Yaylalarıyla ünlü bir kent olarak tanınan Gümüşhane; engebeli arazi yapısıyla bilinir. Tarım ve hayvancılığın yapıldığı şehirde sanayi sektörü de gelişim gösterir. Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan kent, doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla ön plana çıkar. Kristal berraklığındaki akarsularıyla tanınan şehirde doğa turizmi gelecek vadeder. Şehirdeki iş fırsatları daha çok turizm, sanayi ve tarım sektöründe yoğunlaşır. Eğer Gümüşhane’de yaşamayı düşünüyorsanız işte sizin için hazırladığımız şehir rehberi İşin Olsun Blog’ta!
Gümüşhane’nin nüfusu nedir?
Şehrin nüfusu 2023 yılı verilerine göre 148.539’dur. Nüfusun cinsiyetlere göre dağılımıysa 74.581 erkek ve 73.958 kadındır. Kentte yaşayanların yüzde 50,21’i erkek ve 49,79’u kadınlardan oluşur. Bir önceki yıllardaki artış hızına göre 2024 yılı itibarıyla kentteki nüfusun 149.034 olması tahmin ediliyor. Şehrin en kalabalık ilçesi 51 binden fazla nüfusuyla Merkez ilçesidir. Ulaşımın kolay olması ve iş olanakların yoğun olması, nüfusun şehir merkezinde yoğunlaşmasına neden olur.
Gümüşhane’de yaşam ve çalışma koşulları nasıldır?
Temiz havasıyla ön plana çıkan Gümüşhane; büyük şehirlerdeki karmaşadan uzak olan yaşam koşullarına ev sahipliği yapar. Kentte son zamanlarda konut ihtiyacının artış göstermesi, konut sektörünün dinamik bir yapıya kavuşmasını sağlar. Şehirdeki iş fırsatları gündeme geldiğinde inşaat sektörü başta olmak üzere, tarım ve turizm sektörü gibi çalışma alanları ön plana çıkar. Büyükşehirlere oranla daha uygun maliyetli konut, yiyecek ve günlük harcamaların bulunması kentteki yaşam koşullarını olumlu yönde etkiler. Dağcılık, kayak gibi aktivitelerle diğer doğa sporları Gümüşhane’de popüler olan etkinlikler arasındadır.
Gümüşhane’de yaşayanlar nasıl geçiniyor?
Kentte tarım sektörüne dayalı ekonomik hayat bulunur. Dolayısıyla şehirde yaşayanlar geçimlerini daha çok tarım sektöründen sağlar. Doğa turizmi ve inşaat sektörü de kentteki iş alanları arasında bulunur.
Gümüşhane’de sanayi
Özellikle kibrit fabrikası ile çimento fabrikası gibi farklı sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapar. Yine şehirde kireç sanayi, konsantre meyve suyu fabrikasıyla kuşburnu çayı tesisleri bulunur. Un fabrikalarının yanı sıra mobilya atölyeleriyle bıçkı – hızar atölyelerinin sayısı oldukça fazladır. Gümüşhane iş ilanları sayfamızı inceleyerek güncel iş ilanlarına ulaşabilirsiniz.
Gümüşhane’de mühendislik
Kentte organize sanayi bölgesinin bulunması, mühendislik alanında kariyer fırsatlarının artış göstermesini mümkün kılar. Özellikle genç mühendislerin şehirdeki özel sektör alanlarında iş bulabilmeleri mümkün olur. İnşaat ve makine mühendisliği gibi alanlarda iş bulabilirsiniz.

Gümüşhane’de tarım
Şehirde 104.955 hektarlık alanda tarla bitkilerinin ekimi yapılır. Şehirdeki tarım arazilerinin toplam araziye oranı yüzde 70,43’tür. Özellikle yem bitkilerinin üretiminin yapıldığı şehirdeki ekili alanların yüzde 30 kadarında yem bitkileri üretimi yapılır. Kentte vişne, armut ve elma başta olmak üzere ceviz gibi tarım ürünleri de yetiştirilir. Kentteki öz tüketimin ihtiyacını karşılamak üzere meyve üretimi de yapılır.
