İşveren ve çalışan adayı tarafından önem arz eden bir işe alım yöntemi olan mülakat; iş tecrübelerini, maaş beklentini ve kişisel özelliklerini anlatman için sana fırsat sunar. İş görüşmesi sırasında dikkat etmen gerekenlerden, aşçı mülakat sorularının detaylarına kadar aklına takılan birçok bilgi İşin Olsun’da!
İşe alım sürecinin eleme yöntemlerinden biri de mülakattır. Aşçılık pozisyonu için de oldukça sık karşılaşılan bu usul, adayların çeşitli niteliklerini ölçmek için kullanılır. Kariyerlerine aşçı olarak devam etmek isteyen kişilerin mülakatta çıkacak sorulara yönelik hazırlık yapması oldukça önemlidir. İş görüşmesinin başarılı geçmesi açısından, bu soruları önden bilmen ve gerekirse çalışman fayda sağlar. Aşçı mülakat soruları nelerdir diye merak ediyorsan, bu durumun firmanın niteliğine göre farklılık gösterdiğini bilmelisin. Kimi firma sözlü mülakatı tercih ederken, kimi şirketler ise yazılı yöntemlere yönelir. Bu açıdan aşçılık mülakat soruları oldukça değişkendir ve ciddi bir ön hazırlık gerektirir.
Sıklıkla sorulan aşçı mülakat soruları
Aşçılık mülakatında sorulan sorular, meslek profesyonelleri ya da yöneticiler tarafından iletilir. Mülakatların yetkinlik belirleyici özellikte olması oldukça önemlidir. Bu anlamda görüşmeye gitmeden önce aşçılık mülakat soru ve cevaplarına göz atman oldukça yararına olur. Öne çıkan aşçılık mülakatı soruları ise şu şekilde sıralanır:
- Kendini tanıtır mısın?
Aşçılık mülakatında sorulan sorular arasında yer alır ve daha çok işe başvuran adayı tanımaya yöneliktir. Burada çok fazla ayrıntıya girmeden; eğitim durumun, tecrübelerin ve ilgi alanlarından bahsedebilirsin. Sorulara verdiğin cevapların yeterli olduğundan emin olmalısın.
- İş tecrübelerinden bahseder misin?
Aşçılık pozisyonu için iş görüşmesi sorularından bir diğeri ise başvuran kişinin tecrübelerinin neler olduğudur. Buradaki asıl amaç, işe alınacak kişinin bu donanıma sahip olup olmadığının öğrenilmesidir. Bu soruya cevaben daha önce çalıştığın pozisyondan ve kurumlardan, staj yaptığın yerlerden ve aldığın sertifikalardan bahsedebilirsin. Aşçılık iş görüşmesinde sorulacak soruları yanıtlarken dikkat etmen gereken kısım ise kısa, öz ve anlaşılır bir şekilde bunlara değinmek olmalıdır.
- İşe alındığında şirkete ne gibi bir değer katabilirsin?
Mülakatını yapan işe alım uzmanı, kuruma ne gibi bir katkı sağlayacağını da merak eder. Bu, aşçılık iş görüşmesinde sorulacak sorular arasında en önemlilerinden biridir. Kariyer anlamında karşılıklı bir kazanç söz konusudur. Burada kısaca gelecekteki beklentilerinden ve kendini geliştirmek için neler yapabileceğinden bahsedebilirsin. Aşçılık mülakat soruları ve cevaplarında, dikkat etmen gereken unsur ise gelişime açık bir kişi olduğunu karşı tarafa aktarman gerektiğidir.
- Maaş beklentin nedir?
Aşçılık iş görüşmelerinde sorulan sorulardan belki de cevabı en zor verileni maaş beklentisidir. Her firmanın beklentisi ve kriteri farklıdır. Ancak mülakatı gerçekleştiren işe alım uzmanları bu soruyu çok sık sorar. Adaylar da cevap vermekte oldukça zorlanır. Ancak iş görüşmesi sırasında böyle bir sorunla karşılaşırsan; eğitim durumun, tecrüben, mesleki unvanın ve başvuru yapacağın kurumun da potansiyelini dikkate alarak bir ücret söyleyebilirsin.
Aşçı mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?
Aşçılık iş mülakatında sorulan soruları cevaplarken birtakım noktalara dikkat etmen gerekir. Öncelikle işe başvurduğun pozisyonun kriterlerini taşıdığından emin olmalısın. Aşçılık hız ve dakiklik gerektirir. Ayrıca temizlik ve hijyen kuralları da bu meslekte oldukça önemlidir. Aşçı mülakat sorularını sana yönelten meslek profesyonelleri bu hususlara dikkat edebilir. Mülakat esnasında ise rahat ve özgüvenli olduğunu karşı tarafa hissettirmelisin. Sorulara akıcı bir Türkçe ile kısa ve net bir şekilde cevap vermen önem taşır. Ayrıca beden dilini de etkili bir şekilde kullanmalısın. İşe alım uzmanları, bu noktalara çok dikkat eder. Aşçılık sözlü mülakatta sorulan soruları başarıyla cevaplaman, kariyerin için önem arz eder. Aşçı iş ilanlarına başvuru yapmadan önce ön hazırlığını yaparak kendini görüşmelere hazırlayabilirsin.