Fındığıyla ünlü bir kent olarak tanınan Giresun; Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde. Trabzon, Erzincan, Gümüşhane, Sivas ve Ordu ile komşu olan şehirde iş hayatı dinamik bir yapıya sahiptir. Kentte meyve üretimiyle birlikte tahıl üretimi de yapılır. Tarım sektörüne dayalı bir sanayisi bulunan kentte et ve süt üretimine yönelik istihdam olanağı bulunur. Giresun’da yaşamayı isteyen ya da buraya öğrenci olarak gelmeyi isteyenler için ayrıntılı bilgiler İşin Olsun Blog’ta!
Giresun’un nüfusu nedir?
Şehrin nüfusu 2024 yılı itibarıyla 461 bin 712 olarak bilinir. Nüfusun yüzde 49,97’si erkek, yüzde 50,03’ü kadınlardan oluşur. Şehirde kilometreye 68 insan düştüğünden kentin nüfus yoğunluğunun oldukça düşük seviyede olduğunu ifade etmek mümkün olur. Kentte yaz aylarında yaşayanların sayısı artış gösterir.
Giresun’da yaşam ve çalışma koşulları nasıldır?
Şehrin büyük bölümünde Karadeniz ikliminin etkisi görülür. Ilık ve yağışlı bir iklimi bulunan kentin Kelkit havzası bölümünde karasal iklimin izleri de vardır. Şehirde bakır ve kurşun yatakları bulunduğundan madencilik sektörü de gelişim gösterir. Çalışma koşulları bakımından Giresun’da fındık üretimine yönelik iş olanaklarının bulunduğunu ifade etmek mümkün olur. Şehirdeki endüstri üretimi de fındık ürünlerine yönelik gelişim gösterir. Giresun iş fırsatları gündeme geldiğinde tarım sektörü başta olmak üzere sanayi sektörü gibi iş seçenekleri ön plana çıkar.
Giresun’da yaşayanlar nasıl geçiniyor?
Şehirde temel geçim kaynağı fındık üretimidir. Kentin ticaretinde fındık her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Buğday üretimine dayalı sanayi tesisleri de şehirde oldukça fazladır. Kentteki organize sanayi bölgesi, çok sayıda insana iş olanağı sunar. Giresun iş ilanları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Giresun’da sanayi
Şehirde yer alan organize sanayi bölgesinde 1350 kişi istihdam edilir. İnşaat sektörünün dinamik bir yapıya sahip olması, kentte çimento sanayisine olan talebi artırır. Tarım ürünlerine yönelik sanayi kuruluşlarının bulunduğu şehirde unlu mamulleri alanında yoğun seviyede çalışan ihtiyacı bulunur. Kentteki kerestecilik üzerine faaliyet gösteren firmalarda çalışan sayısı oldukça fazladır.
Giresun’da mühendislik
Tarıma dayalı sanayisi gelişim gösteren Giresun’da ziraat mühendisi ihtiyacı bulunur. Makine mühendisi gibi meslek alanlarına olan ihtiyaç sürekli bir şekilde artış gösterir. Üretim becerisine yönelik olarak ön plana çıkan elektrik ve elektronik mühendisliğiyle gıda mühendisleri kentte kolayca iş bulabilir.
Giresun’da tarım
Tarım sektörünün gelişim gösterdiği Giresun’un özellikle kıyı kesimi tarıma elverişlidir. Kentte farklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, bu alandaki üretim faaliyetlerinin artış göstermesini olanaklı kılar. Şehirde ön plana çıkan başlıca tarım ürünleri şunlardır:
- Fındık
- Mısır
- Çavdar
- Arpa
- Kendir
- Fasulye
- Kabak
- Karalahana
Şehirde fındık üretimi oldukça fazla olduğundan bu ürüne yönelik tarımsal faaliyet alanları fazladır.

Giresun’da hayvancılık
Şehrin iç bölümlerinde hayvancılık ön planda yer alır. Küçükbaş hayvancılığa oldukça elverişli konumda yer alan kentte büyükbaş hayvancılığı da yapılır. Özellikle yün üretimine yönelik küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapılması, dokumacılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunur.
Giresun’da turizm
Tam 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Giresun’da turizm sektörü hızlı bir gelişim süreci içerisindedir. Amazon kadınlarının üssü olarak bilinen Giresun Adası; Herkül’ün altın postu aramak amacıyla geldiği bir bölge olarak ün kazanır. Şehirde yer alan tapınak kalıntılarıyla surlar dikkat çekici turizm alanları arasında bulunur. Tarihi fıçılarla birlikte kentteki mitolojik atmosfer turistlerin ilgisini çeker.
Giresun’un nesi meşhur?
Doğal güzelliğiyle ün kazanan şehrin fındığı meşhurdur. Doğal mineralli sularıyla tanınan kentte köpe, pekmez ve pestil gibi ürünler de ünlüdür. Kuzalan Şelalesi’ne ev sahipliği yapan kentte doğa yürüyüşlerine olan ilgi oldukça fazladır. Kanyonlarıyla ün kazanan şehirde envaiçeşit ağaçların görülmesi de mümkündür. Tamzara dokuması ile Çavuşlu ekmeği gibi ürünler, kentin en çok tanınan ürünleri arasında yer alır.
