Malzeme elemanı nasıl olunur?

Malzeme elemanı nasıl olunur?

İlgi duyduğun ve icra etmek istediğin mesleğin görev tanımı hakkında bilgi sahibi olmak, karar verme sürecinde oldukça önemli. Malzeme elemanı olma şartları ve merak ettiğin diğer pek çok sorunun cevabına İşin Olsun’dan ulaşabilirsin! 

Malzeme elemanı, çalıştığı kurumda sevkiyat ve tedarik gibi işlerden sorumlu olan kişidir. “Malzeme elemanı nasıl bir meslek?” sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Malzeme elemanları, üretimde ihtiyaç duyulan materyallerin istenen sürede hazırlanmasına yardımcı olan kişilerdir. Bu noktada “malzeme elemanı nasıl olunur?” sorusu da bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından sıkça sorulur. Malzeme elemanı ile ilgili bilgileri yazının devamında bulabilir, bu meslek hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsin. 

Malzeme elemanı olma şartları nelerdir? 

Malzeme elemanı olarak mesleğini icra edebilmek için belirli şartları yerine getirmen gerekir. Malzeme elemanı olma şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • Malzeme elemanı olarak çalışabilmek için üniversitelerin bu alanda eğitim veren 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olman gerekir. 
  • Bu meslek için gereken lisans eğitimini veren bölümler içerisinde; işletme, endüstri mühendisliği, metalurji, malzeme bilimi ve mühendisliği gibi bölümler yer alır. 
  • Yabancı dil biliyor olmak da işe alımlarda seni öne çıkarır.

Yerine getirilmesi gereken bu şartlar, “Malzeme elemanı olmak için ne yapmalı?” sorusunun cevabıdır. Sen de malzeme elemanı olmak isteyenlere tavsiyeleri göz önünde bulundurarak meslek seçimi hakkında karar verebilirsin. 

Malzeme elemanı olmak için hangi belge ve sertifikalar gereklidir?

Malzeme elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusunun cevabı da merak edilen bir diğer konudur. Malzeme elemanı olabilmek için gereken özel bir belge veya sertifika bulunmaz. İş başvurularında ihtiyaç duyacağın belge, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduğunu gösteren diplomadır. Bunun haricinde malzeme elemanı olarak çalışmak istediğin sektöre yönelik olarak özel eğitim programlarına katılabilir ve mesleğin ile ilgili farklı konularda bilgi sahibi olabilirsin. Aynı zamanda bu eğitim programların sonunda verilen sertifikaları CV’ne ekleyebilir, başvurularında işverenlere bu belgeleri de sunabilirsin. Bu noktada “Nasıl malzeme elemanı olunur?” sorusunun cevabı şekillenir. 

Malzeme elemanı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

İş deneyimine ve becerilerine uygun ilanlara başvurmadan önce malzeme elemanı adayı olarak sana sunulan hakların tamamını öğrenmelisin. Malzeme elemanı hakları içerisinde genellikle çalışma koşulları, çeşitli destekleyici güvenceler ile maaş aralığı yer alır. Malzeme elemanı pozisyonunda görev almadan önce aşağıdaki çalışma ortamı ve koşullarına göz atmalısın:

  • Malzeme elemanı çalışma şartları, belirlenen bir faaliyet alanında ve vardiya aralığında görev alacağını gösterir. Kuruma bağlı olarak malzeme elemanı pozisyonunda iş ortamı; üretim atölyeleri, bürolar, depolar ve ofis hizmetlerinin gerçekleştiği alanlar olabilir.
  • ‘’Malzeme elemanı ne demek?’’ sorusunun cevabı aynı zamanda departman içinde bir ekibin parçası olarak çalışmak anlamına gelir. Malzeme elemanı olduğunda, iş yerindeki ekipmanların kontrol, temin ve düzenini sağlarken diğer çalışanlarla da koordineli olman gerekir.
  • Departmandaki iş yoğunluğuna bağlı olarak genellikle tam zamanlı çalışan malzeme elemanı görevleri de değişim gösterir. Sorumluluk alanın birimdeki ekipmanların türüne, bakım ihtiyacına ve çoğunluğuna istinaden artıp azalabilir.

