Ahşap ustaları ne iş yapar? Nasıl olunur?

Ahşap ustaları ne iş yapar? Nasıl olunur?

İş başvurusu yapmadan önce meslek ve yer aldığı sektörle ilgili bilgi edinmek önemlidir. Bu sayede kendine uygun olan mesleği bulmak daha pratik hale gelebilir. Çalışma ortamından mesleki sorumluluklarına kadar ahşap ustası olmak için gereken tüm bilgiler şimdi İşin Olsun’da!

Ahşap ustası nedir?

Meslek tercihi yaparken merak edilen bir çok soru bulunur. Ahşap ustası nedir, bu mesleğe ilgi duyan kişiler tarafından merak edilen soruların başında yer alır. Ahşap ustası, tahta ürünleri piyasaya sunan kurumlarda çalışan kişidir. Ahşap üretim faaliyetlerinin her aşamasından sorumludur. Mimaride kullanılan pek çok malzemenin üretiminde rol alır. İç mobilyalar, kamelya, kapılar, ahşap bahçe mobilyaları bu kişiler tarafından üretilen ürünlerinden bazılarıdır. Üretim sürecinde kullanılan yan malzemeler de ahşap ustaları tarafından üretilen nesnelerdir. Ev ve iş yerlerinde kullanılan ahşap dekorasyon malzemeleri, aksesuarlar ve süslemeler de bu ustalar tarafından üretilir. Ahşap ustası, öncelikle ürünü tasarlar ve çizer. Tasarım planı oluşturduğu ürün için uygun olan ahşap ve boya malzemelerini temin eder. Ahşap ustası kendi tasarımlarını ürüne dönüştürdüğü gibi özel siparişler de alabilir. Kendisine getirilen tasarım planını inceleyerek yorumlarda bulunabilir. Meydana getirilecek ürün için uygun olan oyma veya kesme tekniklerini belirler. Ahşap ustası, ürettiği nesnenin ya da mobilyanın sağlamlığını öncelikli olarak kontrol eder. Gerekli durumlarda ürünlere bakım ve onarım yapabilir. Ahşap ustası olmak için gerekenler arasında el becerisi, deneyim ve eğitim bulunur. Ağaç İşleri bölümünde okumuş olan kişiler ustalık yapabilir. Ahşap işleri alanında kurslara katılarak ustalık belgesi almak da diğer bir seçenek olabilir. Sende bu mesleğin kendine uygun olduğunu düşünüyorsan isinolsun.com’da yayınlanan ilanlara göz atabilirsin. Seçenekler içinde sana hitap eden ilana başvurarak çalışmaya başlayabilirsin.

Ahşap ustasının görev ve sorumlulukları nelerdir?

Ahşap ustası ne iş yapar sorusuna verilecek cevaplar çeşitlidir. Kişinin çalıştığı kurum, yer aldığı atölyle doğrultusundan sahip olduğu görev ve sorumluluklar da değişiklik içerebilir. Bazı farklılıklar olsa da ahşap ustalarının temel sorumlulukları şu şekildedir:

  • Ahşap ustaları, iç ve dış mekan mobilyaların üretiminde görev alır. Ağaçtan elde edilen endüstriyel ürünlerin üretimi de ahşap ustasının görevleri arasındadır. 
  • Üretimini yapacağı nesne için tasarım planı oluşturur. Kendisine gelen ürün tasarımını inceleyerek çeşitli analizlerde bulunur. Bu analizler doğrultusunda çalışmalara başlar ve uygulanacak teknikleri belirler.
  • Tasarım planı oluşturulan nesne için uygun malzemeleri seçer. Ahşap ve bo-

 ya çeşitlerinden uygun olanları kullanır. Üretilecek olan mobilya ya da nesne için uygun olan ağaç türünü seçer.

  • Ürün için gereken parçaların hangi sırayla yapılacağını belirler. Nesneleri yapmak için uygun olan makine ve ekipmanları kullanır.
  • Gerekli kalıp ve şablonları hazırlar. Ürün için en uygun kesme ve oyma tekniğini belirler.
  • Üretilen nesnenin sağlamlığını kontrol eder. İstenilen özelliklere uygun olup ol-

madığını denetler. 

  • İhtiyaç halinde ürünlerin bakım ve onarımını yapar.

Ahşap ustası çalışma alanları kişinin tercihlerine göre şekillenebilir. Kişi, ahşap üretim tesisleri, mobilya ve inşaat sektörü gibi alanlarda çalışmayı tercih edebilir. Ahşap ustaları, dekorasyon ve mimari de kullanılan çoğu temel ürünü tasarlayabilir. Temel ahşap malzemelerinin yanı sıra aksesuar ürünleri de üreterek geniş bir alanda hizmet verebilir. Sen de bu mesleğin görev ve sorumluluklarını öğrenmek için İstanbul, Ankara ahşap ustası iş ilanlarını inceleyebilirsin.

Ahşap ustalarının çalışma koşulları nasıldır?

Çalışma koşulları meslek seçiminde önemli bir kriterdir. Ahşap ustası çalışma koşulları iş başvurusunda bulunulan kuruma göre değişiklik gösterebilir. Ahşap üretim tesisleri, mobilya ve inşaat sektöründe yer alan kurumlar çalışma koşulları açısından farklılık gösterebilir. Kullanılan makineler için bilgiye ve el becerisine sahip olmak önemlidir. Üretilecek tasarımların imalat süreci için düzenli bir çalışma temposu önemlidir. Ahşap ustası çalışma saatleri esneklik gerektirebilir. Çalışma saatleri, iş yerine bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Ahşap ustaları genellikle standart mesai saatlerinde çalışırlar. Bununla birlikte imalat ya da teslim süreçlerinde esneklik gerekebilir. Kişinin çalıştığı gün sayısı da yer aldığı şirket ve sektör doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Ahşap ustalarının, haftanın beş ya da altı günü çalışması talep edilebilir. Bu durum da şirkete ve iş yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Bu mesleğin senin için uygun olduğunu düşünüyorsan Türkiye’nin her şehrinden yayınlanan ahşap doğrama ustası iş ilanlarına isinolsun.com’dan ulaşabilirsin.

Ahşap ustası maaşları nasıldır?

Meslek tercih ederken dikkat edilen önemli bir unsur da maaş düzeyidir. Ahşap ustası maaşları pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu faktörlerden en önemlisi ahşap ustasının çalıştığı iş yeridir. Ahşap üretim tesisleri ya da tiny house sektöründe çalışan ahşap ustalarının maaşlarında farklılıklar gözlemlenebilir. Bu faktörlerden bir diğeri de adayın sahip olduğu eğitim düzeyidir. Kişinin sahip olduğu belge ve sertifikalar da maaş düzeyini belirleme sürecinde etkili olabilir. Ustalık belgesine sahip olan ahşap ustalarının maaşlarında farklılık gözlemlenebilir. Maaş düzeyini etkileyen diğer bir önemli unsur da adayın deneyim seviyesidir. Sektörde deneyimli ahşap ustalarının sahip olduğu maaş düzeyiyle mesleğe yeni başlayan kişiler arasında çeşitli farklılıklar mevcuttur. Ahşap ustasının sahip olduğu müşteri portföyü de önemli bir husustur. Sadık bir müşteri kitlesi olan ahşap ustalarının kazançlarında farklılıklar gözlemlenebilir. İsinolsun.com’da yayınlanan ahşap ustası iş ilanlarında genellikle maaş, çalışma ortamı ve koşulları gibi önemli bilgiler yer alır. Sana hitap eden ilanlara başvurarak meslek hayatında yeni bir adım atabilirsin.