Giresun’da görülmesi gereken yerler
Kentteki yarımadanın uç kısmında inşa edilmiş olan Giresun Kalesi; Pontus Dönemi’nin izlerini taşır. Milli Mücadele döneminin kahramanları arasında yer alan Yarbay Topal Osman Ağa’nın mezarı bu kalede yer alır. Zeytinlik semti, şehrin dokusunu üzerinde taşır. Kültürel bir miras olarak tanınan bu semt; şehrin mimarisini başarılı bir şekilde yansıtır. Kayadibi köyü sınırları içerisinde bulunan Meryem Ana Manastırı; Bizans Dönemi’nde inşa edilmiştir. Buradaki kompleks yapılar ziyaretçilerin ilgisini çeler.
Giresun’da gezilebilecek müzeler
Giresun Müzesi: 18. yüzyıldan kalma bir yapı olarak hizmet sunar. Müze geçmişte Ortodoks kilisesi olarak kullanılmıştır. Müzede Eski Tunç Çağı, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait eserler bulunur.
Giresun’da ne yenir?
Karalâhana Çorbası: Kenti simge lezzetleri arasında yer alan karalahana çorbası; kendine özgü lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir iz bırakır.
Mendek Çorbası: Geniş yapraklı bir bitki olarak kentte yer alan mendek bitkisinden yapılır. Tereyağı ile lezzetlendirilen bu çorba, şehrin simge lezzetleri arasındadır.
Etli Pancar (Karalâhana) Sarması: Lahana, kıyma ve pirinçten yapılan etli pancar sarması; ilgi gören yöresel lezzetler arasında yer alır.
Giresun’un tarihi eserleri
Kent sınırları içerisinde yer alan Hacı Abdullah Duvarı, koruma amaçlı olarak inşa edilen bir yapı olarak ön plana çıkar. Tam 404 yıldan bu yana ayakta kalan bu tarihi yapının uzunluğu 6,5 kilometredir. Taşhanlar, şehirdeki tanınan tarihi eserlerdendir. 17. yüzyılda inşa edilen Taşhanlar; Şebinkarahisar ilçesindedir. Burası Osmanlı mimarisinin izlerini yansıtır. Kaya Kilise, Hristiyanlığın ilk yayıldığı yıllarda inşa edilmiş tarihi eserdir. Kaya tapınağı olarak inşa edilen tarihi yapı, şifahane olarak da kullanılmıştır.
Giresun’un coğrafi güzellikleri
Kümbet Yaylası, şehrin simge doğal güzellikleri arasındadır. Burası doğa yürüyüşü yapmayı isteyenlerin uğrak noktasıdır. Giresun Adası hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleriyle bilinir. Kentte ilgi gören gezi noktalarından birisi olan adada yeşilin farklı tonları bulunur. Mavi Göl; manzarasıyla konuklarını büyüler. Kulakkaya Yaylası ise kentin önemli gezi rotaları arasındadır.
Öğrenciler için Giresun’daki iş fırsatları neler?
Şehirde öğrencilere yönelik iş fırsatları daha çok hizmet sektöründe yöneliktir. Tarım sektörü başta olmak üzere sanayi sektöründe de öğrencilerin iş bulabilmeleri mümkün olur. Kentte yer alan restoran ve otellerde öğrenciler, yarı zamanlı iş bulabilirler. Özellikle yaz mevsiminde turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak öğrencilere yönelik iş fırsatları da artış gösterir. Giresun garson ilanlarına göz atmayı unutmayın. En yaygın iş ilanlarından biri de mağaza satış elemanı işidir. Giresun mağaza satış elemanı iş ilanlarına göz atmayı unutmayın.
Giresun ili merkezli şirketler hangileri?
Şehirde hayvansal gıdalara yönelik hizmet sunan firmaların sayısı oldukça fazladır. Süt, et ve yumurta üretimiyle bal üretimine yönelik sektörler, dinamik bir yapıya sahiptir. Yine deniz ürünleriyle ilgili işletmelerin sayısı da fazladır. Kentte sanayi daha çok tarıma dayalı olarak gelişir. Toplamda 559 işletmenin bulunduğu kentte hareketli bir ekonomik hayat bulunur. Giresun’da ön plana çıkan şirketlerden bazıları şunlardır:
Freşa İçecek San. Ve Tic. A.Ş.: Giresun Merkez İnişdibi beldesindeki doğal mineralli maden suyu tesisidir.
Eskon Giyim Tekstil İnş. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.: Organize sanayi bölgesinde yer alan şirket, tekstil üretimiyle sektörde ön plana çıkar.
Öykü Konfeksiyon ve Tekstil Ürünleri İmalat İth. İhr. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.: Konfeksiyon alanında faaliyet yürüten firma, tekstil ürünlerini piyasaya sunar.
Bu firmaların tamamı şehirde istihdam sağlamak konusunda iddialı konumda bulunur.
Giresun’da yaşam maliyeti nedir?
Büyük kentlere göre daha uygun yaşam olanaklar sunabilen Giresun, konut kiraları konusunda da ekonomik seçenekler sunabilen bir şehir konumunda bulunur. Şehrin nispeten küçük olması, ulaşım maliyetinin daha bütçe dostu olmasını olanaklı kılar. Gıda fiyatları konusunda uygun fiyatlar, şehri ekonomik kılar. Öğrencilerim konaklayabilecekleri apart ve Giresun KYK yurtları bulunması; şehirde ideal fiyatlarda konaklama olanağını beraberinde getirir.