Malzeme elemanı çalışma saatleri nasıldır?

Sektördeki konumu itibarıyla farklı ölçeklerde üretim ve dağıtım gibi hizmetler sergileyen işletmelerde, malzeme elemanı görev tanımı bürolardan daha farklıdır. Özellikle malzeme elemanlarının çalışma koşulları, istihdam edildikleri pozisyonla beraber değişir. Bu değişikliklerle birlikte ‘’Malzeme elemanı nerede çalışır?’’ sorusunun yanıtı da merak edilir. Malzeme elemanı olarak çalışmak istediğinde gıda, turizm ve perakende sektörlerinde iş bulabilir, farklı saat aralıklarında mesai yapabilirsin. Bu noktada sık sorulan malzeme elemanı çalışma saatleri tam ve yarı zamanlı vardiyalarda değişiklik gösterir. İlanlarında yaygın şekilde tam zamanlı malzeme elemanı işe alımlarıyla karşılaşabilirsin. ‘’Malzeme elemanı kaç saat çalışır?’’ diye sorarsan tam zamanlı pozisyonlarda ortalama 8 ile 10 saatlik mesailerde iş başı yapabilirsin. Öte yandan bazı part time malzeme elemanı iş ilanlarında adaylara sunulan çalışma süresi yaklaşık 4-6 saat arasındadır.

Malzeme elemanı maaşları nasıldır?

Yeni eleman adayı arayan işletmelerde maaş aralıklarını etkileyen pek çok faktör bulunur. Sen de malzeme elemanı iş ilanlarına başvurmayı düşündüğünde çalışma koşulları kadar maaş aralıklarını da merak ediyor olabilirsin. ‘’Malzeme elemanı ne kadar maaş alıyor?’’ sorusunun yanıtı sektöre, aranan aday özelliklerine ve görev alanına bağlı değişir. Mesleğe yeni başlayanlar ile uzmanlık kazananlar, gerek sorumluluklar gerekse maaş oranları yönünden ayrı değerlendirilir. O nedenle ‘’Malzeme elemanı maaşları ne kadar?’’ sorusuna verilebilecek yanıtlar, mesleki özelliklere göre artıp azalabilir. Malzeme elemanı pozisyonunda gereken mesai süresi, iş yoğunluğu ve yerine getirilmesi gereken görevler de maaş oranlarını etkiler. Genellikle tam zamanlı malzeme elemanı maaşları, vardiya süresiyle birlikte artış gösterir. Üretim faaliyetlerinin yoğunlaştığı kurumsal ve büyük işletmelerde ise uzmanlık derecesiyle doğru orantıda malzeme elemanı maaş aralıkları değişebilir.

Malzeme elemanı olmak için yaş sınırı nedir? 

Malzeme elemanı olmak için gerekenler, birkaç temel husus etrafında toplanır. Bu pozisyonda çalışmak için malzeme elemanı iş ilanlarında farklı şartlar bulunur. Ancak yaş şartı bunlardan biri değildir. Çalışacak kişi 18 yaşın üzerinde olduğu sürece malzeme elemanı olmak için yaş sınırı şartı bulunmaz. Bunun yanı sıra bu meslekte tecrübe sahibi olmak, çok daha önemlidir. Malzeme elemanı eğitimlerini tamamlamak, bu mesleği yapabilmek için yeterlidir. Elbette iş yerlerinin beklenti ve istekleri çalışılan kuruma ve sektöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Malzeme elemanı olmak için gereken özellikleri inceleyerek bilgi sahibi olabilir ve bu doğrultuda kariyer planlamanı yapabilirsin.