması mümkün değildir. Buna ek olarak eşi veya partneri doğum yapan erkek personeller, işveren ile mutabık olduğu takdirde babalık izin süresini uzatabilir. Bu işverenin sağlayacağı bir inisiyatif olarak gösterilebilir. Doğum sonrasında eşi vefat eden babalar, eşinin hakkı olan doğum iznini kendisi in alma hakkına sahiptir. Eşi doğum sırasında vefat eden babalar, eşinin doğum izni süresinin tamamını kullanabilir. Eşi doğum izni süresinde vefat eden babalar, eşinin kalan izin gün sayısını kendisi için talep edebilir. Bu noktada babalık izni nasıl alınır sorusuna, ilgili alanda yer alan kanunla cevap verilebilir. 

Babalık izni yıllık izinden düşülen bir izin midir? 

Babalık izni ne kadar ya da ilgili sürecin yıllık izin ile alakası nedir soruları da sıklıkla merak edilir. Çalışanların aynı iş yerinde bir yıl süre ile aralıksız çalışması durumunda 4857 sayılı kanun çerçevesinde yıllık izin hakkı doğar. Bu izin hakkı ücretli izin hakları arasında yer alır. Buna ek olarak babalık izni ise erkek çalışanlar için mazeret izni kapsamında bulunan bir ücretli izin türü olarak değerlendirilir. Tüm bu detaylara dayanarak babalık izni ve yıllık izin haklarını birbiri ile bağdaştırmak mümkün değildir. Eşi veya partneri doğum yapanlar, yıllık izin günlerinden feragat etmeden babalık iznini kullanabilirler.