Anketör nedir ve kaç saat çalışır? Anketör çalışma şartları nelerdir? Görev ve sorumluluklarından anketör çalışma ortamına kadar birçok sorunun cevabını bugün İşin Olsun’da bulabilirsin!
Anketör olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri “Anketör ne iş yapar?” sorusudur. Bu soruya cevap vermeden önce anketin ne anlama geldiğine bakmak gerekir. Toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren konularda halkın fikrini analiz etmek amacıyla yapılan inceleme çalışmalarına anket denir. Anketör, şirket ve kurumlar tarafından derlenen anket sorularını ilgili hedef gruba yönelten ve topladığı verileri çalıştığı kişilere iletmekle yükümlü olan kişidir.
Anketör nerelerde çalışır?
Anketör olarak mesleğini icra etmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de “Anketör nerede çalışır?” sorusudur. Kamuoyu araştırma ve inceleme şirketleri, belirli bir konu hakkında toplumun fikrini öğrenmek istediği zaman anket yöntemini tercih eder. Bu anketleri uygulayacak kişilere ulaşabilmek amacıyla ilan yayınlar. Anketör olmak isteyen kişiler başvuru yaptıkları pozisyonun koşullarına göre gerek başvurdukları kurumun bünyesinde tam zamanlı olarak gerekse de freelance olarak çalışabilirler. Bazı firmalarda anketör çalışma saatleri değişken olsa da bazı şirketler gün içinde belli saat aralıklarında çalışmayı tercih eder. Bundan dolayı “Anketör kaç saat çalışır?” sorusunun cevabı da şirkete göre değişiklik gösterdiğidir. Bu işi yapan pek çok farklı firma olduğu için başvuru yapmadan önce ilanları detaylı bir şekilde inceleyip kriterlerine uygun şirketi tercih edebilirsin.
Anketörlerin görev ve sorumlulukları nelerdir?
Anketör olmak isteyen kişilerin, şirketlerin açtığı pozisyona başvurmadan önce anketör görev ve sorumluluklarını bilmeleri gerekir. Anketör görev tanımı şirkete göre değişiklik gösterse de belli başlı sorumluluklar mevcuttur. Genel olarak anketör görevleri şunlardır:
- Şirketlerin hazırlamış olduğu anket sorularını toplumun hedef alınan kesimine yöneltmekle ve anket süreci bittiğinde elde edilen verileri en açık ve doğru şekilde derleyip düzenlemekle yükümlüdür.
- Anketlerden elde ettikleri verileri düzenleyip hazır hale getirdikten sonra çalıştıkları şirketlerin ilgili pozisyonlarına bu verileri iletmekle yükümlüdürler.
- Şirketlerin hazırlamış olduğu anketleri talep doğrultusunda yüz yüze, çevrimiçi veya telefon konuşması aracılığıyla gerçekleştirme imkanına sahiptirler.
- Şirketlerin kendilerine anket için verdikleri süre içerisinde toplumun hedeflenen kesiminden dönüş alıp yeterli datayı toplama da anketör görevleri arasında yer alır.
Anketör olmak için gerekli koşullar nelerdir?
Anketör çalışma şartları şirkete ve belirli faktörlere göre değişiklik gösterir. Bu değişikliğe rağmen her anketörün sahip olması gereken belli özellikler mevcuttur. Anketör olmak isteyen kişilerin öncelikle iletişim kurma yetenekleri yüksek olmalıdır. Anketörler gerek yüz yüze anket uygulamalarında gerekse de telefon konuşmasıyla uyguladıkları anketlerde soruları doğru bir şekilde yöneltmeli ve zamanlarını verimli kullanmalıdırlar. Pozisyona başvuracak kişilerin ikna kabiliyetlerinin de yüksek olması bu meslek için büyük önem taşır. “Anketör ne yapar?” sorusunun cevabına bakıldığında, aynı zamanda pozisyona başvuran adayların veri toplama, düzenli çalışma gibi becerilere de sahip olmaları gerektiği görülür.
Anketör olmak için yaş sınırı nedir?
Nasıl anketör olunur sorusunun yanı sıra akla ilk gelen yaş sınırı ve anketör olmanın şartlarıdır. Yaş sınırı, işe alımlar sırasında adayların ideal iş pozisyonlarıyla eşleşmesini sağlayan önemli kriterlerdendir. İşverenler tarafından hazırlanan anketör alım şartları içinde yaş sınırı yaygın olmamakla birlikte bazı ilanlarda işverenler tarafından belirtilebilir. Anketör iş ilanlarında yaş sınırı doğrudan çalışmanın türüne, görev kapsamına ve istenen aday özelliklerine bağlı olarak değişir. Yarı zamanlı anketörlük işlerinde çoğunlukla öğrenciler görev alırken, anketör olmak için yaş sınırı uzmanlığa istinaden değişebilir. Projeye göre değişen istihdam alanlarında genellikle 18 yaşından büyük adaylar değerlendirmeye alınır. Yaş sınırından bağımsız olarak anketör olmak isteyenlere tavsiyeler sıklıkla iletişim becerilerine, ikna kabiliyetine ve insan ilişkilerini sürdürmeye dayanır.