Gümüşhane’de hayvancılık
Büyük ve küçükbaş hayvancılık başta olmak üzere Gümüşhane’de arıcılık il tavukçuluk sektörü de gelişim gösterir. Yine su ürünleri yetiştiriciliği şehirde gelişim gösteren hayvancılık alanları arasındadır. Kentte toplamda 101.874 büyük ve küçükbaş hayvan bulunur. Bu hayvanların yüzde 32’si koyun, yüzde 65’i de sığır ve mandalardan oluşur. Şehirdeki hayvan varlığının yüzde 3’ü keçidir.
Kentte hayvancılık sektörüyle ilişkili sektörlerde çalışanların sayısı oldukça fazladır. Özellikle veteriner ve ziraat mühendisi gibi mesleklere olan ihtiyaç günden güne artış gösterir. Besicilikle süt üretimine yönelik işletmelerin sayısı artış gösterdiğinden bu alanlardaki iş ilanları sayısı fazladır. Gümüşhane’de hayvancılık sektörüne yönelik gıda sektörü de gelişim gösterir. Dilerseniz Gümüşhane hayvan bakıcısı ilanlarına göz atabilirsiniz.
Gümüşhane’de turizm
Doğa turizminin yaygın olarak yapıldığı Gümüşhane, turizm sektörünün gelişim gösterdiği şehirler arasında bulunur. Karaca Mağarası ile Tomara Şelalesi gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan şehirde Limni Gölü gibi ziyaretçileri büyüleyen turizm alanları da vardır. Zigana Tüneli gibi altyapı projelerinin hayata geçirilmesiyle şehrin tanıtımına yönelik farklı organizasyonlar da gündeme gelir.
Farklı festivalleriyle ön plana çıkan Gümüşhane’de “Kuşburnu Festivali” ilgi çeken etkinlikler arasındadır. 4-6 Ekim tarihleri arasında yapılan etkinlik şehrin Cumhuriyet Caddesi’nde yapılır. Şehirde Güvende Yayla Şenliği ilgi gören etkinlikler arasında yer alır. Yine 18 Haziran tarihinde düzenlenen Kızılcadam Yayla Şenliği her yıl çok sayıda turisti kendisine çeker.
Gümüşhane’nin nesi meşhur?
Organik ürünleriyle ön plana çıkan Gümüşhane’nin en meşhur ürünü pestildir. Bal, pekmez ve reçel gibi gıdaların yanı sıra peynir ile köy tereyağı da şehirde meşhur olan lezzetler arasında bulunur. Yine ev yapımı ekmek ile salça da şehirde ilgi gören lezzetlerdendir. Çeçil peyniri yörenin en çok beğenilen peynir çeşitlerindedir. Kurut ile kesme mantı, şehirde ilgi gören yöresel lezzetler olarak ön plana çıkar.
Gümüşhane’de görülmesi gereken yerler
Gümüşhane, gezilecek yerler konusunda farklı alternatifler sunabilen bir kent konumumda yer alır. İşte şehirde görülmesi gereken yerler:
- Limni Gölü Tabiat Parkı
- Santa Harabeleri
- Krom Vadisi
- Sadak Antik Kenti
- Karaca Mağarası
- Kürtün Örümcek Ormanları
- Sarıçiçek Köy Odaları
- Kov Kalesi
- Boyunyurt Yaylası
- Zigana Dağı
- Çağlayandibi Şelalesi
Gümüşhane’de gezilebilecek müzeler
Gümüşhane Kent Müzesi: İkizevler Etnografya Müzesi olarak da bilinen kent müzesi, 2006 yılında kurulmuştur. Müzenin içerisinde 1190 tarihi eser bulunur. Osmanlı Devleti döneminde basılmış olan sikkelerden arkeolojik eserlere varıncaya kadar farklı tarihi zenginlikleri bu müzede bulabilirsiniz.
Gümüşhane’de ne yenir?
Siron: Yoğurt, peynir ve yufkayla hazırlanan bu yemek; şehrin en çok tanınan yemeklerindendir. Ziron ya da silor olarak de isimlendirilen bu lezzetli yemek ortalama 45 dakikalık süre içerisinde hazırlanır.
Fasulye Diblesi: Taze fasulye ile pirinçten yapılan fasulye diblesi; kalabalık sofraların vazgeçilmezleri arasındadır.
Dut Pestili: Kaynar kazanlar içerisinde şıra haline getirilen duttan yapıla pestilin ünü tüm ülkeye yayılmıştır. Özel tekniklerle üretilen dut pestili hediyelik yiyecek olarak da popülerdir.
