Malzeme elemanı nasıl olunur?

Malzeme elemanı nasıl olunur?

İlgi duyduğun ve icra etmek istediğin mesleğin görev tanımı hakkında bilgi sahibi olmak, karar verme sürecinde oldukça önemli. Malzeme elemanı olma şartları ve merak ettiğin diğer pek çok sorunun cevabına İşin Olsun’dan ulaşabilirsin! 

Malzeme elemanı, çalıştığı kurumda sevkiyat ve tedarik gibi işlerden sorumlu olan kişidir. “Malzeme elemanı nasıl bir meslek?” sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Malzeme elemanları, üretimde ihtiyaç duyulan materyallerin istenen sürede hazırlanmasına yardımcı olan kişilerdir. Bu noktada “malzeme elemanı nasıl olunur?” sorusu da bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından sıkça sorulur. Malzeme elemanı ile ilgili bilgileri yazının devamında bulabilir, bu meslek hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsin. 

Malzeme elemanı olma şartları nelerdir? 

Malzeme elemanı olarak mesleğini icra edebilmek için belirli şartları yerine getirmen gerekir. Malzeme elemanı olma şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • Malzeme elemanı olarak çalışabilmek için üniversitelerin bu alanda eğitim veren 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olman gerekir. 
  • Bu meslek için gereken lisans eğitimini veren bölümler içerisinde; işletme, endüstri mühendisliği, metalurji, malzeme bilimi ve mühendisliği gibi bölümler yer alır. 
  • Yabancı dil biliyor olmak da işe alımlarda seni öne çıkarır.

Yerine getirilmesi gereken bu şartlar, “Malzeme elemanı olmak için ne yapmalı?” sorusunun cevabıdır. Sen de malzeme elemanı olmak isteyenlere tavsiyeleri göz önünde bulundurarak meslek seçimi hakkında karar verebilirsin. 

Malzeme elemanı olmak için hangi belge ve sertifikalar gereklidir?

Malzeme elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusunun cevabı da merak edilen bir diğer konudur. Malzeme elemanı olabilmek için gereken özel bir belge veya sertifika bulunmaz. İş başvurularında ihtiyaç duyacağın belge, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduğunu gösteren diplomadır. Bunun haricinde malzeme elemanı olarak çalışmak istediğin sektöre yönelik olarak özel eğitim programlarına katılabilir ve mesleğin ile ilgili farklı konularda bilgi sahibi olabilirsin. Aynı zamanda bu eğitim programların sonunda verilen sertifikaları CV’ne ekleyebilir, başvurularında işverenlere bu belgeleri de sunabilirsin. Bu noktada “Nasıl malzeme elemanı olunur?” sorusunun cevabı şekillenir. 

Malzeme elemanı işe alım şartları nelerdir?

Malzeme elemanı alımı için çalışmak istediğin kuruma bağlı olarak farklı şartlar bulunur. İşverenler için malzeme elemanı alım şartlarının yerine getirilmesi oldukça önemlidir. Bu şartlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirketlerde ve fabrikalarda malzemelerden, tedarik ve sevkten sorumlu olan malzeme elemanlarının işe alınmasında en önemli şart, adayların üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmasıdır. 
  • Malzeme elemanı eğitiminin yanı sıra bu mesleği icra eden kişilerin aynı anda birkaç süreci kontrol etme zorunluluğu bulunur. Adayların; çoklu görevleri yerine getirebilecek potansiyelinin bulunması, iş hayatında karşılaşabileceği sorunlara karşı profesyonelliğini koruyabilmesi, yeniliklere ve çeşitli değişimlere açık olması aranan özelliklerdendir. 
  • Malzeme elemanı olmanın şartlarından biri, yabancı dil bilgisidir. Bu meslekte ilerlemek ve kendini geliştirmek istersen en az bir yabancı dil bilmen de oldukça önemlidir. 
  • Bilgisayar programlarını iyi derecede bilmek de çalışma hayatında öne çıkmanı sağlar.

 Malzeme elemanı olmak için bu şartları yerine getirmek oldukça önemlidir.

Malzeme elemanı olmak için yaş sınırı nedir? 

Malzeme elemanı olmak için gerekenler, birkaç temel husus etrafında toplanır. Bu pozisyonda çalışmak için malzeme elemanı iş ilanlarında farklı şartlar bulunur. Ancak yaş şartı bunlardan biri değildir. Çalışacak kişi 18 yaşın üzerinde olduğu sürece malzeme elemanı olmak için yaş sınırı şartı bulunmaz. Bunun yanı sıra bu meslekte tecrübe sahibi olmak, çok daha önemlidir. Malzeme elemanı eğitimlerini tamamlamak, bu mesleği yapabilmek için yeterlidir. Elbette iş yerlerinin beklenti ve istekleri çalışılan kuruma ve sektöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Malzeme elemanı olmak için gereken özellikleri inceleyerek bilgi sahibi olabilir ve bu doğrultuda kariyer planlamanı yapabilirsin.

Kaynak: 12