Ayakçı nedir? Nasıl olunur?

Ayakçı nedir? Nasıl olunur?

İşin hakkında bilgi sahibi olursan çalışma hayatın boyunca işinle ilgili pek çok konuda avantajın olur. Yapacağın işin ne olduğunu bilirsen haklarını da kolayca öğrenebilirsin. Ayrıca çalışma koşulların hakkında fikrinin olabilmen için de işin hakkında bilgi edinmen gerekir. Meslek grupları arasında yer yer alan ayakçı nedir, görev ve sorumlulukları nelerdir diye merak ediyorsan İşin Olsun’u gözden geçirebilirsin.

Ayakçı nasıl olunur?

Hizmet sektöründe çalışmak isteyen pek çok kişinin iş ilanlarında sıklıkla gördüğü “Ayakçı ne demek, hangi alanda çalışır?” gibi sorular bu alanda çalışmak isteyen pek çok kişi tarafından merak edilir. Kafe, restoran ya da benzer özelliğe sahip işletmelerde çalışan “Ayakçı ne iş yapar?” sorusu genelde ayakçının çalıştığı yer ile alakalıdır. İşletmelerde müşterilerin hizmetini gören ayakçılar kafe gibi iş yerlerinde müşterinin oturacağı yeri gösterme, içecekleri bitmişse yenileme gibi işler yapar.

Ayakçı olmak için genellikle herhangi bir eğitim görmeye ya da sertifika almaya gerek yoktur. Fakat bazı işletmeler işe alırken sabıka kaydı ve sağlık raporu isteyebilir. O yüzden ayakçı olmak için gereken belgeler başvuracağın işletmeye göre değişir. Ayakçı olmak için eğitim ya da sertifika gerekmese de hizmet sektöründe çalıştığı için ayakçının bazı özellikleri bulundurması, işini iyi yapması açısından çok önemlidir. Ayakçı olmak için gereken özellikler şu şekilde sıralanır:

  • Hizmet sektöründe çalıştığı için müşteri odaklı olmalıdır.
  • Ayakçılık mesleği herhangi bir belge ya da eğitime ihtiyaç duymasa da en azından ilkokul mezunu olması gerekir.
  • İş birliği içinde çalışabilme ve diğer çalışanlarla uyumlu bir şekilde iş yapabilme becerisi son derece önemlidir.
  • Uzun süre boyunca ayakta kalması gerekeceği için ayakta durmaya engel herhangi bir sağlık sıkıntısının olmaması önem taşır.
  • İletişim becerilerinin kuvvetli olması beklenir.
  • Kibar olması, düzgün diksiyona sahip olması ve ses tonunu iyi ayarlaması kritiktir.
  • Değişen koşullara hızlı adapte olabilme yeteneği avantaj sağlar.
  •  Sorun çözmeye odaklı olması ve kriz yönetimi becerisi gereklidir.
  • Hızlı ve dikkatli olması aranır.

Kafe ya da restoranda çalışan ayakçılar garsonla benzerlik gösterse de farklı olarak müşterilerin yiyecek ve içeceklerini yeniler. Bu sebeple işletme ve müşteri arasında yaşanacak bir soruna kriz odaklı olması ayakçının olmazsa olmaz özellikleri arasında yer alır. Ayakçı iş ilanlarına göz atarak mesleğin detayları hakkında bilgi edinebilirsin.

Ayakçının görev ve sorumlulukları nelerdir?

Kendin için iş bakarken dikkat etmen gereken bazı hususlar vardır. İşin çalışma koşulları, maaşı, görev ve sorumluluklarının ne olduğu bu hususların başında gelir. Yapacağın işle alakalı görev ve sorumluluklarının farkında olarak hem işini daha iyi yapman hem de o işletmede kalıcı olman mümkün hale gelir. Ayakçıların görev ve sorumlulukları, çalıştıkları sektöre ve iş yerine bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Ayakçı çalışma alanları hizmet sektöründe geniş bir iş kolunu kapsar. Ayakçılar sadece kafe ya da restoran değil yerine göre gıda ürünü satışı yapan işletmelerde, çay ocaklarında da hizmet verebilirler.

Kafe ya da restoran gibi işletmelerde ayakçılık yapacaksan müşterilerin yiyecek ve içeceklerini yenileme gibi sorumlulukların olur. Çay ocağı gibi iş yerlerinde ise çay getirip götürme işinden sorumlu olursun. Bu sebeple ayakçı olarak çalışmak istiyorsan iş yerinden görev ve sorumlulukların hakkında bilgi ya da belge alabilirsin. Eğer bu görev ve sorumluluklar senin için uygunsa İstanbul ya da Bursa ayakçı iş ilanlarını inceleyebilir, senin için en uygun çalışma şartlarına sahip bir işletmeye başvurabilirsin. 

Ayakçı nedir? Nasıl olunur?

Ayakçı maaşları nasıldır?

İş ararken dikkat etmen gereken hususlardan birisi de “Ayakçı nedir?” sorusunun yanı sıra maaşının ne kadar olduğu olmalıdır. Daha çok beden gücüne dayalı bir iş olan ayakçı maaşı çalıştığın işletmeye göre değişkenlik gösterir. Ayakçılar hizmet sektörüne ait kafe, restoran, çay ocağı gibi işletmelerde görev alır. Fakat bu işletmelerin hepsinde ayakçıların maaşı aynı olmaz. Örneğin, çalıştığın işletme bir kafe veya çay ocağı olabilir. Alacağın maaş ise bu değişkenlere göre farklılık gösterir. kariyer.net’in yaptığı maaş araştırması anketi bakarak bu konuda bir fikir edinebilirsin. araştırmaya ulaşmak için buraya tıklayabilirsin.

Ayakçı maaşlarının değişiminde etkili olan bir diğer faktör de çalışanın deneyim durumu ve iş becerisidir. Yine ayakçılarda iletişim becerisi, beden gücü, sabır gibi kişilik özelliklerini barındırmak önem taşır. Kendini geliştirme durumuna bağlı olarak doğrudan alacağın maaşı ve primleri etkileyebilirsin.

Ayakçı çalışma şartları nelerdir?

Bir yerde işe girerken çalışma şartlarının nasıl olduğuna çok dikkat etmen gerekir. Ayakçılık mesleği beden gücüne dayalı bir iş olduğu için yıpranma payı yüksektir. Bu sebeple başvurduğun iş yerinin sana sunduğu çalışma şartlarını tüm detaylarıyla gözden geçirmen beklenir. Ayakçı çalışma koşulları görev alınan iş yerine göre değişkenlik gösterir. Kafede çalışan bir ayakçı ile bir restoranda çalışanın iş şartları benzerlik gösterse farklılar mevcuttur.

Ayakçı olmak istiyorsan çalışma saatinden izin günlerine kadar hepsi çalışma şartını belirleyen faktörler arasında yer alır. İş başvurusu yaptığın işletmenin günde kaç saat çalıştığın konusunda bilgi vermesi gerekir. Sen de bu şartları öğrendikten sonra görevi yerine getirebileceğini düşünüyorsan Ankara veya İzmir ayakçı iş ilanlarını inceleyebilir ve kendin için en uygun kariyer pozisyonunu değerlendirebilirsin.