2024 Bedelli Askerlik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2024 Bedelli Askerlik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bedelli askerlik, Türkiye’deki genç erkekler arasında sıkça tartışılan ve merak edilen konular arasında yer alıyor. Ancak bedelli askerlikle ilgili önemli bilgilere sahip olmadan önce, adayların dikkate alması gereken bazı kilit noktalar bulunuyor. Süresi 6 ay ve 1 yıl olarak değişen zorunlu askerliğe alternatif olarak bedelli askerlik, genellikle belli bir yaşın üzerinde olanlar ve çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Ancak tercih etmeden önce bilinmesi gerekenler İşin Olsun Blog’ta!

1. Bedelli askerlik başvuru koşulları ve süreci

Bedelli için başvuru yapmadan önce, belirlenen koşulları ve başvuru sürecini detaylı bir şekilde incelemek gerekmektedir. Başvuru süreci, başvuru tarihleri, gerekli belgeler ve başvuru yöntemleri gibi detaylar önceden araştırılmalıdır.

  • Kişilerin, askerlik çağına girmiş ancak herhangi bir yaş sınırlaması olmadan askerlik hizmetine başlamamış olması gerekir. 
  • Sağlık muayeneleri tamamlanmalı ve “Askerliğe elverişli.” kararı alınmalıdır.
  • Bedelli müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde belirlenen bedelli ücreti ödenmelidir.

Bedelli askerliğe başvurmak isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken bazı detaylar ise şöyle:

Bedelli başvurusu e-devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden yapabilir. E-devlet üzerinden bedelli askerlik hizmetine başvurmanın ön koşulu yoklama başvurunuzun tamamlanmış olması gerekir. Bunun için E-devlet üzerinden Milli Savunma Bakanlığı sayfasına giriş yaparak “Askerliğim” bölümünden yoklama başvurusunu tamamlayabilirsiniz.

Bu aşamanın ardından aile hekimine giderek muayene işlemlerinizi tamamlamalısınız. Ardından başvurunuz ve sağlık muayene sonucunuz Asker Alma Genel Müdürlüğü’ne iletilir. Genel Müdürlük değerlendirmesi ve onayı ile de yoklama başvuru süreciniz tamamlanır. Başvurunuzun sonucunu “Askerliğim” sayfasındaki “Askerlik yoklaması süreç takibi” bölümünden yapabilirsiniz.

Yoklama kaydının ardından Askerliğim sayfası üzerinden “Askerlik Hizmet ve Celp Tercih İşlemleri”ni gerçekleştirmelisiniz. Bu adımda bedelli askerlik hizmet türünü seçerek askere gitmek istediğiniz döneme göre celp ve sevk tercih sıralamanızı yapmanız gerekir.

Tüm başvuruların ardından anlaşmalı kurumlara ücret ödemenizi yapmanız gerekiyor.

2. Bedel Miktarı ve Ödeme Planı

Bedelli için belirlenen bedel miktarı her dönemde farklılık gösterebilir. Bu nedenle, bedel miktarını ve ödeme planını önceden öğrenmek önemlidir. Bedelin ne zaman ve nasıl ödeneceği konusunda bilgi sahibi olmak, mali durumunuzu doğru bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

2024 bedelli askerlik ücreti, enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte 122.351 lira 4 kuruş olan bedelli ücreti 182.608 TL’ye ( yaklaşık 6 bin 132 dolar) yükseldi. Ancak bu yeni ücret Haziran ayının sonuna kadar geçerli olacak.

Bedelli askerlik ücreti nereye yatırılır?

Bedelli yapmak isteyen biri olarak başvuru işlemlerinin ardından ücretin en kısa sürede anlaşmalı kurumlara yatırılması gerekiyor. Bu anlaşmalı kurumlar ise şöyle:

  • Vakıfbank 
  • Ziraat Bankası 
  • Halkbank 
  • Vakıf Katılım Bankası 
  • Ziraat Katılım Bankası 
  • Emlak Katılım Bankası