Ankara Başkent Organize Sanayi bölgesi rehberi

Ankara Başkent Organize Sanayi bölgesi rehberi

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi, Ankara’da sanayinin gelişmesinin en önemli etkenlerinden biridir. Ankara’da toplam 13 tane organize sanayi bölgesi vardır. Bu 13 organize sanayi bölgesinin toplam büyüklüğü 60 milyon metrekaredir. Bu sanayi bölgeleri, Ankara’nın sanayi alanında gelişmesinde katkı sağlamakla birlikte bölgeye istihdam olanağı sağlar. bu istihdam seçeneklerinden yararlanmak için İşin Olsun platformunu takip edebilirsin.

Bu şekilde şehirdeki organize sanayi bölgelerini, teknolojik gelişmeleri ve modern altyapıları ile işletmelere uygun olanak ve çalışma ortamları sunan farklı firmaları bulabilir, buralarda çalışma imkanına ulaşabilirsin. Tüm seçenekleri bir arada görmek için Ankara iş ilanları listesini de takip edebilirsin.

Ankara Başkent Organize Sanayi bölgeleri

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi, Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı bir mahallede bulunur. 26 Aralık 2003 tarihinde yapımına başlanan Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi, 2019 yılında 3. etap genişleme alanının onaylanması ile birlikte Türkiye’nin en büyük 5. büyük organize sanayi bölgesi olmuştur.

Türkiye’nin merkezinde, tüm coğrafi bölgelerle bağlantısı olan ve koridor özelliği taşıyan bir kavşak noktası konumundadır. ‘Geleceğin Sanayi Kenti’ vizyonunu benimseyen Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi 2001 yılında kurulmuştur. Hem ülkemizde hem de dünyada örnek olmak ve birçok alanda model olmayı amaçlar. Misyonları ise katılımcılara sürdürülebilir hizmet ve altyapı sunmanın yanında sanayi üretim kapasitesini, rekabet gücünü arttırmak ve çevreye duyarlı bir organize sanayi bölgesi haline gelir.

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi; sürdürülebilir, çevreci odaklı misyon, vizyon ve değerleri ışığında ISO 9001: 20015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 1400: 2015 Çevre Yönetim Sistem, ISO 45001: 2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 50001: 2018 Enerji Yönetim Sistemi kapsamında Entegre Yönetim Sistem Politikası oluşturmuştur. Bu Entegre Yönetim Sistem politikası doğrultusunda şunları yapılır:

  • Sosyal sorumluluk bilinci ile sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmelere katkı sağlamak.
  • Katılımcıların memnuniyeti doğrultusunda verilen hizmetlerin kalitesinin ve kapsamının sürekli olarak iyileştirilmesi.
  • Hizmetlerin sunumları sırasında ortaya çıkan bilgi kirliliklerinin önlenmesini ve tehlikelerin engellenmesini sağlamak.
  • Ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri ve mevzuat düzenlemek ve takip etmeyi çalışmaların alanlarına entegre etmek.
  • İSG risklerini azaltmayı, sağlık bozulmalarını ve yararlanmaların önlenmesi için gerekli faaliyetleri önlemek.
  • Bölge katılımcılarını desteklemek.
  • Çevre, Kalite, İSG ve Enerji Verimliliği konularında bilinçlendirme çalışmaları yapmak. Çalışanların katılımını arttırmak ve açık iletişim ortamı oluşmasını sağlamak.
  • Tüm proseslerde enerji verimliliği ile ilgili çalışmaları teşvik etmek ve bu çalışmalar için ihtiyaç olan gerekli kaynağı ayırmak.
  • Tüm proseslerde enerji verimliliği ile ilgili performansın periyodik olarak kontrol etmeyi ve sürekli olarak iyileştirme çalışmaları yapmak.

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesinde hangi sanayiler var?

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi şehir merkezine 55 km uzaklıktadır. Konum olarak tüm coğrafi bölgelerle bağlantısı bulunan büyük ticaret merkezlerinin koridoru ve kavşak noktasındadır. 4 organize sanayi bölgesinin bulunduğu 40 bin dönümlük bir sanayi merkezidir. Bu organize sanayi bölgesi karma türlü yapıdadır. 150 işletmeye sahip olması ile birlikte 7500 istihdam sayısına sahiptir. Sen de buradaki iş fırsatlarını değerlendirmek istersen Ankara eleman iş ilanları listesine göz atabilirsin.

Sanayi alanında Ankara önemli bir yere yere sahiptir. Organize sanayi bölgeleri, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere ev sahipliği yapar. Sektörel dağılımının %60’ını metalurji ve makine, %10’unu savunma, %9’unu kimya, %5’ini gıda, %4’ünü ilaç ve medikalden oluşurken %12’sini ise diğer sektörler oluşturur. Ayrıca Ankara Organize Sanayi Bölgesi kendi arıtma tesisini kuran ilk organize sanayi bölgesidir.

