Ayni yardım nedir? Ayni yardım bordrolaştırma kolaylıkları

Ayni yardım nedir? Ayni yardım bordrolaştırma kolaylıkları

Vergi konusunda ya da devletin bireylere veya işletmelere yaptığı yardımlar  bireylerin veya kurum ve kuruluşların akıllarına pek çok soru takılmaktadır. Özellikle de işletmesi olan çalışanlar için merak konusu olan konulardan biri ayni yardımdır. Eğer sen de ayni yardım ile ilgili sorularına yanıt bulmak istersen İşin Olsun’a bakabilirsin.

Öncelikle ayni yardım nedir açıklayacak olursak; ayni yardım; işletmelerin çalışanlarına veya ihtiyaç sahiplerine doğrudan para olarak değil, ürün veya hizmet olarak sağlanan yardımdır. Ayni yardımlar, toplumsal ve kurumsal birlik ve beraberliği güçlendirirken, çalışanların motivasyonu ve verimliliği üzerinde de olumlu etki yaratır. Ayni yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücret kapsamında değerlendirilir ve bordrolaştırılır. Ayni yardımların türleri arasında erzak yardımı, giyim yardımı, Ramazan yardımı gibi yardımlar da bulur. 

Ayni yardım nedir?

İşletme sahiplerinin çok merak ettiği konulardan biri de ayni yardım ne demek olduğu sorusunun cevabıdır. Ayni yardımlar; işverenlerin, çalışanlarına veya ihtiyaç sahibi kişilere direkt para yerine mal ya da hizmet olarak verdiği yardımlardır. Ayni yardımlar, çalışanların motivasyonunu, işe olan bağlılığını ve verimliliğini artırmakta, aynı zamanda da toplumsal birlik ve beraberliği pekiştirmektedir. Ayni yardımlar da kendi içinde çeşitlere ayrılır. Bunlar erzak yardımı, giyim yardımı, Ramazan yardımı gibi yardımlardır.

Diğer bir merak edilen konu ise ayni yemek yardımıdır. Ayni yemek yardımı nedir bakacak olursak; işverenin çalışana verdiği günlük yemek ücreti dışında verilen yardımlara ayni yemek yardımı denir. Bu yardım genellikle çalışanlara; bayramlar ve yılbaşı zamanlarında yardım kolisi gibi şekillerde verilir. Ayni yemek yardımı da Gelir Vergisi Kanununa göre ücret olarak kabul edilir ve bordrolarda gösterilir. Ayni yemek yardımı da tıpkı ayni yardım gibi çalışanların motivasyonunu, bağlılığını ve işteki verimliliklerini artırmaktadır. Aynı zamanda da toplumsal birlik ve beraberliğe de katkı sağlamaktadır. İsinolsun.com üzerinden ayni yardımlara dair detaylı bilgi öğrenebilir ya da eleman iş ilanları yayınlayabilirsin. Bu sayede kolayca eleman bulabilir, işlerin sorunsuz yürümesini sağlayabilirsin.

Ayni yardım nereden alınır?

Ayni yardımda bulunmak isteyen işletme sahipleri ve ayni yardım almak isteyen çalışanlar nereye başvurulmalıdır çok merak edilen bir husustur. Ayni yardımlar nereden alınır diye bakacak olursak; yardım almak için, 

  • CİMER 
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
  • Belediyeler
  • Valilikler
  • Kaymakamlıklar
  • Kızılay 

Ve diğer sivil toplum kuruluşlarına başvurabilirsiniz.

Başvuru yaparken, ihtiyacınız olan yardım türünü, miktarını ve nedenini belirtmeniz gerekir. Ayrıca, kimlik ve iletişim bilgilerinizi de vermeniz istenebilir. Başvurunuz değerlendirildikten sonra, size en yakın yardım noktasından veya evinize teslim edilerek ayni yardım alabilirsiniz.

Ayni yardımın çeşitleri arasında gıda, giyim, eşya, bebek, kırtasiye, sağlık, eğitim gibi yardımlar bulunmaktadır. Bu yardımlar, ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitesini artırmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla verilir.

Ayni yardımın bordrolaştırılması, yardımın etkili bir şekilde yönetimini ve dağıtımını sağlamak için kullanılan bir süreçtir. Bu süreçte, yardımlar kaydedilir, dağıtım planlanır ve izlenir. Ayni yardımın bordrolaştırılması, yardımların düzenli ve şeffaf bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Yardım projelerinin daha profesyonel ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlayarak toplumsal yardımlaşma ve dayanışma kültürünün güçlenmesi konusunda destek olur.

