Anketör nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Anketör nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Anketör kaç saat çalışır? Anketör çalışma şartları nelerdir? Görev ve sorumluluklarından anketör çalışma ortamına kadar birçok sorunun cevabını bugün İşin Olsun’da bulabilirsin!

Anketör olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri “Anketör ne iş yapar?” sorusudur. Bu soruya cevap vermeden önce anketin ne anlama geldiğine bakmak gerekir. Toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren konularda halkın fikrini analiz etmek amacıyla yapılan inceleme çalışmalarına anket denir. Anketör, şirket ve kurumlar tarafından derlenen anket sorularını ilgili hedef gruba yönelten ve topladığı verileri çalıştığı kişilere iletmekle yükümlü olan kişidir.

Anketör nerelerde çalışır?

Anketör olarak mesleğini icra etmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de “Anketör nerede çalışır?” sorusudur. Kamuoyu araştırma ve inceleme şirketleri, belirli bir konu hakkında toplumun fikrini öğrenmek istediği zaman anket yöntemini tercih eder. Bu anketleri uygulayacak kişilere ulaşabilmek amacıyla ilan yayınlar. Anketör olmak isteyen kişiler başvuru yaptıkları pozisyonun koşullarına göre gerek başvurdukları kurumun bünyesinde tam zamanlı olarak gerekse de freelance olarak çalışabilirler. Bazı firmalarda anketör çalışma saatleri değişken olsa da bazı şirketler gün içinde belli saat aralıklarında çalışmayı tercih eder. Bundan dolayı “Anketör kaç saat çalışır?” sorusunun cevabı da şirkete göre değişiklik gösterdiğidir. Bu işi yapan pek çok farklı firma olduğu için başvuru yapmadan önce ilanları detaylı bir şekilde inceleyip kriterlerine uygun şirketi tercih edebilirsin.

Anketörlerin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Anketör olmak isteyen kişilerin, şirketlerin açtığı pozisyona başvurmadan önce anketör görev ve sorumluluklarını bilmeleri gerekir. Anketör görev tanımı şirkete göre değişiklik gösterse de belli başlı sorumluluklar mevcuttur. Genel olarak anketör görevleri şunlardır:

  • Şirketlerin hazırlamış olduğu anket sorularını toplumun hedef alınan kesimine yöneltmekle ve anket süreci bittiğinde elde edilen verileri en açık ve doğru şekilde derleyip düzenlemekle yükümlüdür.
  • Anketlerden elde ettikleri verileri düzenleyip hazır hale getirdikten sonra çalıştıkları şirketlerin ilgili pozisyonlarına bu verileri iletmekle yükümlüdürler.
  • Şirketlerin hazırlamış olduğu anketleri talep doğrultusunda yüz yüze, çevrimiçi veya telefon konuşması aracılığıyla gerçekleştirme imkanına sahiptirler.
  • Şirketlerin kendilerine anket için verdikleri süre içerisinde toplumun hedeflenen kesiminden dönüş alıp yeterli datayı toplama da anketör görevleri arasında yer alır.

Anketör olmak için gerekli koşullar nelerdir?

Anketör çalışma şartları şirkete ve belirli faktörlere göre değişiklik gösterir. Bu değişikliğe rağmen her anketörün sahip olması gereken belli özellikler mevcuttur. Anketör olmak isteyen kişilerin öncelikle iletişim kurma yetenekleri yüksek olmalıdır. Anketörler gerek yüz yüze anket uygulamalarında gerekse de telefon konuşmasıyla uyguladıkları anketlerde soruları doğru bir şekilde yöneltmeli ve zamanlarını verimli kullanmalıdırlar. Pozisyona başvuracak kişilerin ikna kabiliyetlerinin de yüksek olması bu meslek için büyük önem taşır. “Anketör ne yapar?” sorusunun cevabına bakıldığında, aynı zamanda pozisyona başvuran adayların veri toplama, düzenli çalışma gibi becerilere de sahip olmaları gerektiği görülür. 

Anketör maaşları ne kadar?

Pozisyona başvuracak adayların en çok merak ettiği konulardan birisi “Anketör ne kadar maaş alıyor?” sorusudur. Anketör maaşları birçok etmene göre değişiklik gösterir. Pozisyona başvuran kişinin tecrübesi, mezun olduğu okul gibi faktörler bunlar arasında yer alır. “Anketör maaşları ne kadar?” sorusunu etkileyen diğer bir faktör ise şirketin mevcut konumu ve piyasadaki değeridir. Bundan dolayı bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Şirketler anketör maaşlarını belirlerken anketör haklarını da göz önünde bulundurmalıdır. Anketör sorumlulukları doğrultusunda maaş değişim gösterebilir. Eğer sen de anketör olmak için gerekli özelliklere sahip olduğunu düşünüyor ve bu meslekte tecrübe edinmek istiyorsan, İşin Olsun’da bulunan anketör iş ilanlarına başvurabilirsin.