2024’te asgari ücrete zam kaç kez gelecek?

2024’te asgari ücrete zam kaç kez gelecek?

Asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek sorusunun hemen ardından en çok merak edilen soru 2024’te asgari ücrete kaç kez zam gelecek konusu. Yanıtı İşin Olsun blog’ta!

Türkiye’de asgari ücretli çalışanlar, ülkenin iş gücünün önemli bir bölümünü oluştururken, yaşamlarını sürdürebilmek için mücadele ediyorlar. Son yıllarda asgari ücret ve çalışma koşulları konusundaki tartışmalar sıkça gündeme geliyor. TÜİK verilerine göre 2023 yılında asgari ücretle çalışan sayısı 14 Milyondan fazla. Asgari ücret ise 11.402,32 TL olarak belirlenmiş durumda. Ancak, bu rakamın yaşam maliyetlerini karşılamakta yetersiz kaldığı, özellikle temel ihtiyaçlar ve enflasyon karşısında yetersiz kaldığı sıkça dile getiriliyor. 2024’te asgari ücretin kaç olacağı merakla beklenirken yetkililer yıl içindeki zam sayısıyla ilgili de yeni bir karar almanın arefesinde. Peki, 2024 yılında asgari ücrete kaç kez zam gelecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın 2024’te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin bazı açıklamaları milyonlarca asgari ücretli tarafından ilgiyle dinlendi. Konuşmasında Işıkhan, ‘Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz’ dedi.

Asgari ücret neye göre belirleniyor?

Asgari ücretin insanların geçimini sağlayacak düzeyde olması önemli; çünkü birçok asgari ücretli çalışan, bu gelirle hem kendi geçimini hem de ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak zorunda. Bununla birlikte, işçi hakları ve çalışma koşulları da önem arz ediyor. Mesai saatleri, fazla mesailerin düzenlenmesi, izinler, sigorta gibi konular da çalışanların yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor.

Asgari ücretin belirlenmesi, devletin, işçi sendikalarının ve işverenlerin uzlaşmasıyla gerçekleşiyor. Ancak, asgari ücret artışlarının enflasyonla uyumlu olmaması, çalışanların alım gücünün giderek azalmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da temel ihtiyaçlar için harcanan miktar sürekli olarak artıyor.

Türkiye’de asgari ücretli çalışanların sayısı oldukça yüksek. Bu nedenle, asgari ücretteki herhangi bir artış, milyonlarca insanın yaşam koşullarını etkileyebilir. Bunun yanı sıra, işçi haklarının korunması ve daha adil çalışma koşullarının sağlanması da önem taşıyor.

Son olarak, asgari ücretli çalışanların yaşadığı zorlukların azaltılması için sadece maaş artışı yeterli olmayabilir. Uzun vadede, eğitim, istihdamın artırılması, gelir adaleti gibi geniş kapsamlı politikaların uygulanması gerekebilir. Bu sayede, asgari ücretli çalışanların yaşam standartları iyileştirilebilir ve ekonomik adalet sağlanabilir.

2024’te asgari ücrete zam kaç kez gelecek?

2023 yılında asgari ücrete kaç kez zam geldi?

Daha önceki yıllarda en fazla 1 kez zam gören asgari ücret tutarı 2023 yılına özel olarak ilk kez bir ara zam görmüştü. 2024’te tekrar aynısının olup olmayacağı ise kuruldan çıkacak habere göre değişecek.  Peki, 2023 yılında ne olmuştu?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret; yüzde 34 oranında artış ile 11 bin 402 TL olarak açıklanmıştı.