Ankara, bu sektörel dağılımı ve faaliyetleri ile sanayinin gelişmesinde ve sanayi üretiminde önemli bir role sahiptir. Ankara Organize Sanayi Bölgesi kendi arıtma tesisini kuran ilk organize sanayi bölgesidir. Ankara, bu sektörel dağılımı ve faaliyetleri ile sanayinin gelişmesinde ve sanayi üretiminde önemli bir role sahiptir.

Ankara Başkent Organize Sanayi bölgesinde hangi bölümler var? 

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi resmi adıyla 1 . Organize Sanayi Bölgesi, Ankara Sanayi Odasına bağlı tüzel kişiliğe sahip bir organize sanayi bölgesidir. Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi içerisinde ambalaj, bilişim, elektrikli cihaz sanayi, endüstriyel market, gaz dolumu, gıda, iş sağlığı ve güvenliği, kargo, kimya, ziraat, maden, matbaa, medikal ya da ilaç, metalurji ve makine sanayi, mobilya, petrokimya, perakende, ziraat, savunma ve tekstil sektörleri bulunur. Sektör bazlı aramak dışında farklı seçenekleri de değerlendirmek istersen Ankara vasıfsız eleman iş ilanları listesine göz atabilirsin.

Ankara Başkent Organize Sanayi bölgesinde kaç tane fabrika var?  

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi içerisinde büyüklükleri 5 bin metre kare ve 100 bin metre kare arasında değişen 331 sanayi parseline sahiptir. Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi içerisinde toplam 277 fabrika faaliyet göstermektedir. Bu fabrikalarda farklı iş kollarında personel alımı yapılır. Sen de bu fabrikalarda çalışmak istersen Ankara üretim personeli iş ilanları listesini tarayabilirsin.

Ankara Başkent Organize Sanayi bölgesi başkanı kim?  

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak Şadi TÜRK seçilmiştir.

Ankara Başkent Sanayi bölgesi iş imkanları

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi içerisinde farklı sektörlerde bulunan fabrikalar ile bölgeye önemli iş imkanları sunulur. Ankara Başkent Organize Sanayi bölgesi içerisinde yer alan farklı sektörlere ait fabrikaların bir arada bulunması üretimin daha sağlıklı ve toplu bir alanda olmasını sağlar. Organize sanayi bölgeleri, sanayi bölgesinin içerisinde bulunduğu yerleşim yerinde çarpık kentleşme, sanayileşme ve çevre sorunları gibi olumsuz durumları ortadan kaldırır. Firmalar birbiri ile etkileşime açık hale gelir ve daha sağlıklı etkileşimin yolu açılır. Ankara Başkent Sanayi Bölgesinde olduğu gibi bütün sanayi bölgelerinde yer alan fabrikalar için yatırım, istihdam teşvikleri ve bölgesel teşvikler sağlanır. Arazi / arsa edinimlerinde KDV (katma değer vergisi) ödenmez, emlak vergisi muafiyeti gibi avantajlara sahip olunur.

Türkiye’de organize sanayi bölgelerine önem verilir. Organize sanayi bölgeleri için kuruluş, yapım ve işletmelerinin düzenlenmesi için kanun yürürlüğe girmiştir. 4562 numaralı ‘ Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ‘ 15 Nisan 2000 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun şu şekilde özetlenir: ‘Bu kanun, organize sanayi bölgelerinin ve Organize Sanayi Bölgesi Üst Kuruluşunun oluşumunu, organlarını, işleyişini, yönetimini ve denetimini düzenleyen hükümler ile bunlarla ilgili kişi ve kuruluşların görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyici hükümleri kapsar.’

Ankara Başkent Sanayi Bölgesi içerisinde fabrikalar haricinde OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Başkent OSB Meslek Eğitim Merkezi, Hacettepe Üniversitesi Başkent OSB Teknik Bilimler MYO gibi eğitim kurumları da yer alır. Ayrıca öğrencilerin konaklaması için 300 kişilik kapasiteye sahip Başkent OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrenci Pansiyonu yer alır. Beslenme, barınma, etüt ve diğer sosyal ihtiyaçlarını karşılar.

Ankara Başkent Sanayi bölgesi çalışma koşulları

Ankara Başkent Sanayi Bölgesi olmak üzere sanayi bölgelerinde çalışan meslek gruplarının çalışma durumlarının iyileştirilmesi ve daha iyi koşullarda çalışmaları için imkân verilmelidir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi için düzenli teftiş yapılmalıdır. İşçi ve işveren arasındaki ilişkinin zarar görmemesi gerekir.

Ankara Başkent Sanayi Bölgesi, içerisinden farklı sektörler fabrikaların bulunması ile işçi istihdamı sağlarken sanayi bölgesi içerisinde yer alan meslek liseleri ve eğitim kurumları ile ilgili alanlarda eğitim ve staj imkânı sağlar. Öğrenciler için konaklama ve sosyal faaliyetlerin yürütüldüğü yurtlar ve alanlar da bulunur. Ankara Başkent Sanayi Bölgesi için ulaşım EGO otobüs seferleri ile ring yapılır. Polatlı- OSB hattında dolmuş ve tren seferleri (Polatlı- Sincan- Ankara Garı) ile de ulaşım sağlanır.