Nasıl aşçı yardımcısı olunur? Aşçı yardımcısının çalışma koşulları nelerdir? Çalışma ortamından maaş bilgisine kadar aşçı yardımcısı mesleği ile ilgili her şey İşin Olsun’da!
Aşçı yardımcısı, aşçının yanında yemek hazırlamaya ve mutfak içi ihtiyaçları karşılamaya destek olan kişilere verilen isimdir. Aşçı yardımcısı olmak isteyen kişinin belli başlı kriterleri karşılaması beklenir. Bu meslek kolunda hijyen kurallarına uymak, ekip çalışmasına yatkınlık, pratiklik ve deneyim önem taşır. Bu nedenle aşçı yardımcısı olmak isteyen kişilerin kendini geliştirmiş olması beklenir. Aşçı yardımcısı, özellikle büyük mutfaklarda ihtiyaç duyulan bir pozisyon olarak öne çıkar. Yardımcı aşçı olmak isteyenlere tavsiyeler; mutfak tecrübesi edinmek, zamanı doğru kullanmak ve el pratiği kazanmak üzerine olur. Aşçı yardımcısı olabilmek ve mutfakta çalışabilmek için de ihtiyaç duyulan bazı belgeler bulunur. Bu belgeleri edinip ilgili kriterleri karşıladığında aşçı yardımcısı iş ilanlarına başvuru gerçekleştirerek meslek sahibi olabilirsin.
Kimler aşçı yardımcısı olabilir?
“Aşçı yardımcısı nasıl olunur?” sorusu sık sık araştırılır. Aşçı yardımcısı olabilmek için belli başlı kriterleri karşılamak gerekir. Bu alanda çalışacak olan kişiler, üniversitelerin mutfak sanatları, gastronomi veya aşçılık alanlarından mezun olması gerekir. 4 yıllık gastronomi bölümünde okuyup aşçı eğitimi alan kişilerin de belgeleri ile bu alanda çalışma imkanları bulunur. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslardan da eğitim alıp sertifika edinerek ilgili alanlarda çalışılabilir. Bu meslekte el pratikliği, hız ve tempolu çalışma sistemine yatkınlık ön planda olur. Yemeğe eklenecek malzemeleri hazırlamak, sunuma hazır hale getirmek gibi aşçıların ana görevlerini tamamlayıcı çalışmaları koordine ederler. Aşçı yardımcıları, usta – çırak ilişkisiyle de yetişebilir. Aşçı alım şartlarının yanında belirli kriterlere uyumluluk ve ilgili belgeleri edinmiş olmak bu meslek grubu için de son derece önemli.
Aşçı yardımcısı olmak için gerekli belgeler nelerdir?
Birçok meslekte olduğu gibi işe aşçı yardımcısı almak isteyen işletmeler de birtakım belgeler talep eder. Aşçı yardımcısı olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- Üniversitenin ilgili bölümlerine ait bir diploma veya mesleğe yönelik onaylı bir eğitim kurumundan alınmış sertifika,
- Hijyen eğitimi belgesi,
- İş sağlığı ve güvenliği eğitimi belgesi.
Bu belgelere sahip olan kişiler sektörde yer alabilir. Bu noktada da akla en çok “Aşçı yardımcısı belgesi nasıl alınır?” sorusu gelir. Bu belgeyi edinebilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerini kazanıp 2 veya 4 yıllık eğitimini tamamlayabilir veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir kurs merkezinden eğitim alabilirsin. Aldığın sertifikalar ile bu alanda çalışma imkanına da erişmiş olursun. Ayrıca bu alanda kariyer yapmak istiyorsan, aşçı yardımcısı olarak yeterli deneyime sahip olduktan sonra yükselmen de mümkündür. Aşçı olma şartları arasına bu maddeler eklenebilir.
Aşçı yardımcısı belgesi nasıl alınır?
“Nasıl aşçı olunur?” diye öğrenmek isteyen kişiler, pek çok konuyu araştırır. Aşçı olmak için akademik eğitim alabilirsin. Aynı zamanda sertifika sahibi olarak da aşçı olabilirsin. En çok araştırılan konulardan birisi de “aşçı yardımcısı sertifikası nasıl alınır?” sorusunun yanıtı. Bu mesleği edinebilmek için ihtiyaç duyulan sertifikaya üniversitelerin ilgili bölümlerinden ya da onaylı aracı bir eğitim kurumundan eğitim alarak sahip olunabilir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış eğitim kurumları üzerinden aşçılık eğitimi alarak bu belge edinilebilir. Azami süre kadar eğitim görmek, başarı sınavından geçer not almak ve daha sonrasında sertifika talebinde bulunmak gerekir. “Aşçı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusunu araştıran kişilerin bu adımları uygulayarak belgelerine erişmeleri mümkün.
Aşçı yardımcısı olmak için gereken özellikler nelerdir?
Aşçı nasıl bir meslek diye merak eden kişilerin araştırdığı bir diğer konu da bu iş kolunda çalışacak adaylardan beklenen nitelikler. Yardımcı aşçı olmak için gereken özellikler şu şekilde listelenebilir;
- Pratik olmak,
- Ekip çalışmasına yatkınlık,
- İş bitiricilik,
- Zamanı doğru yönetme becerisi,
- Hızlı olmak,
- Etkili iletişim becerilerine sahip olmak,
- Soğukkanlılığı koruyabilmek ve kriz yönetimi sağlayabilmek,
- Ast-üst dengesini koruyan bir çalışma sistemine ayak uydurabilmek,
- Olası kazalara karşı hazırlıklı olabilmek,
- Hijyen kurallarına uyum sağlayabilmek,
- Ekipman yönetimi sağlayabilmek.
Bu alanda çalışabilmek için gerekli özelliklere sahip olunması gerekir. Ayrıca bu alanda çalışacağın işletmenin mesai saatlerine uyum sağlaman gerektiğini de bilmelisin. Yardımcı aşçı ile ilgili bilgiler dahilinde ve bu kriterlere uyum sağlayarak aşçı alımı yapan firmalara başvuru yapabilirsin.
Aşçı yardımcısı yaş sınırı nedir?
Aşçı yardımcısı olmak isteyen kişilerin en sık araştırdıkları konulardan bir tanesi de yaş sınırı üzerinedir. Yardımcı aşçı olmak için yaş sınırı 18-50 olarak belirlenmiştir. Bu yaş aralığı dahilinde olan kişilerin aşçı yardımcılığı yapma imkanları bulunur. Yaş sınırı dahilinde olan ve “Aşçı olmak için ne yapmalı?” sorusuna yanıt arayan kişilerin ilgili eğitimleri alarak bu alanda çalışmaya başlaması mümkündür. Sertifika ile çalışmak mümkün olsa da üniversitelerin gastronomi veya mutfak sanatları bölümünden mezun olanlar da bu alanda istihdam edilir. Sen de aşçı yardımcısı olmak istiyorsan, gerekli eğitimi alıp bu alanda çalışmaya başlayabilirsin.