Mesleği icra etmeden önce bahsedilen meslek grubuyla ilgili araştırma yapmak oldukça önemlidir. Ortacı mesleği ile ilgili ortacı nedir ve çalışma koşulları nasıldır gibi merak ettiğin tüm detaylar İşin Olsun’da!
Ayakçı olarak da tanımlanan ortacı konfeksiyonda farklı birimlerdeki işlerin transferini üstlenen kişilerdir. Ortacı görevleri konfeksiyon makinacılarının işlerini birbiri arasında transfer eden ve ortaya çıkan işleri yerine yerleştirmek olarak sıralanabilir. Tekstil sektöründe önemli bir personel olarak öne çıkan ortacı, iş tanımında yer alan görev ve sorumlulukları gerekli ekipmanları kullanarak gerçekleştirir. Ortacılar mesleğin gerektirdiği görev ve sorumlulukları yerine getirmek için gereken araç-gereçleri profesyonel bir şekilde kullanması gerekir. Makinacılar arasında iş transferini sağlayan ortacılar, ulaştırma, inşaat ve imalat sektörlerinde de çalışma fırsatı elde eder. Genel olarak tekstil sektöründe çalışan ortacıların birtakım niteliklere sahip olması gerekir. Aynı zamanda firmaların iş arayan kişilerde aradığı niteliklere sahip olan kişiler, İşin Olsun üzerinden ortacı iş ilanlarına başvuru yapabilir.
Ortacı görev ve sorumlulukları nelerdir?
Tekstil sektörünün en bilinen meslek gruplarından birisi olan ortacı sıklıkla merak edilen pozisyonlar arasında yer alır. Mesleğin gerektirdiği nitelikler çok fazla olmamakla birlikte oldukça geniş bir istihdam alanına sahiptir. Makinacılar arasında tamamlanmış işleri taşıyan kişiler iş tanımında yer alan sorumlulukları üstlerinin önerisiyle yerine getirir. Peki ortacı ne iş yapar? Bu meslek grubunda yer alan görev ve sorumluluklar şöyle sıralanabilir;
- Makinacılar arasında tamamlanan işleri transfer etmek,
- Üstlerinden aldığı yönergeler doğrultusunda verilen işleri gerçekleştirmek,
- Tekstilde çalışılan yerin düzeninden sorumlu olmak,
- Üstleri tarafından verilen diğer işleri yerine getirmek,
- Çıkan son ürünleri yerlerine yerleştirmek,
- Makinacılara dikme ve sökme işlemleri için gerekli ekipmanları taşımak,
- Meslek grubuna yönelik gelişmeleri takip ederek, iş tanımında yer alan görevleri mesleki verimlilik kriterlerine uygun olarak yerine getirmek.
Ortacı görev tanımı olarak bahsedilen işler, meslek grubunun başlıca sorumlulukları arasında yer alır. Sen de ortacı sorumlulukları ve iş tanımında yer alan görevleriyle ilgili merak ettiğin her detaya İşin Olsun üzerinden erişebilirsin. Yaşadığın konumu dikkate alarak incelemeni bu yönde yapabilirsin. Örneğin; Bursa ortacı iş ilanlarını İşin Olsun üzerinden listeleyebilirsin.
Ortacı olma şartları nelerdir?
Ortacılık mesleğinin gerektirdiği nitelikler, meslekle ilgili merak edilen başlıca konular arasında yer alır. Sen de tekstil sektöründe ortacı olarak çalışmak istiyorsan mesleği icra etmek için yerine getirilmesi gereken koşulları bilmen önemlidir. Ortacılar makinacılar arasında iş transferlerinin yanı sıra makinacıların iş sırasında ihtiyaç duyduğu ekipmanları taşır. Özel sektörde ortacılar için gereken nitelikler, eleman arayan firmaların iş ilanlarında açık bir şekilde belirtilir. Aynı zamanda iş tanımında yer alan işleri uygulamak için ortacıların bedensel ve fiziki uygunluğa sahip olması gerekir. Ortacı olmak için gerekenler şöyle açıklanabilir;
- İşi yapmaya engel bedensel ve fiziki rahatsızlığı bulunmamak,
- İlkokul mezunu olmak ve okuduğunu anlayabilmek,
- İnsanlarla iletişim konusunda başarılı olmak,
- Enerjik ve hareketli bir kişiliğe sahip olmak,
- Kendisine verilen yönergeleri doğru algılayıp yorumlayabilme yetisine sahip olmak.
Ortacı olmak için belirli bir mezuniyet ve sertifika zorunluluğu bulunmaz. Fakat iş alanında yoğun bir tempoda çalışması gereken kişilerin bedensel olarak herhangi bir engelinin bulunmaması gerekir. Makinacılar arasında iş akışı ve malzeme tedariği sağlayan kişiler enerjik bir kişilik yapısına sahip olmalıdır. Hareketli bir tempoda çalışan ortacılar, sektörün aranan ve popüler meslek grupları arasında yer alır. Ataşehir İstanbul ortacı iş ilanlarını inceleyerek çalışma şartlarını daha kapsamlı bir şekilde öğrenebilirsin.
Ortacı olmak için hangi eğitimi almak gerekir?
Günümüzde ortacı çalışma alanları genellikle tekstil atölyeleri ve fabrikalardır. Kesim ve dikim işleriyle ilgilenen makinacılar arasında iş akışını sağlayan, ekipman getirip götüren ve iş alanının düzeninden sorumlu olan kişiler için belirli bir eğitim koşulu bulunmaz. Herhangi bir uzmanlık bilgisi gerektirmeyen ortacılık mesleği tekstil sektörünün önemli isimlerinden biridir. İlkokul mezunu olan ve okuduğunu anlayabilme becerisine sahip olan kişiler, bu alanda eleman arayan firmaların iş ilanlarına başvuru yapabilir. Yoğun tempolu bir iş yaşamında çalışabilecek bedensel yeterliliğe sahip olan kişiler tekstil atölyeleri ve fabrikalarda çalışma fırsatı elde edebilir.
Ortacı çalışma koşulları
İş sağlığı ve işçi güvenliği kriterleri doğrultusunda ortacılar tekstil sektörünün önemli meslek grupları arasında yer alır. Net bir meslek niteliği gerektirmeyen pozisyon iş tanımında kesme, paketleme, üretme ve getir-götür işleri bulunur. Ortacı çalışma koşulları çalışılan firmanın prensiplerine göre değişiklik gösterir. Fakat genel olarak tekstil atölyeleri ve fabrikalarda çalışan ortacılar yoğun bir tempoda çalışır. Ayakçı olarak da adlandırılan ortacılar çok sayıda işçinin yer aldığı büyük iş alanlarında mesleğini icra eder. Fabrika ve atölyelerin belirlenen mesai saatlerinde çalışan ortacılar işlerin yoğun olduğu zamanlarda ek mesaiye kalabilir. Aynı zamanda hafta içinin yanı sıra yoğunluğa bağlı olarak hafta sonları da çalışma durumunda olan ortacılar, çalıştıkları firmanın çalışma prensipleri doğrultusunda görev ve sorumluluklarını yerine getirir. Sen de İşin Olsun’u ziyaret ederek ortacılık mesleğiyle ilgili daha fazla bilgi edinebilir, iş ilanlarına başvuru yaparak çalışma fırsatı elde edebilirsin.