Anketör maaşları ne kadar?
Pozisyona başvuracak adayların en çok merak ettiği konulardan birisi “Anketör ne kadar maaş alıyor?” sorusudur. Anketör maaşları birçok etmene göre değişiklik gösterir. Pozisyona başvuran kişinin tecrübesi, mezun olduğu okul gibi faktörler bunlar arasında yer alır. “Anketör maaşları ne kadar?” sorusunu etkileyen diğer bir faktör ise şirketin mevcut konumu ve piyasadaki değeridir. Bundan dolayı bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Şirketler anketör maaşlarını belirlerken anketör haklarını da göz önünde bulundurmalıdır. Anketör sorumlulukları doğrultusunda maaş değişim gösterebilir. Eğer sen de anketör olmak için gerekli özelliklere sahip olduğunu düşünüyor ve bu meslekte tecrübe edinmek istiyorsan, İşin Olsun’da bulunan anketör iş ilanlarına başvurabilirsin.
Sıklıkla sorulan anketör mülakat soruları nelerdir?
Anketör olmak isteyen adaylar, iş görüşmesine katıldıklarında bazı sorularla karşılaşır. Anketör iş görüşmesi soruları, her görüşmeci için farklı cevaplara sahiptir. İşverenlerin çok sık tercih ettiği bazı soru kalıpları bulunur. Bu sorular şöyle sıralanabilir;
İş tecrübelerinden bahseder misin?
Bu soru en yaygın mülakat sorularının başında yer alır. İşveren, bu soruyla anketör adaylarının özgeçmişini ve daha önceki iş deneyimlerini öğrenmek ister. Adaylar, bu soruya cevap verirken olabildiğince etkili bir ses tonu kullanmalıdır. Anketör sözlü mülakatta sorulan sorular, genellikle adayların gerekli bilgiye, beceriye ve deneyime sahip olup olmadıklarını anlamak için yöneltilir. Adayların mülakat aşamasında kendileri ile ilgili tüm bilgileri eksiksiz aktarmaları, işe alım sürecini olumlu etkiler.
Şirkete ne katabilirsin?
İşveren, bir anketör adayından çalışacağı şirketi daha ileri taşımasını ister. Bu nedenle ilgili soruya cevap vermek için adayların öncelikle şirketin misyonunu ve hizmetlerini öğrenmeleri gerekir. Mülakattan önce firmanın, faaliyetlerini ve işe alınacak adaydan beklentilerini dikkatli bir şekilde inceleyebilirsin. Bu sayede, ilgili pozisyon için istenen becerilere sahip olup olmadığını da anlaman mümkün olur. Anketör iş görüşmelerinde sorulan sorular, adayların sektöre olan tutkularını öğrenmek için en iyi yöntemlerdir.
Seni neden işe almalıyız?
Bu soru anketör mülakatlarında sıklıkla yöneltilir. Anketör adayları bu soruyu yanıtlarken, sahip olduğu becerileri aktarmalı ve şirkete neler katabileceğini sunmalıdır. Adayların önceki işlerinde karşılaştıkları zorlukların üstesinden nasıl geldikleri de bu noktada öne çıkar. Mülakat aşamasında adayların, önceki tecrübelerinde kullandıkları çözüm yöntemlerini aktarmaları da avantaj sağlayabilir.
Anketör mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?
Anketör olmak isteyen adayların, mülakat sorularını cevaplarken birkaç hususa dikkat etmeleri gerekir. Bu hususlar, adayların iş mülakatlarının daha verimli geçmesini sağlar. Mülakatlarda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;
- Anketör iş mülakatında sorulan sorular her kurum için farklılık gösterir. Bazı mülakatlar telefon ile yapılırken bazıları ise yüz yüze gerçekleşir. Adayların mülakat süreçleri kendilerine özel ilerler. Her iki yöntemde de kendine güvenen bir profil oluşturman gerekir.
- Bir kurum, anketör adaylarına maaş beklentisini sorarken, diğer bir şirket ise kariyer hedeflerinden bahsetmesini ister. Mülakat soruları, anketör adayları için oldukça önemlidir. İş görüşmesine davet edilen adayın, sorulara verdiği cevaplar ile işverenler bazı alt başlıklara geçer ve mülakat süreci bu doğrultuda devam eder. Önceden deneyimi olan adaylar için geçmiş iş tecrübeleri sorulduktan sonra, adayın bir önceki işinden neden ayrıldığı da ayrı bir soru olarak yöneltilebilir. Hiç deneyimi olmayan adaylara ise bu işe olan heveslerini ölçmeye dair kimi mülakat soruları sorulur.
- Anketör mülakatında sorulan sorular ile iş başvurusu yapan adayların hem mesleki hem de kişisel anlamda tanınması sağlanır. Anketör iş görüşmesinde sorulacak sorular ile adayların bu işe kabul edilme uygunluğu daha rahat ölçülür.
Sen de mülakat süreci ile ilgili incelemelerini tamamladıktan sonra anketör iş ilanlarına başvurularını gerçekleştirebilirsin.