Gümüşhane’nin tarihi eserleri
Kov Kalesi: Şehrin en çok tanınan eserleri arasında bulunan Kov Kalesi’nin rakımı 1630 metredir. Kalenin dış duvarları 150 cm, iç duvarlarıysa 90 cm kalınlığında olmakla birlikte kalenin özgün mimarisi vardır. 1361’de III. Aleksios tarafından yapılmış bir kale olarak günümüzde de ilgi görür.
Torul Kalesi: MÖ 1400 yıllarında yapıldığı bilinen Torul Kalesi, ortalama 200 metre yüksekliğindedir. Kale günümüzde harabe halindedir.
İmera Manastırı: 1350 yılında inşa edilen İmera Manastırı; gotik tarzdaki mimarisiyle ilgi görür. Gümüşhane Oluncak Köyü sınırları içerisinde yer alan manastır; ziyaretçilerin ilgi odağıdır.
Gümüşhane’nin coğrafi güzellikleri
Limni Gölü: Torul ilçesi sınırları içerisinde yer alan Limni Gölü; Zigana Köyü’ndedir. Burası ladin başta olmak üzere sarıçam ve ardıç ağaçlarının bulunduğu ormanla çevrelenmiştir. Gölün deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte olduğu bilinir.
Tomara Şelalesi: Şiran ilçesinde bulunan Tomara Şelalesi; Kelkit Çayı vadisindedir. Adını Tomara bitkisinden alan bu şelale oldukça eğimli bir yüzeye sahiptir.
Nebiyurt Yaylası: Şehir merkezine 87 km mesafede bulunan Nebiyurt Yaylası; 0,9 kilometrekareden oluşan bir alanı kaplar. Arslanca Köyü sınırlarında bulunan yayla, temiz havası ve doğal güzellikleriyle tanınır.
Öğrenciler için Gümüşhane’deki iş fırsatları neler?
Gümüşhane, öğrenciler için farklı iş alanlarının bulunduğu bir kenttir. Şehirde turizm sektörü gelişmekte olduğundan iş alanları bu alanda yoğunlaştır. Gümüşhane’de garson olan, tur rehberi olarak çalışabilen öğrenciler, kendilerini geliştirme olanakları da bulur.
Sanayi sektörünün gelişim gösterdiği Gümüşhane’de makine ve inşaat mühendisliği mesleklerine olan ilgi oldukça fazladır. Kentte part time çalışma olanaklarının bulunması, öğrencilerin eğitim hayatlarına devam ederken iş hayatında olmalarını kolaylaştırır.
Şehirde tarım ve hayvanlık sektörü dinamik bir yapıya sahiptir. Mevsimlik işçi ihtiyacının bulunduğu kentte veteriner ihtiyacı da bulunur. Bu şehirde öğrenciler hem kendilerini geliştirme hem de tecrübelerini artırma şansı elde edebilirler.
Gümüşhane ili merkezli şirketler hangileri?
Akköy Enerji A.Ş.: Gümüşhane Kürtün ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akköy Enerji A.Ş. toplamda 27 kişiyi istihdam eder. Harşit Çayı üzerinde konumlanan Hidroelektrik Santrali; Türkiye’de 147. sırada yer alır.
Cengiz İnşaat San. Ve Tic.Şti: Madencilik, inşaat ve enerji alanında faaliyet gösteren firma 1980 yılında kurulmuştur. Toplamda 224 kişiye iş olanağı sunan şirket, kentin tanınan firmaları arasındadır.
Koza Altın İşletmeleri A.Ş. : Şehirdeki Mastra Altın Madenini işleten Koza Altın İşletmeleri; şehrin 22 km uzaklığında bulunur. 500 kişiye iş olanağı sunan firma, madencilik alanında faaliyet yürütüyor.
Gümüşhane’de yaşam maliyeti nedir?
Büyükşehirlere oranla daha ekonomik yaşam maliyetine sahip olan kentte kiralar, metropollere göre daha düşük fiyatlıdır. Ulaşım ile gıda maliyetlerinin daha düşük olması, şehirdeki yaşam maliyetinin daha düşük bütçeli olmasını mümkün kılar. Kentte öğrenciler için apart ve yurt seçeneklerinin bulunması, ekonomik konaklama olanaklarını beraberinde getirir.