2023 yılı kamu personel alımı ne zaman?

2023 yılı kamu personel alımı ne zaman?

Pek çok kişinin merakla beklediği 2023 kamu personel alımı ilanları yayınlandı. Çalışan adaylarının en büyük merakı ise kamu personel alımlarının kapsamı ve şartları. Yüz binlerce kişinin iş sahibi olabilmesini mümkün kılan 2023 kamu personel alımlarıyla ilgili tüm detaylar İşin Olsun’da!

2022 yılının bitmesiyle birlikte hız kazanan 2023 kamu personel alımlarının ilk etabı ocak ayında tamamlandı. 2 Şubat’ta biten başvuru tarihinin ardından pek çok kamu kurum ve kuruluşundan şubat ayı için yeni kamu personel alımı ilanları yayınlandı. İŞKUR üzerinden 81.268 çalışan adayının alımının gerçekleşeceği açıklandı. İşinden ayrılan veya nitelikli bir işe sahip olmak isteyen herkesi ilgilendiren işe alım fırsatlarının 2023 yılı süresince etaplar halinde devamı bekleniyor. Engelli kamu personel alımı ilanlarının da geniş biçimde yer bulduğu 2023 yılı iş fırsatlarında emekliliği gelen, vefat eden ve işten ayrılan kamu çalışanları sayısının esas alınacağı da belirtilen bilgiler arasında.

Kimler başvuru yapabilir?

Türkiye tarihinin en kapsamlı iş fırsatı olarak değerlendirilen 2023 kamu iş ilanlarına 18 ila 65 yaş aralığında çalışan adaylarının başvurabileceği açıklandı. Buna göre gerekli koşulları taşıyan herkes kamuda memur, asker, personel, işçi ve bekçi ilanlarına başvurabilecek. KPSS şartsız ilanların da yer bulduğu ilan listeleri içerisinde ayrıca KPSS’den düşük puan alan adaylara da pek çok fırsat sunuluyor. İş pozisyonuna bağlı spesifik koşulların da eşlik ettiği kamu personel alımı başvuru şartları arasında ilköğretim ve yüksek lisans arasında değişen çeşitli diploma koşulları yer alıyor. Engelli ve engelsiz tüm adaylar için geçerli olan genel şartları ise şunlar oluşturuyor:

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • Kamu kuruluşlarından cezalı ve kamu haklarından yasaklı bulunmamak,
  • Erkek adaylar için askerlikle ilgisi bulunmamak,
  • Başka kamu kuruluşlarına karşı mecburi iş yükümlülüğüne sahip olmamak,
  • Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm cezası bulunmamak.

2023 kamu personel alım ilanları hangi kurumları kapsıyor?

İŞKUR üzerinden yayınlanan kamuda iş ilanları, devlet kurumu ve bakanlıkların büyük çoğunluğunu kapsayan ilanlardan oluşuyor. İş fırsatları; T.C. Kültür Bakanlığı, AFAD, Et ve Süt Kurumu, Dışişleri Bakanlığı gibi pek çok kurum tarafından sunuluyor. Fırsatlar içerisinde engelli ve engelsiz bireyler için sunulan memur, personel ve işçi iş ilanları mevcut. Askeri kurumlara sunulan askerlik iş ilanlarının da yer aldığı ilan listeleri içerisinde ayrıca İŞKUR kurum dışı iş ilanlarına da erişebilirsiniz. Bu bağlamda %50 hissesinden fazlası devlete ait olan yahut devletten destek alan kurum ve kuruluşlar için açılmış iş pozisyonlarından yararlanabilmek mümkün. Pek çoğu kamu personel alımı son dakika formunda, çeşitli kaynaklardan duyurulan belediye iş ilanları, bu kapsamda değerlendirebileceğiniz alanlar arasında. Tüm bu olanakları devlete veya belediyelere bağlı olarak çalışan anonim veya limited şirket ilanları takip ediyor.

Nasıl başvuru yapılır?

Çeşitli kesimlerden vatandaşların kamuda istihdam düzeyini iyileştirmek adına sunulan kamuda iş fırsatlarına İŞKUR web sitesi veya kuruluşlara özel web sayfaları üzerinden erişmek mümkün. Bu bağlamda kamu personel alımı iş başvurularının tamamına İŞKUR internet şubesi üzerinden başvurabilirsiniz. Öte yandan dileyen adayların ALO 170 İŞKUR iletişim hattı üzerinden veya en yakın İŞKUR şubesine şahsen müracaat ederek başvurabileceği de belirtilen bilgiler arasında. İlk kez İŞKUR üzerinden iş başvurusunda bulunacaksan; bunun için öncelikle İŞKUR çalışan aday kaydı oluşturman gerekiyor. Bununla birlikte pek çok devlet kurumunun kuruluş web sitesi üzerinden ilave iş ilanı yayınladığı görülür. Başvuruların da yine kuruma ait web sitesi üzerinden kabul edildiğini belirtmek gerekli. Kamuda çalışmak için iş ilanlarına başvuruda bulunan tüm adayların merakla beklediği kamu personel alımı sonuçları da yine kurum web sitesinde yayınlanarak adaylara duyurulan bilgiler arasında.

Kaynak: 123