Ayni yardım alabilmek için de birtakım belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgelerden birisi de ayni yardım teslim belgesidir. Ayni yardımların teslim belgesi örneği; dernekler tarafından bastırılan ve ayni yardım malzemelerini teslim alan kişilerin ad, soyad, T.C. kimlik numarası, telefon numarası, teslim edilen malzemenin cinsi, miktarı, iz veya rayiç bedeli gibi bilgileri içerir. Bu belge, derneklerin ayni yardım faaliyetlerini kayıt altına almak, denetim ve raporlama yapmak için kullanılır. Ayni yardımların teslim belgesi örneği, Dernekler Yönetmeliği ekinde yer alır. Bu örneğe göre ayni yardımlar teslim belgesi, dernek başlığı, adresi, telefon numarası, e-posta adresi, web sitesi, vergi dairesi ve numarası gibi bilgileri içeren bir başlıkla başlar. Ardından, yardımı teslim alanın ve teslim edenin bilgileri, teslim edilen malzemenin dökümü ve tarih yazılır. Son olarak, belge, teslim alanın ve teslim edenin imzası ile mühürlenir. İsinolsun.com’dan iş hayatıyla ilgili bu önemli bilgilere ve evinin yakınındaki iş ilanlarını bulabilirsin.

Ayni yardım nasıl alınır?

Ayni yardımların alınabilmesinin belli şartları ve prosedürleri bulunur. Herkes ayni yardım alamaz. Bu ayni yardımlar bazen düzenli şekilde verilirken bazıları tek seferlik verilir. Tek seferlik ayni yardım nedir diye bakacak olursak; tek seferlik yardımlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından maddi zorluk çeken ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara verilen gıda, giyim, eşya, sağlık, eğitim gibi yardımlardır. Bu yardımlar, afet, deprem, yangın, sel gibi olağanüstü durumlarda veya bayram, Ramazan, yılbaşı gibi özel zamanlarda tek sefer olarak verilmektedir.

Tek seferlik ayni yardımlar almak için, e-devlet üzerinden ön başvuru yapabilirsiniz. Başvuru formunu doldurduktan sonra ikamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvurunuz değerlendirildikten sonra, şartları sağladığınız takdirde yardımınız size en yakın yardım noktasından veya evinize teslim edilir.

Tek seferlik ayni yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücret kapsamında değerlendirilir ve bordrolaştırılır. Bu nedenle, bu yardımları alan vatandaşların vergi beyannamesi vermesi gerekir. Bunun dışında ayni yardımlar konusunda dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise ayni yardıma yapılan kesintileridir. Ayni yardım kesintileri, işverenler tarafından çalışanlara yapılan ayni yardımların gelir vergisi ve sigorta primi açısından vergiye tabi tutulmasıdır. Ayni yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesine göre ücret kapsamında değerlendirilir ve çalışanların brüt ücretlerine eklenir. Ayni yardımların vergiye tabi tutulmasının nedeni, çalışanlara sağlanan menfaatlerin vergi adaleti ilkesine uygun olarak vergilendirilmesidir.

Ayni yardımların vergilendirilmesinde, yardımın rayiç bedeli esas alınır. Rayiç bedel, yardımın piyasa değeri veya işverenin maliyetidir. Ayni yardımların rayiç bedelleri, her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir ve Resmi Gazete’de yayımlanır. Ayni yardımların vergilendirilmesinde, bazı istisnalar da söz konusudur. Örneğin, yemek yardımı, asgari ücretin günlük tutarının %6’sı kadar sigorta priminden istisna tutulur. Ayrıca, evlenme, doğum, ölüm gibi durumlarda yapılan ayni yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesinde belirtilen tutarlar kadar gelir vergisinden istisna edilir. 

Ayni Yardım Örnekleri

Ayni yardımlar da kendi içlerinde bazı kategorilere ayrılır. Bu ayni yardımın örnekleri ise içinde gıda, market yardım kolisi gibi yardımların olduğu erzak yardımlarıdır. Kıyafet, ayakkabı, mont gibi yardımları içeren giyim yardımlarıdır. Ramazan ayında verilen ramazan yardımları da buraya dahildir. Sağlık yardımı, eğitim yardımı ve barınma yardımı da ayni yardımın örneklerindendir. Bunlar dışında hediye çeki ayni yardım mıdır sorusunun cevabı da çokça merak edilir. Hediye çekleri işverenlerin çalışanlarına veya ihtiyaç sahiplerine doğrudan para yerine mal veya hizmet olarak verdiği yardımlardır. Bu nedenle hediye çekleri de yardım olarak kabul edilmektedir. 

Ayni Yardım ve Nakdi Yardım Farkı

Ayni yardım nakdi yardım farkını açıklayacak olursak:

  • Ayni yardımlar kişilere parasal olarak değil mal veya hizmet temini yoluyla yardım etmeyi ifade eder. Nakdi yardım ise maddi sıkıntı içinde olan bireylere nakit para şeklinde verilir. 
  • Ayni yardımlar ihtiyaç sahiplerinin sağlık, eğitim gibi hizmetlerden de faydalanmalarına yardımcı olur. Nakdi yardım ise genellikle kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaları için verilir.
  • Ayni yardımlar hem devlet tarafından hem de işverenler tarafından yapılabilir. Nakdi yardım ise genellikle sadece devlet tarafından yapılır. 
  • Ayni yardımlar Gelir Vergisi Kanununa göre ücret olarak kabul edilir ve bordrolarda gösterilir. Nakdi yardım ise Gelir Vergisi Kanununa göre bağış olarak kabul edilir ve vergiden muaf tutulur.

Ayni yardımın ne olduğu ile ilgili daha fazla bilgiye ve iş ilanlarına ulaşmak istiyorsan  İşin Olsun’u ziyaret edebilirsin.